afbeelding van Bart
Bart Auteur

Duurzame steden met de slimme ramen van PHYSEE

Met nieuwe projecten en een verbeterd product zit het Delftse PHYSEE midden in de scale-up fase.

PHYSEE: Marieke Odekerken

Twee jaar geleden wonnen Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo van PHYSEE een half miljoen euro met de Postcode Lottery Green Challenge. In 2014 ontwikkelden ze de PowerWindow, een raam dat zonne-energie opwekt, maar vandaag de dag biedt PHYSEE veel meer dan dat alleen.

SmartSkin en sensoren

De PowerWindow is verder ontwikkeld tot de SmartSkin, waarbij niet alleen wordt gericht op energieopwekking, maar ook op energiebesparing. Naast de onzichtbare, energieopwekkende coating in het glas, bestaat de gevel uit een aantal sensoren die informatie over het weer, de luchtkwaliteit en de temperatuur kunnen verzamelen.

Met de sensoren van SmartSkin wordt het energieverbruik geminimaliseerd en de luchtkwaliteit geoptimaliseerd. Ook zonnewering is in de gevel verwerkt en een bijbehorende batterij maakt het mogelijk om de opgewekte energie binnen het gebouw op te slaan.

Om het product zo persoonlijk mogelijk toe te passen in zowel bedrijfspanden als woningbouw is de PHYSEEbility Check ontwikkeld. Potentiële klanten sturen informatie over het gebouw op, waarna PHYSEE kan berekenen hoe het gebouw er qua duurzaamheid en luchtkwaliteit op vooruit zal gaan.

Duurzaam ondernemen in Delft

In oktober is het team van PHYSEE verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor in Delft. Nu werken ze er nog met z’n dertigen, maar er is genoeg ruimte om de komende jaren verder uit te breiden. Op het dak van het duurzame gebouw is een Living Lab gebouwd, waar tests uitgevoerd kunnen worden met SmartSkin.

Een week na de opening van het nieuwe kantoor kwam de burgemeester van Delft langs om PHYSEE als 17e bedrijf de e-deal te laten ondertekenen. Met de doelstellingen binnen deze deal zet het bedrijfsleven zich in om naar een klimaatneutraal Delft toe te werken.

Co-founder Ferdinand met Burgemeester Van Bijsterveldt

Amsterdamse nieuwbouw

Het belangrijkste project voor de komende maanden is het nieuwbouwproject BOLD, een luxe en duurzame woontoren in Amsterdam-Noord. De gevels van de toren worden opgeleverd met SmartSkin van PHYSEE en er zijn nog koopappartementen beschikbaar!

In december 2018 wordt het gerenoveerde kantoor van de Goede Doelen Loterij officieel geopend. In dit gebouw is 100m2 aan energieopwekkende ramen verwerkt. Bill Clinton, ambassadeur van de Goede Doelen Loterij, kwam afgelopen zomer op bezoek tijdens de verbouwing en kreeg van Ferdinand en Willem een PowerWindow cadeau.

De toekomst van PHYSEE

Twee jaar geleden vertelden Ferdinand en Willem over hun ambitie om binnen tien jaar energieopwekkende ramen de norm te maken binnen Nederland. Dit blijft de belangrijkste pilaar van PHYSEE, maar SmartSkin verbreedt deze ambitie verder.

Willem: ‘Naast het opwekken van energie willen we met SmartSkin in onze ramen gebouwen slimmer en duurzamer maken.’ Vooral de verdere ontwikkeling van de sensoren en het analyseren van verzamelde data zullen belangrijke rollen spelen in de verdere groei van PHYSEE.

afbeelding van Bart
Bart Auteur

Stagiair bij Voor de Wereld van Morgen. Heb jij een sociaal of duurzaam idee? Zet je project in de spotlight op ons platform en meld je aan!

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs