afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Duurzame mode uit Nederland

Deze Nederlandse modemerken maken eerlijke en duurzame kleding. Goed voor mens & milieu!

Duurzame mode van MUD jeans
Duurzame mode van Mud Jeans

Mode is heerlijk maar helaas komen er nog steeds veel misstanden voor bij de productie van kleding. Veel kledingarbeiders werken onder slechte omstandigheden voor te weinig geld. Daarbij is de kledingindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld. We mogen dan ook best een beetje trots zijn dat er al zoveel mooie, Nederlandse modemerken zijn die eerlijke en duurzame kleding maken. We stellen ze graag aan je voor!

Alleskunners

Wil je in een keer een hele nieuwe duurzame outfit shoppen dan kun je terecht bij deze twee alleskunners. Van jurkjes tot broeken en blouses, je vindt ze hier.

Studio JUX De kleding en accessoires van Studio JUX zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen, gemaakt in een eigen fabriek in Nepal.

MissGreen De Haarlemse Maaike Groen startte 6 jaar geleden met haar label MissGreen. Ze maakt tijdloze basics van duurzame materialen zodat je kleding lang mee kan.

Duurzame denim

Nederlands is een echt spijkerbroekenland. En met drie duurzame denim merken van Hollandse boden heb je gelukkig ruim keus! Oh, en je kunt zelfs een jeans leasen...

Kuyichi Als een van de eerste duurzame merken in Nederland, gelooft Kuyichi dat duurzaamheid geen trend is. Ze maken mode op een 100% duurzame en verantwoorde manier, met mooi resultaat.

MUD Jeans Na jaren te hebben gewerkt in de reguliere modeindustrie besloot Bert van Son dat het anders moest. Hij richtte MUD jeans op om duurzame denim te produceren. In 2013 introduceerde hij 'Lease a Jeans', een uniek lease systeem voor je spijkerbroek.

Kings of Indigo In 2013 startte Kings of Indigo met een kleine denim collectie. De combinatie van Amerikaans design met Japanse oog voor detail sloeg aan. Inmiddels is Kings of Indigo door Rank a Brand uitgeroepen tot meest duurzame denimmerk van Nederland. 

Lekker warm

De koude maanden dienen zich weer aan dus de warme truien mogen weer de kast uit. Ben je op zoek naar een warm vest, fijne jas of lekker wollen trui dan kun je hier je hart ophalen.

Zazu Amsterdam Na een carriere in de advocatuur gooide Marieke Andringa het roer om en startte Zazu Amsterdam. Ze verkoopt stijlvolle kleding van merino en alpaca wol die in Ecuador wordt geproduceerd.

Inti Kntiwear Ook Anna Cales en Leon van den Broek produceren prachtige kleding van merino en alpaco wol. Zij zijn al wel wat langer bezig, 22 jaar, en verkopen hun kleding inmiddels internationaal.

Wintervacht In de jassen van ontwerpers Yoni van Orsouw en Manon van Hoeckel blijf je lekker warm. Deze zijn namelijk gemaakt van oude wollen dekens en gordijnen en zien er super stijlvol uit.

De betere basic

Van fijne t-shirts en sweaters krijgen we niet snel genoeg en bij deze drie merken kun je ze in alle kleuren en maten vinden. En allemaal duurzaam

Re-5 De biologisch katoenen t-shirts van Re-5 kan je gewoon terugsturen als ze versleten zijn. Het bedrijf recycled deze dan weer, goed verhaal!

Saint Basics Door Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste basics merk van Nederland. Dus met de biologisch katoenen shirts en onderbroeken van Saint Basics zit je goed.

Geitenwollenshirts Hul je in de fijne sweaters en t-shirts van Geitenwollenshirts, het huismerk van de Geintenwollen winkel. Deze is opgericht door zussen Lavinia en Abigail Bakker die hiervoor het duurzame denim merk Twin Couture bestierden.

Aanstormend talent

Er bevinden zich onder de deelnemers van de ASN Wereldprijs 2016 een aantal initiatieven die zich richten op duurzame mode. Zo willen de heren van SKOT sustainable shirts duurzame overhemden gaan maken, gaat Jalila van Mestic aan de slag met koeienpoep (echt!) om kleding van te produceren en verwerkt Turtles & Trees oude visnetten in hun mode. 

We schreven eerder al over hoe je weet of de kleding die je koopt eerlijk en duurzaam is. Lees het hier. De ASN Bank zet zich in voor een leefbaar loon voor productiemedewerkers in de kledingindustrie. De afgelopen maanden is hier onderzoek naar gedaan. De resultaten daarvan lees je hier.

 

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.483 blogs