afbeelding van Susanna
Susanna Auteur

Duurzame Dinsdag 2014: "Verbeter de Wereld, Begin"

Duurzame Dinsdag

'Verbeter de Wereld, Begin' dat was de quote van Loesje waarmee Marjan Minnesma van Urgenda haar Duurzame Troonrede eindigde afgelopen dinsdag. Voor de 16e keer op rij vond Duurzame Dinsdag in de Oude Zaal van de Tweede Kamer plaats. De quote van Marjan Minnesma roept ons op tot actie. Er zijn al wel veel initiatieven van onderaf, maar nog niet voldoende. Als we in 2030 energie neutraal willen zijn, moeten we volgens haar onze stem laten horen.

Elk jaar ontvangt de Tweede Kamer op Duurzame Dinsdag het koffertje met ideeën / initiatieven op het gebied van klimaat, energie en duurzaamheid dichtbij huis. Dit jaar valt vooral een toename in het aantal ideeën over de deeleconomie en voedsel op (van stadslandbouw tot het beperken van voedselverspilling). Volgens Robert van Kranenburg van de Radboud Universiteit Nijmegen, toont de samenleving dat duurzaam hip en leuk is. Staatsecretaris Wilma Mansveld nam de koffer in ontvangst met de woorden: 'Nederland gaat voor duurzaam. Ik ga voor duurzaam en Marjan Minnesma gaat voor duurzaam.' Zij ziet dan ook veel kansen voor groene banen als een uitweg uit de crisis. Duurzame Dinsdag toont in die zin de kracht van de samenleving. De staatssecretaris wil deze initiatieven de ruimte geven door ze te koppelen aan verschillende ambtenaren van haar ministerie.

Staatssecretaris Mansveld  ziet veel kansen voor groene banen als een uitweg uit de crisis.

Kritische motivatie

Dit jaar werden er uit de in totaal 220 inzendingen, 9 initiatieven genomineerd, waarvan 4 uiteindelijk in de prijzen vielen. De CEO van GasTerra GertJan Lankhorst had echter wel een kritische noot bij de inzendingen: De kwaliteit laat nog te wensen over en is nog veel gebaseerd op ‘wensdenken’. Ondanks de goede bedoelingen, ontbreekt in sommige gevallen basiskennis. Deze kennis mist nog in het onderwijs. GasTerra wil hier verandering in brengen en heeft de Energy Academy Europe opgezet voor interdisciplinaire studies op het gebied van duurzame energie.

Gasterra richt zich op het verspreiden van basiskennis rondom duurzame energie in het onderwijs met de Energy Academy Europe

And the winner is....

De 4 initiatieven die uiteindelijk in de prijzen vielen, waren:

  • RiziQi won de Climate-KIC Runner-up prijs, voor het beste idee voor klimaatinnovatie.
  • De Economizer CV Combiketel won de GasTerra Energie prijs, voor het meeste innovatieve product voor een duurzamere energiesector.
  • Gezondheid met Smaak won de Lidl Voedsel prijs, voor het beste initiatief voor een duurzamere voedselketen.

De grote winnaar van de dag was echter het initiatief Strawblocks, die naar huis ging met de Duurzame Dinsdag prijs.

Duurzame lintjes

Naast de 4 initiatieven die verschillende prijzen ontvingen, kregen Jan Rotmans, Jan van Bettem, Jan Terlouw en Prinses Laurentien van Oranje allen een duurzaam lintje voor hun bijzondere inzet voor duurzaamheid en maatschappelijk initiatief.

Sfeer en plezier

Het was een prachtig zonnige dag om duurzaamheid in Nederland te vieren, die vooral gemaakt werd door de geweldig pittige dagvoorzitter Natasja van den Berg. Zij wist de initiatiefnemers en politici uit hun schulp te trekken, wat leidde tot leuke quotes en een positieve vibe. Kortom, een dag waar duurzaamheid zeker tot bloei kwam.

Benadruk het belang van de Aarde

Rest mij te zeggen, gefeliciteerd aan iedereen die bij deze dag aanwezig waren en die zich elke dag inzetten om deze wereld steeds duurzamer te maken. Sluit je aan bij de oproep tot actie van Marjan Minnesma: ‘Verbeter de wereld, Begin’. Neem een voorbeeld aan Jan Juffermans, winnaar van de Onze Taalprijs op Duurzame Dinsdag. Hij stelt voor om het woord Aarde te schrijven met een hoofdletter, net als alle andere planeten. De Aarde speelt immers een belangrijk rol in het duurzaamheiddebat en vooral ons dagelijks leven.

Verbeter de Wereld. Begin!

afbeelding van Susanna
Susanna Auteur

Spontane, avontuurlijke chica met een grote PASSIE voor Latijns Amerika (vooral de Braziliaanse Amazone) die graag wil bijdragen aan een duurzamere samenleving. Thema's die mij interesseren zijn: Eerlijke handel, eerlijke economie, duurzaam (sociaal) ondernemen, CSR, relatie natuur & mens, jongeren en duurzaamheid, duurzaamheid en Latijns Amerika, armoedebestrijding en ik kan er vast nog meer verzinnen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.576 blogs