afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Duurzame cadeaus (XL gift guide)

Cadeautjes zijn altijd leuk om te geven, maar als ze een goed verhaal hebben is het natuurlijk nóg leuker

Wereldvrede van Amnesty International
Wereldvrede van Amnesty International

Met deze cadeautjes maak je zeker weten indruk op je tante/oma/neef/vader én heb je gelijk leuke gespreksstof voor tijdens het Sinterklaas- of Kerstdiner! En er is zóveel te kiezen, dat er voor iedereen wel iets bij moet zitten. Van duurzame alcohol tot circulair horloge... Wat is jouw favoriet? 

Helaas pindakaas

Ja, oké, die chocoladeletter of doos met kerstkransjes is altijd een goed idee. Maar besef goed hoe gelukkig je iemand kunt maken met een potje pindakaas. Zeker als het een speciale pure pindakaas is (we schreven eerder al over onze 5 favoriete merken) zoals die van Michiel Vos van de Pindakaaswinkel. De pindaplant geeft voeding terug aan de grond, in plaats van dat hij dit opneemt en is daarom niet schadelijk voor de natuur. Deze pindakaas bevat geen palmolie (in plaats daarvan een beetje kokosolie), extra suiker of zout en vind je in de allerlekkerste smaken. Wat dacht je van chili banaan, dadel kaneel of knoflook met gebakken ui? Extra leuk: het pakketje met tien mini’s van 40 ml!

Pindakaas giftset van de Pindakaaswinkel

Pindakaas giftset van de Pindakaaswinkel

Gewoon helemaal niks. Of wereldvrede.

De feestdagen zijn in de duurzame scene steevast een discussiepunt. En dat is niet zo gek met Black Friday, superdrukke warenhuizen en stapels afgedankte cadeaus in januari. Zorgen al die Sinterklaas- en Kerstcadeaus niet voor bergen verspilling? Moeten we daar aan meedoen? Voor iedereen die het niet meer wil is er in ieder geval een leuk alternatief uit de goededoelenhoek gekomen. Vorig jaar introduceerde Greenpeace NIKS – een doosje met daarin helemaal niks. Het bedrag dat je er voor betaalt doneer je aan de acties van Greenpeace. Dit jaar heeft ook Amnesty International een soortgelijke campagne opgezet. Via hun online store kun je ‘Wereldvrede’ in een doosje kopen.

Wereldvrede van Amnesty International

Wereldvrede van Amnesty International

Van pieperbier tot circulaire cider

Voor de alcoholliefhebber is er ook een duurzamere keuze dan het wereldbiertjespakket van de plaatselijke slijterij. Kies eens voor een biertje van regenwater, bier van afgedankte boterhammen of het pieperbier van geredde aardappels. Niet zo’n fan van biertjes? Dan is een cider van de Groningse ciderbrouwers Doggerland Craft Cider ook een leuk idee. De cider wordt gemaakt van ongewenste appels uit tuinen en boomgaarden. De wolvarkens Klok en Huus eten de appelpulp die overblijft na productie op, dus dit cidertje is helemaal circulair. Appels met peren vergelijken kan overigens ook, want de Get Wasted perenwodka van Local2Local is gemaakt van overgebleven perensap. De wodka is bedoeld om studenten te introduceren in een duurzaam voedselnetwerk: ncie! Serveren met een broodje van bierafval en je hapjes en drankjes zijn sowieso een conversation starter. Doei ongemakkelijke stilte!

 Lynn Meijer

Pieperbier. Foto: Lynn Meijer

Voor je collega’s

Verras ook je collega’s of werknemers eens met een cadeautje dit jaar. Zet bijvoorbeeld een fles ketchup van The Ketchup Project op tafel tijdens de lunch, introduceer je collega’s met het ‘Open Source Impact’-eten van Yespers of vervang de saaie Earl Grey in de keuken voor de biologische en fairtrade thee van TEAmwork Tea.

TEAmwork Tea

TEAmwork Tea

Nóg meer leuke duurzame cadeaus

In onze community vind je de tofste projecten van onze duurzame ondernemers. En daar blijken hele fijne cadeau-ideeën tussen te zitten! Wat dacht je van:

Fermentatiekit van RotPot

Fermentatiekit van RotPot

 

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs