afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Duurzaamheid moet deel van onderwijs worden

Ties Mouwen over het verdrag van de Groene Generatie

In 2015 ondertekenden jongerenorganisaties, politieke partijen en maatschappelijke organisaties het verdrag van de Groene Generatie
Ties Mouwen bij de ondertekening van het verdrag in 2015

Precies een jaar geleden ondertekenden jongeren en Tweede Kamerleden een verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs. Ties Mouwen, één van de initiatiefnemers, blikt kort terug.

Groene Generatie

“Dat duurzaamheid in het onderwijs een basisvoorwaarde is om succesvol te kunnen werken aan een leefbare planeet en een groene economie voor nu, later, hier en daar. Duurzame ontwikkeling is een oplossingsrichting om de grote uitdagingen van 21e eeuw het hoofd te kunnen bieden.” Dit was het begin van het verdrag voor duurzaamheid in het onderwijs dat verschillende jongerenorganisaties en Tweede Kamer-leden vorig jaar ondertekenden.

De jongerenorganisaties willen opgeleid worden voor ‘de samenleving van de toekomst’ en daar hoort aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs ook bij. Sinds vorig jaar is er onder andere gesproken over het vormen van een corporatie voor partijen die met duurzaam onderwijs werken.

Makelaar

“Ik zou graag zien dat er uiteindelijk per provincie een ‘makelaar’ kan worden ingezet die onderzoekt welke vraag er op scholen is over duurzaamheid. Deze persoon kan vraag en aanbod bij elkaar brengen en heeft namelijk ook contact met duurzame organisaties”, zegt Ties Mouwen, VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling en betrokken bij het verdrag.

Nu willen scholen vaak wel projecten doen op het gebied van duurzaamheid, maar dat moet niet iets ‘extra’s’ zijn bovenop het lesaanbod. Een dergelijke makelaar kan dus onderzoeken hoe dat in de lesstof geïntegreerd kan worden. “Misschien is het mijn jeugdig enthousiasme, maar het mag van mij wel wat sneller gaan. Helaas gaan politieke processen allemaal niet zo snel.”

Mouwen voelde zich als jongere wel serieus genomen in de Haagse wandelgangen. “Het maakt meer indruk als je als scholier of student dit onderwerp op de agenda zet, dan als grijze bok.”

De toekomst is duurzaam

Meer aandacht voor het onderwerp op scholen, zorgt ervoor dat jongeren beter zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Dit maakt ze later ook aantrekkelijk bij bedrijven. Zelf is Mouwen momenteel bezig met het afronden van zijn Master Sustainable Development aan de Universiteit van Utrecht.

“Daarna wil ik snel aan de slag om mijn studieschuld af te betalen. Of ik de politiek in ga? Ik denk voorlopig nog niet. Mijn ambities liggen nu in een andere richting, zoals consultancy. Wel blijf ik altijd bezig met duurzaamheid, in welke vorm weet ik nog niet. Dat kan een project zijn voor de VN in Afrika, maar ook het ontwerpen van windmolens voor een energiebedrijf. Duurzaamheid is een breed begrip.” 

afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Journalist, schrijver en docent. Ik werk als copywriter voor veel duurzame bedrijven en organisaties, waaronder ASN Bank, Natuur & Milieu en OneWorld. Ook maak ik journalistieke verhalen voor o.a. Flair en Het Parool. Daarnaast geef ik les op de HvA en HU.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs