afbeelding van Marianne
Marianne Auteur

Duurzaamheid en Toegankelijkheid geen mystery bij Mysteryland

Yesterday is history. Today is a Gift. Tomorrow is a Mystery! is de bekende slogan van Mysteryland, het jaarlijkse dance-event in Hoofddorp.  Dat dance-events duurzaam kunnen zijn bewijst Mysteryland, zij zijn bekroond met 3 sterren Industry Green certificering van Julie’s Bicycle. Dit is het hoogst haalbare predicaat voor duurzaamheid binnen de creatieve, kunst-, muziek- en theaterindustrie.

De organisator van het festival, ID&T, heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Zo let zij op energiegebruik, is er een recycleplan en zoekt zij de juiste balans in het aanbod van verantwoorde voeding; biologisch, fair trade, veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij en lokaal eten.

Tijdens ons Mysteryland-avontuur genoten we o.a. van biologische poffertjes, juices en vegetarische hapjes. Naast de bekende tap, wijn en softdrinks was kraanwater gratis en vond je in de Biertuin bijzondere soorten bier.

Het recycleplan was goed geregeld: in veel containers kon je plastic, papier en andere zaken gescheiden weggooien. En bekers gooide je niet weg, maar spaarde je op: voor 10 bekers kreeg je een muntje terug.

Natuurgebied wordt opgeknapt

Ook 10,000 HOURS was aanwezig. Deze organisatie inspireert jonge mensen om iets goeds te doen voor een ander. Enkele weken geleden hebben de 10,000 HOURS volunteers het natuurgebied opgeknapt en tijdens het festival kon je met hulp van 10,000 HOURS trouw beloven aan de natuur. Daarnaast kon je bij de Trouwboom je wensen achterlaten.

Tot slot prikten de vrijwilligers van de Green Teams vuil op. En dat was maar goed ook, toen de Green Teams naar huis gingen in de loop van de avond ontstond er zwerfafval. Zonder hen was de afvalberg veel groter geweest!

Toegankelijkheid

Op de site geeft Mysteryland duidelijk aan dat zij rekening houden met mindervalide gasten. Bijvoorbeeld dankzij:

rolstoel toegankelijke pendelbusseninvalidenparkeerplaatseneen rolstoel toegankelijke muntjeskassaaangepaste toiletten

Een hoopvol teken! Op het festival kwamen wij meer dan gemiddeld mindervaliden tegen. Zou de duidelijke communicatie over toegankelijkheid hier een rol in spelen?

Fijn is dat hoofdpaden van het festivalterrein geasfalteerd zijn. Naar vele activiteiten op grasvelden lagen rubbermatten die dienden als verhard hoofdpad, soms sloten deze niet helemaal aan op de hoofdpaden.

Over het gehele terrein stonden diverse barrières, een goede doorgangsbreedte is 90 centimeter maar bij sommige barrières kon ik er niet goed doorheen. Ook waren de kabelbruggen erg steil.

Niet alle stages bleken even goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers: de Qdance had dankzij alle regen een modderig toegangspad, Pineapple Paradise lag op een grasheuvel waarbij de rubbermatten niet goed aansloten en de Heineken Starclub was alleen via trappen bereikbaar. Gelukkig boden  medebezoekers regelmatig een vriendelijk helpende hand en konden we genieten en feesten.

De aangepaste chemische toiletten hadden weinig manoeuvreerruimte, geen beugels of verhoogde toiletpot. Sommige aangepaste toiletten waren slecht bereikbaar. Tot slot ben ik als rolstoelgebruiker geen speciaal rolstoeltoegankelijke pendelbus tegen gekomen.

Eindoordeel

Mysteryland is goed op weg wat betreft de toegankelijkheid, maar er zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Ondanks dat niet altijd alles even goed bereikbaar was op Mysteryland hebben wij genoten van deze dag en is Yesterday helaas History en Next Year een Mystery waar wij nu alweer naar uitkijken!

afbeelding van Marianne
Marianne Auteur

Door eigen handicap ben ik gepassioneerd als het gaat om toegankelijkheid en inclusie. Met mijn bedrijf, Dijkshoorn Toegankelijkheid & Evemementen, adviseer ik over toegankelijkheid op evenementen en festivals.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs