afbeelding van Jade
Jade Auteur

Duurzaamheid door jongeren

Nacht van de VN ©Tjebbe Venema
Nacht van de VN ©Tjebbe Venema

De Verenigde Naties: een verwarrende institutie met een wirwar van bureaucratie en belangen? Waar diplomaten en wereldleiders zich mee bezig houden, staat vaak mijlenver af van de burger. Maar laten we niet vergeten waar het toch allemaal om draait: vrede, veiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Dit waren dan ook de thema's van de Nacht van de VN, die woensdag 5 november in Amsterdam plaatsvond. Een avond die mondiale thema's, die vaak toch een ver-van-je-bed-show lijken, dichtbij bracht.

Duurzaamheid als businessDe wereld positief veranderen én veroveren met je idee? Een visie voor een nieuwe generatie ondernemers. Zij dragen bij aan een duurzamere en eerlijkere wereld. Maar valt er wel wat te veranderen? En valt er wel wat te verdienen? Tijdens een sessie in een theaterzaal kunnen bezoekers in gesprek met jonge ondernemers. Zo kon men kennismaken met Plastic Whale: een bedrijf dat als doel heeft om out of business te gaan, zoals ze zelf zeggen. Plastic Whale vist namelijk naar plastic afval in de Amsterdamse grachten, en maakt hier design producten van. Hun grootste doel is niet de maximale winst, maar 's werelds wateren plastic-vrij maken. Een andere innovatieve onderneming is WakaWaka, die lampen op zonne-energie verkoopt. Ook zij zijn gedreven door sociale impact, en geloven dat de combinatie van ondernemen en ontwikkelingshulp perfect is om dat te bereiken. Deze duurzame ondernemers nemen het heft in eigen handen, en weten dat duurzame ontwikkeling een win-winsituatie kan zijn.

De nieuwe generatie ondernemers wil bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere wereld.

Duurzaamheid als principe.Na allerlei inspirerende lezingen, discussies en panels was pas het echte hoogtepunt van de avond. Namelijk de verkiezing van de twee nieuwe jongerenvertegenwoordigers, voor de Algemene Vergadering naar de Verenigde Naties, en voor Duurzame Ontwikkeling. De gekozen jongerenvertegenwoordigers fungeren als spreekbuis voor Nederlandse jongeren. Deze jongeren gaan naar internationale conferenties om hun visie uit te dragen bij beleidsmakers van over de hele wereld. Maar ook werd er afscheid genomen van twee huidige jongerenvertegenwoordigers: Zehra Sariaslan, die zich inzet voor vrouwenrechten bij de VN en Ralien Bekkers, de ex-jongerenvertegenwoordigster Duurzame Ontwikkeling die een plekje heeft in de Duurzame Jonge 100. Ralien heeft de afgelopen twee jaar met veel passie, enthousiasme, maar ook inhoudelijke inbreng de internationale politiek rondom duurzaamheid opgeschudt. Via Skype was ze aanwezig om af te treden. Op de vraag wat ze wilde meegeven aan haar opvolger en het publiek, antwoordde Ralien dat we moeten onthouden dat impact het belangrijkst voor ons moest zijn. Niet geld, prestige of macht, maar de impact van je acties moest ons aanzetten tot handelen. Ze riep alle aanwezigen op niet te vergeten om de planeet vóór politiek en winstbejag te plaatsen. 

Niet geld, prestige of macht, maar de impact van je acties moet ons aanzetten tot handelen.

Duurzaamheid in educatie.De nieuwe jongerenvertegenwoordiger Soscha de la Fuente ziet Ralien als een groot voorbeeld. Soscha gelooft niet dat individuen machteloos staan tegenover grote corporaties of de politiek. Individuen hebben juist de macht om dingen te veranderen, zegt ze. 'Think global, act local' is Soscha's motto. Haar advies aan jongeren die ook willen meehelpen de maatschappij te verduurzamen, maar niet weten waar te beginnen? Volg je eigen passies, en denk in het kader daarvan aan duurzaamheid. Kijk waar de kansen liggen en durf die te grijpen. Je kan klein beginnen. Zelf gebruikt Soscha bijvoorbeeld geen shampoo meer, maar wast haar haar met baking soda en azijn. Ze wil zich verdiepen in duurzaam onderwijs, want uiteindelijk begint alle verandering met educatie en bewustwording. 'Mensen moeten beseffen dat er een probleem is, maar ook dat dat probleem niet onoplosbaar is.'

afbeelding van Jade
Jade Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs