afbeelding van Maureen
Maureen Auteur

Duurzaam en social design op de Dutch Design Week

Blogger Maureen Mulder heeft afgelopen weekend de Dutch Design Week in Eindhoven bezocht. Dit zijn haar highlights van haar bezoek.

De bushalte met complimenten

Fairphone 2.0

Gespot in het Klokgebouw

Aangekondigd als een van de highlights in het Klokgebouw, was het al duidelijk dat de stand van de Fairphone veel bezoekers zou trekken. De Fairphone is de telefoon van de toekomst. Vanwege de modulaire opbouw kun je een onderdeel zoals bijvoorbeeld het scherm geheel zelf vervangen.

Ik kreeg een uitgebreide toelichting op de verschillen tussen de Fairphone 1.0 en 2.0. Het casco van het toestel is nu volledig zelf ontworpen, er zijn meer modulaire onderdelen, en op de binnenkant staat zelfs een afbeelding van het Afrikaanse land Congo met daarop de 2 plaatsen aangegeven, waar het tin vandaan komt die inde Fairphone verwerkt zitten. Waar de eerste Fairphone slechts in een oplage van 5000 stuks beschikbaar was, zal de versie 2.0 onbeperkt leverbaar zijn. En wel vanaf november 2015 voor de eerste bestellers tijdens de pre-sale.

Meer informatie over de Fairphone vind je op www.fairphone.com.

The Future of Meat

Gespot in het Klokgebouw

Hoe krijg je mensen zover dat ze gaan nadenken over het eten van vlees, zonder hen het gevoel te geven dat ze in een bepaalde richting worden gestuurd? Dat is wat Madelaine en Anna Berlis gedaan hebben met hun 5 korte films. Bezoekers kunnen op basis van 5 korte films zelf aangeven hoe zij hun toekomst zien mbt het eten van vlees. Eet je alleen kunstmatig geproduceerd vlees of insecten? Of ga je stoppen met het eten van vlees? Of kies je ervoor om minder vlees te eten, maar dan wel van biologische oorsprong? De overgrote meerderheid van de bezoekers in het Klokgebouw koos voor deze laatste optie. Ik hoop dat een ieder de daad bij het woord voegt.

Zie ook www.thefutureofmeat.com.

Terra Nova

Gespot in het Stadhuis en tijdens de Graduation Show Design Academy

Hoe leer je kinderen op de basisschool wat democratie en actief burgerschap is? Lisa Hu heeft het spel Terra Nova bedacht dat gebaseerd is op “learning by doing”. Vragen zoals “Willen wij het land delen met nieuwkomers?" en andere morele en ethische dilemma’s komen aan de orde.

Zie ook www.lisahu.nl

Bushalte met complimenten

Gespot bij de Bushalte op Strijp-S

Nina Pennock wilt graag dat mensen vriendelijker tegen elkaar doen. Daarom heeft zij een complimentenmuur gemaakt aan de binnenkant en achterkant van de bushalte. Schrijf jouw compliment op een van de stickers en vergeet niet er ook een voor jouwzelf mee te nemen.

Nina vertelt: 'Soms deel ik letterlijk een compliment uit door een sticker met een compliment met een sticker te geven aan een vreemde.' De reacties die zij ontvangt zijn echter heel divers. Van mensen die daar totaal niet van gediend zijn tot mensen die de dialoog aangaan. Zelf vind ik het een heel leuk concept, en heb ik het ook ontdekt als een manier om de rust terug te laten keren bij ruziënde kids ;-)!

Vlisco Recycled

Gespot tijdens de Graduation Show Design Academy

In samenwerking met Vlisco heeft graduate Simone Post nieuwe toepassingen bedacht voor de misprints en restmaterialen van stoffenfabrikant Vlisco. Lappen stof die bewerkt zijn met een laser cutter doen nu dienst als gordijn, en op elkaar gedrukte lappen vormen een stevig en kleurrijk vloerkleed of stoelkussen.

Zie ook www.simonepost.nl

afbeelding van Maureen
Maureen Auteur

”Ik geloof in een gelukkige en gezonde toekomst, waarin iedereen bewust is van al het moois op deze aarde" Mijn persoonlijke missie is om de bewustwording te vergroten voor een betere wereld door het stimuleren van een duurzame(re) levensstijl. Dit doe ik op verschillende manieren. Naast eventblogger bij Voor de Wereld van Morgen, help ik met For A Conscious Earth bedrijven, zelfstandige ondernemers en initiatieven om hun MVO-zichtbaarheid te vergroten op social media. Via mijn blog Think Ecodesign bied ik een platform voor duurzame intiatieven en via Ecodesigntassen.nl verkoop ik tassen die gemaakt zijn van hergebruikte, gerecyclede, en biologische materialen. Tevens ben ik mede-initiatiefnemer van Duurzaam December, een non-profit initiatief dat de bewustwording wil vergroten in het aankoopgedrag van consumenten.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs