afbeelding van
Auteur

Dromers kom in actie!

Heb je idealen en wil je jezelf inzetten voor een betere wereld? Velen kunnen deze vraag volmondig met een “ja” beantwoorden. Maar een zware studie, een drukke baan en andere dagelijkse bezigheden houden de meesten tegen echt iets te doen en dan blijven er van deze idealen alleen nog dromen over. Daarom organiseerde Stichting Critical Mass op 28 februari met Tussen Droom en Daad een middag voor mensen die deze dromen willen omzetten in daden.

Critical Mass is een stichting die creatieve oplossingen zoekt voor actuele maatschappelijke vraagstukken. In de bar van Parnassos ontmoeten de dromers elkaar en laten zich prikkelen door het middagvullende programma.

Hoge bergen, diepe dalen

Het programma begint om 3 uur met een film over een jonge Turkse homo. Hij heeft het voor elkaar gekregen om een platform op te zetten voor ouders van homoseksuele kinderen in Istanboel. De film laat een bevlogen ondernemer zien die zich inzet voor sociale veranderingen. De mooie en ruwe documentaire zet je meteen aan het denken over hoe mensen onder moeilijke omstandigheden grootste dingen voor elkaar krijgen. Bij mij komt meteen het woord “inspiratie” op. Het doel van deze middag is, volgens mij, de deelnemers een duwtje in de juiste richting te geven. De korte film is pas het begin hiervan. 

Workshops

Na de film starten een tweetal workshops gegeven met de thema's: hoofd en handen. Het eerste wat mij opvalt is de ontspannen sfeer tijdens de workshop hoofd. Beeldtheater brengt maatschappelijke thema's aan de orde. Er wordt veel gelachen door de groep en goed nagedacht op een speelse manier. Aan het einde vertelt een van de deelnemers wat ze had geleerd: “Je gaat nadenken over hoe maatschappelijke situaties nu zijn, en hoe je zelf iets kunt veranderen.”

De workshop handen is toepasselijk veel praktischer van aard: deze deelnemers hebben de droom-fase al doorlopen en zitten vooral vast in de uitvoering. Door middel van modellen krijgen ze inzicht hoe ze nu eigenlijk moeten beginnen met het realiseren van hun daad. Vaak gehoorde kreten zijn hier angst, onzekerheid en economische recessie. Het is leuk om hier te zien dat deelnemers elkaar vinden en al afspraken maken om samen te werken, een mooi voorbeeld hoe je in een omgeving met gelijk gestemden chemie krijgt.

Speedates

Tijdens de speeddates na de workshops krijgen een aantal sociaal ondernemers het woord. Jongeren vertegenwoordiger van de VN, Zehra Sariaslan deelt haar persoonlijk ambitie. Zij vertelt hoe haar oma haar inspiratiebron is. Henrik Looij, oprichter van Stichting Verbeter de Wereld, vertelt in zijn presentatie: “Wat is er mooier om werk te hebben waar je zelf vrolijk van wordt en waarmee je ook nog eens anderen helpt”. Door de verhalen van deze enthousiastelingen te horen, krijgen deelnemers meteen de motivatie om zelf ook die stap te zetten.

Al met al was Critical Mass Tussen Droom en Daad een inspirerende middag vol motivatie en positieve energie.

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs