afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Dromen, durven, doen!

De 33e editie van het  Nederlands Film Festival (NFF) zit er net op. Geen beter moment dus om stil te staan bij de toekomst van de filmindustrie. Hoe ziet die toekomst er uit, wat kunnen we doen om de productieprocessen duurzamer te maken maar vooral hoe kunnen wij daar zelf een rol in spelen. Deze vragen stonden centraal tijdens de tweede editie van de Sustainable Sessions. Onderdeel van het Green Film Making Project (GFMP), een initiatief van Strawberry Earth.

Ondanks het schitterende najaarsweer en de verleidelijk volle terrassen, stroomt de festivaltent van het NFF op het Neude in Utrecht vol met filmmakers, creatieven en andere betrokkenen voor de tweede editie van de Sustainable Sessions.

Het Groene Kalf?

Een bijzondere editie. Niet alleen vanwege de locatie en de, wederom, mooie lijst van inspirerende sprekers. Vandaag wordt ook de eerste Nederlandse duurzame productiegids “How to Green Your Film Production (so far)” gepresenteerd. Het allereerste exemplaar werd uitgereikt aan dhr. Leeftink (DG van het Ministerie van Economische Zaken). Hij gaf ons een mooie uitdaging voor 2014; naast een Gouden Kalf, ook het Groene Kalf voor de meest duurzaam geproduceerde film.

Ja!

Een bijzonder goed idee. Het begrip duurzaamheid is inmiddels ook geland binnen de filmindustrie. “En hier zijn we trots op,” zegt Chai Locher van GFMP. Tijd dus om echt aan de slag te gaan en stappen te zetten. Maar dit blijkt, zeker in de filmwereld, nog veel pionieren. Zelf op zoek gaan en obstakels overwinnen. “Maar,” zegt Chai, “Nur der Versuch bringt eine Chance.” De kunst is om je idealen en je dromen onderdeel te maken van je dagelijks leven. Slechts door het aan te gaan, te durven en risico’s te nemen ga je deze idealen verwezenlijken.

Gewoon doen 

‘Durf en doe’ bleek de rode draad deze middag. Kijk kritisch naar je bestaande processen en ontdek waar je het slimmer en duurzamer kunt doen, zonder concessies te doen aan het resultaat. Enkele wijze woorden:

  • Paul Vetter - Ministerie van Economische Zaken: Slimme samenwerkingen, op bijvoorbeeld het gebied van technologie, maken processen effectiever en duurzamer én vergroten de kans op nieuwe geldstromen.
  • Daan de Boer & Aage Hollander – Licht en camera: Pionier en knutsel zelf! Kijk slim naar wat je al hebt en wat je materiaal kan. Hoe kan je dit verwerken in je plan. Ga op onderzoek uit maar blijf bij jezelf.
  • Enver Loke – The Chocolatemakers: Nee bestaat niet. Er is altijd een antwoord. Zoek mensen die er verstand van hebben en maak het.
  • Daniel Aiss – ALP: Ga mee met de tijd en stap out of your comfort zone. Met deze instelling ontwikkelde ik een app die het gehele productieproces overzichtelijk samenbrengt en automatiseert.
  • Carlijn Lindemulder – ID&T: We werken in een industrie die mensen aanspreekt, interessant en leuk vinden. Maak hier gebruik van door mensen te inspireren en te activeren!
  • Kortom, de gouden tip is er niet. Gewoon doen en durf fouten te maken. Dit resulteert in vooruitgang!

De competitie die geen competitie meer was...

Elk jaar gaan op het Nederlands Film Festival de Films in première die binnen het talentontwikkelingsprogramma KORT! zijn gemaakt. Alle deelnemende productiehuizen in het KORT! programma deden dit jaar automatisch mee aan de Green Film Making Competition en werden uitgedaagd hun films zo duurzaam mogelijk te produceren. “Al snel bleek dat samenwerken de sleutel was naar het beste resultaat,” vertelt Marc Bary van IJswater Films. “Samen besloten we dan ook niet voor één winnaar te gaan maar onze krachten te bundelen en het prijzengeld te investeren in een film die het groene bewustzijn op de set vergroot.”

Win!

We mogen twee exemplaren van de “How to Green Your Film Production (so far)” productiegids weggeven. Niet alleen heel erg handig. Hij ziet er ook nog eens super mooi uit en staat vol leuke en slimme tips van filmmakers en andere ervaringsdeskundigen op het gebied van duurzaamheid binnen film en entertainment. Mail je gegevens naar blog@voordewereldvanmorgen.nl. Heb je gewonnen? Dan ontvang je binnenkort bericht!

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.475 blogs