afbeelding van Freek
Freek Auteur

Dromen die je wakker houden op de derde Your Bricks-masterclass

Soms zie je deelnemers even schrikken, als ze hun droom concreet moeten maken, als ze zichzelf horen zeggen wanneer de deuren van hun écht duurzame reisbureau open moet gaan, of de eerste uitzending is van hun ethische consumentenprogramma.

De derde masterclass van Your Bricks daagt de 32 jongeren uit om hun dromen om te zetten in daden, en dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af. De grootste uitdaging is wellicht om de doeners in deze dromers naar boven te halen. 

Dromen die je wakker houden

“Een doel moet geen gevangenis zijn. Het moet je vrijheid geven,” houdt Bas Gadiot de deelnemers voor. Hij is sociaal ondernemer en gevraagd om de eerste inspiratiesessie van deze dag te geven. Van een te grote uitdaging kan je in paniek raken, waarschuwt hij. “Hij kon eigenlijk alleen maar falen,” vertelt Gadiot over een westerse man die door zijn organisatie naar Vietnam werd gestuurd om in zes maanden de ondervoeding van Vietnamese kinderen te verminderen. Hij besloot zijn 'verlammende' opdracht in te ruilen voor iets inspirerends kleins. (een verhaal uit Switch: how to change things when change is hard) De man zocht in een dorp naar kinderen die ondanks de armoede niet ondervoed waren en vertelde de rest van het dorp over het eetpatroon van de gezonde kinderen. De Vietnamezen zelf vertelden het verhaal voort en zo verspreidde het succes zich over het land.

 Sociale overwaarde aanboren

In de tweede inspiratiesessie vertelt Your Bricks-projectleider Marrije Prins de deelnemers hoeveel je kunt bereiken zonder geld. Het concept 'durf te vragen' en sociale overwaarde.  De filosofie is dat mensen graag delen wat ze in overvloed hebben, of het nu kennis is, de juiste contacten, toegang tot faciliteiten of een warme maaltijd en een bed. Je hoeft er alleen maar om te vragen. “Je hoeft niet te wachten op een grote pot subsidie,” vertelt ze de aandachtige idealisten. “Ik ben erin geslaagd om een uitvoering van een 'requiem voor armoede' te organiseren zonder geld, normaal gesproken zou dat wel 15 tot 20 duizend euro kosten. Alles wat ik nodig had heb ik gekregen, in ruil voor niks anders dan dankbaarheid. En dat kunnen jullie ook.” 

Dromen en daden

Aan het einde van de dag maken de deelnemers een wensenlijst met wat ze allemaal nodig hebben om hun doel te bereiken. Sommigen schudden het inmiddels zo uit hun mouw, ze slaagden erin hun droom te vertalen in een kick-ass-doel, een plan met een tijdspad en concrete actiepunten. Anderen staren naar het papier, en het lege vel staart terug. 'Ben je er wel echt klaar voor om je dromen om te zetten in daden?' Misschien bereiken zij dit tijdens de volgende Your Bricks-masterclasses.

afbeelding van Freek
Freek Auteur

Als het gaat om de wereld van morgen, beschouw ik mezelf vooral als een klimaatactivist. Dat klinkt misschien ouderwets, maar ik geloof in de kracht van activisme, vooral in de kracht van mensen die zich verenigen rond een idee, en de heersende ideeën ter discussie stellen. Ik draag daar aan bij als campaigner bij Milieudefensie, als initiatiefnemer van Fossielvrij Utrecht en hopelijk ook in mijn blogs voor deze site.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs