afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Drie heerlijke pompoenrecepten

Pompoen en Halloween: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Pompoen: niet weg te denken uit de herfst. Het oranje past helemaal bij de kleuren van de herfst. En als je Halloweenfan bent, móet je natuurlijk een uitgeholde pompoen bij de deur zetten, kaarsje erin, en het feest kan beginnen. Natuurlijk gooi je de pompoen niet weg, en ook de inhoud niet. Je kunt er namelijk overheerlijke gerechten mee maken..

Pompoensoep

Allereerst pompoensoep. I love it! Ik maak pompoensoep het liefst met een bite. Een beetje chilipeper lift de smaak van de soep als het ware op. Verdere ingredienten:

  • pompoen (flespompoen of gewone) in stukjes. (Let op: je hoeft de pompoen niet te schillen. Om hem te kunnen snijden kun je hem het beste even in de magnetron of oven verwarmen. Zo wordt de schil zachter en kun je er gemakkelijk met een mes in snijden. De pompoenpitjes verwijder je. Die kun je later weer voor andere gerechten gebruiken)
  • een tweetal uien
  • 1 teen knoflook
  • witte wijn
  • parmezaanse kaas
  • 1 liter bouillon
  • een beetje room

Je fruit de ui met een beetje boter aan. Als de ui ietwat glazig is, bak je de knoflook kort mee. De pompoen voeg je toe zodat deze zacht wordt. Dan giet je de bouillon erbij en je brengt het geheel zachtjes aan de kook. De peper ontdoe je van de zaadjes en voeg je in zijn geheel toe aan de soep en kook je even mee. Dan voeg je een scheut witte wijn toe. Na een half uur kun je de peper verwijderen en met een staafmixer de soep helemaal glad maken. Hou je van een pittige soep, dan mix je de peper mee. Nu nog een beetje room erbij, wat geschaafde parmeggiano erin en klaar! Eet smakelijk!

Pompoenpitten roosteren

Zoals hierboven al gezegd: de pompoenpitten gooi je natuurlijk niet weg nadat je ze uit de pompoenkern hebt gehaald. Je kunt ze namelijk roosteren en dat is heel erg makkelijk en erg lekker;-) Na het roosteren kun je ze lekker over je soep strooien.

Hoe ga je te werk?

Voorbereidingstijd voor pompoenpitten van 1 pompoen: 15 minuten. Oventijd: ongeveer 40 minuten

Ingrediënten

  • Pitten uit een pompoen
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel venkelzaad
  • Peper en zeezout uit de molen
  • Paar druppels olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden of rooster de pompoenpitten in de pan.Stamp de kruiden heel fijn in een vijzel.Kook de pompoenpitten in ruim water met goede snuf zout 20 minuten. Dep daarna droog.Leg de pompoenpitten vooraan op een met bakpapier bekleedde bakplaat of in een ovenschaal/braadslede en besprenkel met de olijfolie. Smeer deze in met de kruiden en breng op smaak met peper en zout.Plaats de plaat voor ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven of rooster de pitten voor een paar minuten op middelgroot vuur totdat deze knapperig en goudbruin zijn.Let op: de schilletjes van de pompoenpitjes zijn niet zo lekker. De kern wel!

Dit recept vonden we op madybellen.com

Pompoenkoekjes

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 (grote) cookies?375 gram pompoen, in stukken (hoeft niet geschild)6 eetlepels kokossuiker (of andere suiker)1/2 theelepel kaneel3/4 theelepel bakpoeder3/4 cup / 70 gram gemalen havervlokken (niet helemaal tot meel vermalen maar nog een beetje korrelig. Je kunt ook havermout gebruiken.)1/2 cup / 50 gram rijstmeel (of een ander soort meel)2 flinke handen stukjes dadel of rozijnen

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een vel bakpapier op een ovenrek.Kook de pompoen tot de schil zacht is.Doe de pompoen in de blender of keukenmachine tot je een pompoenpuree hebt.Schenk de pompoenpuree in een kom en meng het (kokos)suiker en kaneel door de puree heen. (Dit is al super lekker om te eten, hihi.)Meng in een andere kom de 2 meelsoorten met het bakpoeder.Doe de helft van het meel bij de pompoen en meng dit door. Als het nog te nat is voeg je steeds wat toe tot je een beslag hebt. (Dit ligt een beetje aan hoe vochtig je pompoen nog was etc.)Meng de dadels/rozijnen door het beslag.Maak 8 cookies op je ovenrek. Ik gebruikte hier gewoon een eetlepel voor.Bak de cookies voor ongeveer 15 minuten in de oven maar pas op dat ze niet te droog worden! Houd het dus in de gaten.

Het recept voor de pompoenkoekjes komt van deGroeneMeisjes.nl

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.552 blogs