afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

Drie films en een blog bewijzen: tegen de stroom ingaan voor verduurzaming kan lonen

Wie zijn de waaghalzen die tegen het systeem in opstand durven te komen? Wie is er moedig genoeg om een ander geluid te laten horen als dat nodig is? Op een doordeweekse donderdagmiddag vind ik tijdens de Green Screen Day op het IDFA het antwoord op deze vragen.

Green Film Making

Ik ben vandaag te gast  bij de Green Screen Day op het IDFA, het grootste documentairefilm festival ter wereld. Wat ik nog niet kan bevroeden is dat het een dag gaat worden van pieken en dalen. Van teleurstelling en van groots optimisme. Achter elkaar bekijk ik drie documentaires met een duurzaam tintje. Later op de dag spreek ik met de degenen die deze documentaires selecteerden: het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Maar nu eerst: film!

Liever tegen zijn koeien dan tegen zijn vrouw??

De eerste documentaire komt meteen goed binnen: Good Things Await. Boer Niels Stockholm wordt gevolgd op zijn biologisch-dynamische boerderij in Denemarken. De man is zo bevlogen met zijn koeien dat hij  liever praat tegen zijn koeien dan tegen zijn eigen vrouw. Dag en nacht is hij in de weer om het zijn dieren naar de zin te maken. Methoden uit de bio-industrie zijn op deze boerderij uit den boze: geen kunstmatige bemesting, antibiotica of onthoorning van koeien. En dat betaalt zich uit, Niels levert aan het beste restaurant ter wereld, Noma in Kopenhagen. Dan heb je zeker iets goed gedaan!

De man is zo bevlogen met zijn koeien dat hij  liever praat tegen zijn koeien dan tegen zijn eigen vrouw

Slimste man ter wereld

Niels vertelt in de documentaire over het samenspel van hemel, aarde, planten en dieren. Alles in het universum hangt met elkaar samen. Waar ik normaal misschien zou denken dat dit wat vergezocht is, komt deze Niels mij ineens voor als een nuchtere en intelligente man. Verdraaid, deze man snapt hoe het werkt! Hij ziet dat we onderdeel zijn van een geheel. En dan voel ik me triest. Niels krijgt een boete omdat hij zich niet precies aan de regels houdt. Bijna verliest hij zijn recht op het houden van dieren. Waarom wordt juist deze man door de autoriteiten weggezet als seniele oude man terwijl hij precies weet waar hij mee bezig is? Ik vraag me af waarom het zo makkelijk is om slecht te doen? Waarom wordt niet de bio-industrie tegengewerkt waarin alles draait om geld en zeker niet dierenwelzijn? Het is de wereld op zijn kop. Deze Niels, wordt mij duidelijk, is een durfal die tegen het systeem strijdt.

Je leven geven voor een gorilla

In de tweede documentaire, Virunga, zie ik hoe rangers in Congo de laatste berggorilla’s ter wereld proberen te beschermen. Die berggorilla’s hebben de pech dat ze in een explosief gebied in Afrika wonen (net als de mensen die er ook wonen). In het nationale park Virunga blijkt olie te zijn. Vaak sterven de rangers terwijl ze het park proberen te verdedigen tegen hebberige oliemaatschappijen en gewelddadige legers. Het is ontroerend, hartverscheurend, om te zien hoe de rangers snappen dat hun nationale park is ontzettend belangrijk is. Ook deze helden durven in opstand te komen tegen de machtigen der aarde.

Het is ontroerend, hartverscheurend

De slechtheid van de mens

In Salt of the Earth, de laatste van de drie documentaires vandaag, vertelt fotograaf Sebastião Salgado over zijn leven. Hij wilde laten zien welke misstanden er op de aarde zijn. Onvoorstelbaar wat deze man allemaal zag. De droogte in de Sahel, de volkerenmoord in Rwanda, Joegoslavië, vluchtelingen kampen. De beelden die aan mijn oog voorbij trekken zijn indringend, onthutsend. Dat deze man zo veel tijd doorbracht onder zulke nare omstandigheden, om ons te laten zien wat er elders gebeurt. Ik besluit, ook deze man is een ware held. Na jaren van fotograferen keert Sebastião huiswaarts, ziek van wat hij heeft gezien. Een prangende vraag dringt zich op: kan deze man zijn geloof in de mensheid herstellen? Het is een vraag die ik mijzelf ook vaak stel: met al het leed in de wereld, hoe blijf je dan toch optimistisch en daadkrachtig? Thuisgekomen in Brazilië verblijft Sebastião op zijn boerderij midden in de natuur. En hervindt hij zijn optimisme. Ik ben opgelucht: als deze man, die heeft gezien hoe gewelddadig de mensheid is, de schoonheid van het leven nog kan zien, dan moet daar wel waarheid in zitten. Sebastião besluit een hommage aan de planeet te maken. En reist nog eenmaal de wereld rond. Nu om te laten zien hoe mooi de natuur is.

Is de wereld toch mooi?

Dit was voor mij vandaag de laatste documentaire en gelukkig overheerst nu een goed gevoel: na al die prachtige natuurbeelden kan ik niet anders dan concluderen dat de wereld ondanks alles een mooie plek is.  

Waarom duurzaam filmen?

Alle drie de documentaires hadden een duurzaam tintje, zo veel is me duidelijk. Maar de productie ervan niet. Wat is dan nu het Green Film Making Project? Bij de filmzaal liggen prachtig gebundelde gidsen klaar met verzamelde tips en trucs voor duurzaam filmen. Al bladerend valt het me op dat de tips voor groen filmen veel lijken op adviezen voor duurzaam leven: denk aan biologisch eten, duurzaam vervoer en minder printen. Ik lees dat je met een dag filmen al gauw 15 vuilniszakken troep maakt. Duurzaam filmen is dus hard nodig!

Early adapters met veel invloed

En dan spreek ik met Mette te Velde, oprichtster van Strawberry Earth. Super cool want Mette is een onwijs inspirerende vrouw. Strawberry Earth laat zich moeilijk in een paar woorden vangen. Het is niet alleen is een blog, Strawberry Earth is ook een online shop met duurzame deals, organisator van events en initiatiefnemer van projecten zoals het Green Film Making Project.

Mette vertelt: 'Ik zag tot mijn frustratie dat jonge creatievelingen wel de brains hebben om te zien dat het niet goed gaat met de wereld. Maar ook dat ze er nog weinig mee deden. Ik wilde toen graag een fris geluid laten horen en early adapters winnen voor duurzamer leven. Daarom startte ik zes jaar geleden Strawberry Earth. Met het Green Film Making Project wilden we de Nederlandse filmindustrie van binnenuit verduurzamen. Dat is de afgelopen drie jaar zo goed gegaan dat het Filmfonds, een partner van het Green Film Making Project, vanaf 2015 een Sustainability Manager faciliteert. Green film making is hiermee echt geland in de Nederlandse filmindustrie. Daar zijn we ontzetten trots op! We starten nu een soortgelijk project in de vorm van de Strawberry Earth Academy. Dit is de eerste Nederlandse 'groene academie' voor professionals uit de mode- en designindustrie. Met deze academie werken we aan een toekomst waarin ontwerpen, produceren en consumeren in evenwicht is met onze leefomgeving.'  Wat een invloed heeft Strawberry Earth op deze manier! Op een vrolijke manier verduurzamen zij hun omgeving. Wat mij betreft ook een heldenstatus waard!

Helden zijn overal

Terwijl ik met de organisatoren van het Green Film Making project napraat en de avond langzaam in de nacht overgaat realiseer ik me: dit zijn mensen bij wie duurzaamheid door hun aderen stroomt. Dit zijn de mensen die tegen het systeem durven op te staan. Net als Niels in Denemarken, de rangers in Afrika en fotograaf Sebastião met zijn ode aan de natuur. Die waaghalzen zijn er. En zonder hen zou de wereld minder mooi zijn. Ik ben ze allemaal dankbaar. Helemaal opgeladen van al dit optimisme stap ik vol goede moed de nacht in. Vast van plan zelf ook te blijven durven opspreken tegen het systeem! 

Afbeelding Michael Vervuurt

afbeelding van Maaike-Louise
Maaike-Louise Auteur

Maaike-Louise houdt van een duurzaam en vrolijk leven. Op haar blog I Love Eco schrijft ze over fijne restaurantjes, hippe fairtrade winkels, duurzaam frøbelen en alles wat nog meer in haar bolletje opkomt.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.382 blogs