afbeelding van Dine
Dine Auteur

DIY: Stoere armbandjes

Maak je eigen armbandjes van fietsbanden

Voor variatie kun je er ook kralen tussen rijgen
Voor variatie kun je er ook kralen tussen rijgen

Piet ging uit fietsen, toen klapte zijn band? Ohnee! Zat er ook een pepernootje in jouw fietsband?  En wil je toch iets leuks doen met je lekke binnenband? Wij hebben de oplossing! Maak er zelf een armbandje van en geef hem als sinterklaascadeautje of houd hem zelf. 

Hoe doe je dat?

Wat je nodig hebt om de armband te maken van de foto? Alleen een platte fietsband en een schaar!

1. Knip 10 tot 16 vierkantjes van een fietsband, waarbij je de helft van de vierkantjes niet iets kleiner maakt dan de andere. Je knipt er 10 voor een kinderarmband, en 16 voor een man.

2. Schuif de kleine vierkantjes in de grote vierkantjes, zodat alle kanten "dicht" zijn. Het kleine vierkantje moet iets uitsteken zodat er een tunneltje ontstaat.

3. Knip twee dunne reepjes van 30 centimeter lang van het resterende stuk fietsband. Die kun je vervolgens als koordjes gebruiken.

4. Je schuift één koordje door de tunneltjes van alle vierkantjes heen. Om het tweede koordje door de andere kant te rijgen schuif je de binnenste vierkantjes naar de andere kant, zodat daar ook tunneltjes ontstaan.

5. Probeer uit of de armband past, en knoop vervolgens de eindjes van het eerste koordje aan elkaar en vervolgens die van het tweede koordje. 

6. Je kunt, als je de sprietjes niet zo mooi vindt van het knoopje, de eindjes wegsteken in de tunneltjes (dan moet je ze wat langer laten).

Tip: heb je zelf geen oude fietsband, maar wil je wel graag een armbandje maken? De fietsenmaker heeft vaak een doos vol met kapotte fietsbanden die prima te gebruiken zijn. En als je geluk hebt, staat er een tekstje op, wat je armband helemaal afmaakt.

Zit het in je vingers?

Ging dit je gemakkelijk af en wil je graag wat ingewikkelders maken met fietsband? Kijk op de website voor meer voorbeelden of meld je aan voor een workshop

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs