afbeelding van Milou
Milou Auteur

Dit zonnepaneel oogst zon als een bloem

Smartflower is een intelligent zonnepaneel dat de zon achterna gaat.
Smartflower is een intelligent zonnepaneel dat de zon achterna gaat.

Indrukwekkend plaatje he? Dit is de Smartflower, een intelligent zonnepaneel in de vorm van een bloem. De panelen bewegen met de zon mee om zoveel mogelijk stralen op te vangen.

De zon achterna

Zodra de zon opkomt wordt de Smartflower wakker, klapt zijn blaadjes open en volgt de rest van de dag de zon. Als de zon onder is - of bij extreme weersomstandigheden - klapt het paneel automatisch in. De Smartflower is 5 meter hoog en heeft een oppervlakte van 18m2. De installatie levert gemiddeld 4.000 kWh per jaar, dat is genoeg stroom voor een huishouden met 4 personen. Het is ook qua design een interessant object, zelfs nog te customizen want het voetstuk is verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren. Een Smartflower is niet goedkoop, de zonnebloem en de installatie ervan kosten zo'n 15.000 euro.

Een boom als mini-windturbine

Na deze bijzondere bloem voor zonne-energie laten we ook graag nog even een bijzondere boom voor windenergie zien. Ken je New Wind al? Fransman Jérôme Michaud-Larivière ontwikkelde een look-a-like boom met aan de takken 'blaadjes' die windenergie genereren. Het maakt niet uit van welke kant de wind komt, er zijn altijd wel een paar blaadjes die de wind vangen. En dat al vanaf windsnelheden van 8km per uur.

windturbine

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.270 blogs