afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Dit zijn de meest onzinnige plastic verpakkingen

Ieder jaar organiseert Greenpeace de ‘Mispaksel’-verkiezing, om de slechtste verpakkingen in de spotlight te zetten.

Verpakkingen versus inhoud
Verpakkingen versus inhoud

Een zak met daarin allerlei per stuk verpakte snoepjes, een maaltijdsalade waar meer plastic dan sla in zit of een hoesje om een kabeltje, dat je er zonder schaar niet af kunt krijgen… we hebben allemaal wel een artikel waarvan we ons doodergeren aan de plastic verpakking die eromheen zit. Maar déze artikelen spannen volgens Greenpeace echt de kroon.

Ieder jaar organiseert Greenpeace de Mispakselverkiezing. Nadat geërgerde consumenten hun inzendingen hebben kunnen doen, worden de allerslechtste artikelen op een rijtje gezet. Tot 15 september kun je stemmen op jouw ‘favoriet’.

De mispaksels van 2019

In de lijst met mispaksels van 2019 vind je:

  1. Een duopack Smint-pepermuntjes. De pepermuntjes wegen maar 8 gram en worden verpakt in een plastic doosje, folie én zakje. Dat is misschien een beetje overdreven?
  2. Een maaltijdsalade van Albert Heijn. In de couscoussalade vind je eigenlijk meer verpakkingen dan eten. Het zakje met dressing, de nootjes en het bakje met de toppings… dat moet toch slimmer kunnen?
  3. Fairtrade bananen van de Plus. Het liefst kiezen we voor onze bananen natuurlijk de fairtradevariant. Maar laten nou juist díé bananen in een plastic zak zitten! Zoals Greenpeace het zegt: “It’s bananas!”
  4. Pure Life van Nestlé. Persoonlijke ergernis van ondergetekende: terwijl we in Nederland prima kraanwater hebben, verkoopt Nestlé een wegwerpflesje met water. Wil je meerdere flesjes? Dan kun je een sixpack kopen die uiteraard verpakt is in… plastic. Misschien moeten ze eens inspiratie opdoen bij biermerk Carlsberg?
  5. Biologische paprika van Jumbo. Ook supermarktketen Jumbo blijft niet uit het lijstje weg. Juist de biologische paprika zit verpakt in plastic. Jammer voor de consument die het goed wil doen!

De Mispaksels van 2019. Foto's via GreenpeaceDe Mispaksels van 2019. Foto's via Greenpeace

Vooral veel ergernissen over verpakte groenten en fruit

Dat al dit plastic een grote irritatie is, blijkt uit de reacties bij de nominaties. Vooral het plastic om groente en fruit. “In plastic verpakte bananen, avocado’s en komkommers. Waarom moet dat? Er zit al een perfecte verpakking om, het heet een schil.” Ook over biologische groenten in plastic: “Biologische groenten in plastic! Wat een onzin!” En alle goede bedoelingen van supermarkten ten spijt. Lijkt het volgens sommigen steeds erger te worden. “Vreselijk al die plastic verpakkingen, het wordt steeds erger.” “Soms krijg ik de indruk dat er juist nóg meer plastic verpakkingen bij zijn gekomen. Ik zie overal afschuwelijke dingen.”, zijn een paar van de reacties die Greenpeace tijdens de nominaties binnenkreeg. 

Allerlei verpakkingen

Een kunstwerk voor de winnaar

Het bedrijf dat de meeste stemmen krijgt, krijgt van Greenpeace een trofee gemaakt door kunstenaar Peter Smith. Hiermee wil de organisatie aandacht vragen voor overbodige verpakkingen die in de winkels liggen. Om het goede voorbeeld te geven verdeelt Greenpeace ook vijf Nooit-Meer-Plastic-Pakketten onder de mensen die hun stem uitbrengen. Hierin vind je zero waste items, zoals een drinkfles, tandenborstel, douchespons en reinigingspads.

Het kan ook anders

Hopelijk is deze campagne binnenkort natuurlijk overbodig. Gelukkig zijn multinationals als Unilever al bezig met het opzetten van een verpakkingsvrije online supermarkt met hervulbare verpakkingen. En in Rotterdam kun je jouw verpakkingsvrije boodschappen al thuis laten bezorgen door Puur bezorgd! Ben je zelf ook geïnspireerd om aan de slag te gaan? Kijk dan eens of een zero waste lifestyle iets voor jou is.

 

 

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.147 blogs