afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Dit is goede hagelslag

Het is een typisch Nederlands product, en we eten er jaarlijks kilo's van. Maar wat is nou lekkere én verantwoorde hagelslag?

Lennart de Jong en Robbert Vos van Hagelswag

Bijna elk Nederlands huishouden heeft wel een pak hagelslag in de kast staan. Een ideaal product dus om nader te onderzoeken want welke hagelslag is nou lekker én duurzaam? Wij probeerden het uit...

Hier wordt hagelslag van gemaakt

Hagelslag is over het algemeen een simpel product dat wordt gemaakt van cacoamassa en suiker. Cacoamassa wordt gemaakt door cacoabonen te drogen, roosteren en ze hierna te vermalen. Cacaomassa is de grondstof voor cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Cacoaboter wordt ook vaak toegevoegd aan hagelslag.

Je kunt ook verschillende soorten emulgatoren tegenkomen op de ingredientenlijst, bijvoorbeeld sojalecithine of raapzaadlecithine. Dit is nodig om de gebruikte cacoaboter uit elkaar te laten vallen in kleinere delen wat kostenbesparend werkt. Voor een extra romige smaak wordt er vaak melkvet toegevoegd, en voor een mooie korrel wordt soms glansmiddel gebruikt. Maar het kan dus ook gewoon met alleen cacaomassa en suiker zoals een aantal van de hieronder beoordeelde merken laten zien.

Hagelslag, wie is er niet groot mee geworden? 

De lekkerste duurzame hagelslag

Omdat alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat écht chocoladehagelslag genoemd mag worden, en we zelf een voorkeur hebben voor puur, kozen we ervoor om de smaaktest te doen met pure hagelslag. Hiervoor hebben we de volgende vier duurzame(re) merken vergeleken met een testpanel van vier mensen. De hagelslag merken zijn getest op een bruine boterham én los uit het vuistje (you know why!).

1. Bio Nature

  • Getest: Hagelslag Puur
  • Percentage cacoa: 32%, afkomstig uit Ecuador, Mexico, Dominicaanse Republiek of Peru
  • Duurzaamheid: Volledig biologisch en voorzien van het EKO-label als het SKAL-keurmerk. Niet fair trade en in een plastic verpakking.
  • Prijs: €3,89
  • Te koop bij: Jumbo, De Smaakspecialist

2. Fairtrade Original

  • Getest: Hagelslag Puur
  • Percentage cacoa: ten minste 32% uit West-Afrika.
  • Duurzaamheid: Niet biologisch, wél fair trade en voorzien van het Fairtrade-keurmerk. Kartonnen verpakking met FSC-keurmerk.
  • Prijs: €2,19
  • Te koop bij: o.a. Albert Heijn, Jumbo, Plus

Pure hagelslag van Fair Trade Original

3. Hagelswag

  •  Getest: Hagelswag Original Pure
  •  Percentage cacoa: 57% uit Ivoorkust en Ghana.
  •  Duurzaamheid: Fair trade, niet voorzien van een keurmerk. Verpakking is gemaakt van bioplastic en gevuld in een sociale werkplaats in Nederland.
  •  Prijs: €3,99
  • Te koop bij: Hagelswag zelf of Albert Heijn

4. De Nieuwe Band

  • Getest: Hagelslag extra puur 50%
  •  Percentage cacoa: 50% uit Ecuador, Dominicaanse Republiek, Mexico en Peru.
  •  Duurzaamheid: Volledig biologisch en voorzien van het SKAL-keurmerk. Kartonnen verpakking.
  •  Prijs: €3,69
  • Te koop bij: Odin en natuurvoedingswinkels

Je hebt overigens meer duurzame hagelslag, bijvoorbeeld van De Rit en Céréal maar die wilde niet meewerken aan onze smaaktest... Of die smakelijke hagelslag maken kunnen we je dus helaas niet vertellen.

De hagelslag-test, óók uitgevoerd in combinatie met pindakaas

Het oordeel: dit is de lekkerste, duurzame hagelslag

Naast de smaak heeft het testpanel bestaande uit twee mannen en twee vrouwen, ook gekeken naar de verpakking en de ingredienten om tot haar oordeel te komen. Enkele quotes uit het juryrapport.

BioNature: "De merknaam doet je denken dat je goed bezig bent. Als je de onaantrekkelijke plastic strooibus in je handen hebt begin je toch te twijfelen. Helemaal als blijkt dat de hagelslag nauwlijks door de kleine strooigaatjes past. Smaakt te zoet en een beetje poederig."

Fairtrade Original: "Fijne korrels die je gemakkelijk naar binnen hapt en smelten op de tong. Zoet en lekker degelijke hagelslag, maar waarom in hemelsnaam glansmiddel toevoegen? Zonde!"

Hagelswag: "Dit is echt lekker, zowel op brood als uit het vuistje. Heeft een luxe uitstraling en een intense cacoasmaak, de verpakking is ook leuk! Bevat sojalecithine, dit wordt vaak gebruikt om het productieproces van chocolade goedkoper te maken. Helaas zie je dat niet terug in de verkoopprijs."

De Nieuwe Band: "Heerlijke volle cacao-smaak en lekker romig hoewel de saaie verpakking doet denken aan gestampte muisjes. Heeft maar twee ingredienten, lekker puur, en glanst ook zónder toegevoegde glansmiddel. Letten jullie op Fairtrade Original?"

De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... De Nieuwe Band! Met een gemiddeld cijfer van 8,3 verslaan ze hiermee nipt Hagelswag die met een 8,1 werd beoordeeld. Hierbij moet wel worden vermeld dat Hagelswag de duidelijke voorkeur van de mannelijke panelleden had. Op nummer drie eindigt Fairtrade Original met een 7,3 en helaas krijgt BioNature een dikke onvoldoende en eindigt daarmee op de vierde en laatste plaats.

De lekkerste, duurzaamste hagelslag is helaas nog niet overal te koop. Maar onderschat hier je kracht als consument niet, vraag gewoon aan jouw favoriete supermarkt om deze op te nemen in het assortiment. Heoe vaker het wordt gevraagd, hoe sneller het in het schap staat.

De winnaar: Extra pure hagelslag van De Nieuwe Band

Meer over lekker én duurzaam eten

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.149 blogs