afbeelding van Roos
Roos Auteur

Dit drijvende park in Rotterdam wil je niet missen

De havenstad kampt met een plastic afvaloverschot en dat moet anders. Er kwam een groen park van 140m2 dat drijft op gerecycled plastic.

Foto: Josh Withers
Foto: Josh Withers

Inmiddels weten we állemaal dat plastic superslecht is voor het milieu. En toch is het o zo makkelijk om je schuldig te maken aan het onnodig gebruik ervan. Wanneer het lekker weer is barbequen in het park met plastic bordjes en bestek, of na een hectische dag in de Albert Heijn staan zonder linnen tas en mét een stoommaaltijd in je handen die komt in - jawel - plastic. 

De Recycled Island Foundation bedacht een alternatief voor al het plastic afval dat er al is, een drijvend park! Het park drijft op platen gemaakt van gerecycled plastic die zowel boven als onder water begroeid kunnen worden door planten.  

Dit drijvend parkje is goed voor planten en dieren  

Het park is nog volop in aanbouw, maar groeit de komende tijd uit tot een groene oase die er niet alleen mooi uitziet maar waar vogels en vissen zich ook thuis kunnen voelen. Zo zijn er genoeg beschutte plekjes waarin vogels zich kunnen nestelen om te gaan broeden. Bovendien is er een ondiepe watergeul die tussen de plastic groentegels doorloopt: een goede plek voor kleinere vissen om eerst te wennen en te groeien voordat ze zich naar dieper water verplaatsen.

Niet alleen vogels en vissen, maar ook slakken, platwormen, larven en waterkevertjes moeten hun draai gaan vinden in het drijvende park. Zo wil het kleine park een grote, groene rol spelen in de Rijnhaven.      

Plastic vangen in de Nieuwe Maas

Het plastic dat de basis vormt voor het drijvende park komt uit de Nieuwe Maas, daar zijn drie grote plasticvangers actief. Deze verzamelpunten maken gebruik van de stroming van het water om plastic op te vangen, en zorgen dat het drijfvuil niet meer uit de vanger kan ontsnappen op het moment dat de stroomrichting verandert.

De plasticvangers zijn van tevoren goed getest - zo'n anderhalf jaar, waardoor ze goed inspelen op intensieve scheepvaart, getijdewisselingen en de veranderende windrichtingen. Meer weten? In het onderstaande filmpje wordt de productieketen van de plastic groentegels stap voor stap toegelicht.

Geen plastic is beter dan gerecycled plastic

In de introductie kwam het al kort aan bod: plastic vermijden is altijd beter dan plastic recyclen. Zo ontsnappen er uit gerecycled plastic net zo goed microplastics, die op hun plaats vaak verdwijnen in het water en zich zo in rap tempo verspreiden. Ook dit gerecyclede park is dus nog geen ideale oplossing.

Hoe je zelf minder plastic kunt gebruiken lees je in ons stappenplan naar een zero waste lifestyle. In één keer 100% plasticvrij leven is best lastig en het is een cliché, maar alle kleine beetjes helpen. Zo kun je met je gezin of vriendengroep de challenge aangaan en een week lang zo min mogelijk plastic gebruiken. De redactie probeerde het al en we schreven uiteraard over het resultaat.          

Benieuwd naar meer plasticnieuws?

 

afbeelding van Roos
Roos Auteur

Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.478 blogs