afbeelding van Milou
Milou Auteur

Dit drijvende park zorgt voor meer groen in de stad

De drijvende groenstructuren van het Recycled Park zijn gemaakt van gerecycled plastic en zorgen voor meer groen in de stad.

Recycled Park in de Rijnhaven | Foto: Recycled Island Foundation

Inmiddels weten we állemaal dat plastic superslecht is voor het milieu. De Recycled Island Foundation bedacht een alternatief voor al het plastic afval dat er al is: een drijvend park. Het park drijft op platen gemaakt van gerecycled plastic die zowel boven als onder water begroeid kunnen worden door planten. Goed voor meer groen in de stad en voor de biodiversiteit.

Drijvend park goed voor planten en dieren  

Recycled Island Foundation (RIF) is een jonge stichting die zich inzet om wereldwijde plasticvervuiling in open wateren tegen te gaan. RIF zet in op opvang van drijfvuil, het duurzaam hergebruiken van plastics en het organiseren van opschoonacties. En met die opschoonacties begon het allemaal vijf jaar geleden. Oprichter Ramon Knoester wilde als architect graag iets doen met al dat plastic dat werd opgeraapt. Hij wilde er iets nieuws van bouwen, iets wat juist positief is voor de biodiversiteit in de rivier. 'En zo is het idee van ons Recycled Park ontstaan', aldus Iris die binnen Recycled Island Foundation verantwoordelijk is voor international relations.

Het park in de Rijnhaven in Rotterdam ziet er niet alleen indrukwekkend uit, ook de ecologie in de Rotterdamse haven wordt verbeterd. 'Er zijn beschutte plekjes waar vogels zich kunnen nestelen om te broeden. Ook is er een ondiepe watergeul die tussen de plastic groentegels doorloopt: een goede plek voor kleinere vissen om eerst te wennen en te groeien voordat ze zich naar dieper water verplaatsen.'

Wereldwijd plasticvangers plaatsen

De drijvende groenstructuren zijn gemaakt van gerecyclede plastics. De ambitie van Recycled Island Foundation is om wereldwijd plasticvangers in rivieren te plaatsen. Hierdoor kan het drijvende plastic worden opgevangen voordat het de open zeeën bereikt. 'Nadat ons drijvend park was gerealiseerd, zijn we verder gaan kijken naar de mogelijkheden van het maken van circulaire producten. Onze plasticvangers zijn ook gemaakt van gerecyclede plastics. Ze werken passief, en hebben daarom geen energie of mankracht nodig.'

Plastic vangen in de Nieuwe Maas

Het plastic dat de basis vormde voor het drijvende park kwam uit de Nieuwe Maas waar drie grote plasticvangers actief zijn. Deze verzamelpunten maken gebruik van de stroming van het water om plastic op te vangen. Ze zorgen dat het drijfvuil niet meer uit de vanger kan ontsnappen op het moment dat de stroomrichting verandert.

De plasticvangers zijn van tevoren goed getest - zo'n anderhalf jaar, waardoor ze inspelen op intensieve scheepvaart, getijdewisselingen en de veranderende windrichtingen.

Geen plastic is beter dan gerecycled plastic

Plastic vermijden is altijd beter dan plastic recyclen. Ook uit gerecycled plastic ontsnappen namelijk microplastics, die op hun plaats verdwijnen in het water en zich zo in rap tempo verspreiden. De drijvende groenstructuren in het Recycled Park bevatten een UV-beschermingslaagje waardoor geen microplastics in het water terecht komen.

Hoe je zelf minder plastic kunt gebruiken lees je in ons stappenplan naar een zero waste lifestyle. In één keer 100% plasticvrij leven is best lastig en het is een cliché, maar alle kleine beetjes helpen. Zo kun je met je gezin of vriendengroep de challenge aangaan en een week lang zo min mogelijk plastic gebruiken. De redactie probeerde het al en we schreven uiteraard over het resultaat.          

Benieuwd naar meer plasticnieuws?

 

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs