afbeelding van Sophienne
Sophienne Auteur

Diervriendelijk dagje uit (op Veg Fest)

Veg Fest

Veganistische cake, kaas, gummybears en hamburgers. Op Veg Fest zijn allerlei veganistische lekkernijen te proeven! Er staan kraampjes met eten, informatie, schoenen en goede doelen. Maar waarom zou je veganist worden? Dat is de vraag waarmee ik naar het eerste Veg Fest in Nederland ben gegaan!

Voor de dieren

De meeste veganisten die ik vandaag sprak zijn begonnen als vegetariër vanwege de dieren. Na geen vlees eten kwam snel de volgende stap. Zo sprak ik iemand die direct riep: ‘Moreel principe!’ toen ik vroeg waarom ze veganist was. ‘Voor koeienmelk wordt een koe telkens opnieuw zwanger gemaakt en vervolgens wordt het kalfje direct afgenomen! Het kalfje wordt veelal gedood voor zijn vlees en mag zijn moeders melk niet eens drinken. Die drinkt de mens!’ En zo is het natuurlijk ook met de eieren, bedacht ik meteen, met de legbatterijen in mijn achterhoofd. Een andere vrouw die ik sprak zei: ‘Omdat het hoort’ en iemand die al 20 jaar vegetariër, en zo’n 2 jaar veganist, was zei: ‘Ik ben veganist voor de dieren, het milieu en mijn gezondheid. In die volgorde.’ En dat brengt mij meteen naar een volgende reden om veganist te worden.

Voor koeienmelk wordt een koe telkens opnieuw zwanger gemaakt en vervolgens wordt het kalfje direct afgenomen! Het kalfje wordt veelal gedood voor zijn vlees en mag zijn moeders melk niet eens drinken. Die drinkt de mens.

Voor je gezondheid

Op Veg Fest waren verschillende lezingen. Zo zat ik bij de lezing van Suzanne Poot, die vertelde over hoe rauwe, plantaardige voeding haar leven had veranderd. Ze begon haar verhaal heel direct: ‘Als je bij de dokter komt vragen ze nooit ‘Wat eet je?’ ze kijken alleen naar de symptomen.’ Dat liet ze even bezinken en ik bedacht me dat ik inderdaad nooit over mijn voedsel had gepraat met mijn huisarts. ‘Maar,’ zei Suzanne, ‘als je huisdier een klacht heeft dan is altijd de eerste vraag: ‘Wat geef je hem te eten?’’ Haar lezing ging over inzichten die zij had opgedaan; over hoe je voedsel als medicijn kon gebruiken en welk voedsel dat was. Van tarwesappen tot rauwe knoflook en gember. 

als je huisdier een klacht heeft dan is altijd de eerste vraag: ‘Wat geef je hem te eten?

Omdat het lekker is

En tot slot kan veganistisch eten heel lekker zijn. Zo heb ik de heerlijke banencake en Surinaamse roti van Puur Foodz geproefd. Niet alleen lekker, maar ook nog gezond! ‘We krijgen heel veel mensen met allerlei voedsel-intoleranties, wij maken producten zonder lactose en gluten. Het is lekker en goed voor je!’ legde Anouke Veldhuis uit, die voedingsdeskundige is. ‘We zijn begonnen omdat iedereen vroeg wat wij zelf eigenlijk eten. Onze producten zijn zelfgemaakt en suikervrij!’ Buiten stond een bakfiets van waarachter Weed Burgers werden verkocht. Dat groene broodje waartussen sla, tomaat, augurk en de burger zelf zaten heb ik uiteraard geproefd. En lekker? Dat zeker! 

afbeelding van Sophienne
Sophienne Auteur

Sophienne Bos is nieuwsgierig geboren. Ze gaat graag op onderzoek uit en vindt het leuk om nieuwe dingen te proberen. Vanaf dat ze een pen kon vasthouden hield ze van schrijven. Ze schrijft gedichten, verhalen en blogs. Met haar gedichten is ze al in zes verschillende gedichtenbundels gepubliceerd, allen naar aanleiding van een wedstrijd. Facebook: https://www.facebook.com/sophienne.bos?fref=ts Twitter: https://twitter.com/SophienneBos Youtube: https://www.youtube.com/user/sophiennebos Blogspot: http://sophiennebos.blogspot.nl/

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs