afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Deze parfums zijn gemaakt van afval

Of het nu om rozenknoppen, kerstbomen of sinaasappelschillen gaat: Boye en Noëlle van RUIK zien overal een parfum in.

De parfums van RUIK
De parfums van RUIK

Bij afval denk je hoogstwaarschijnlijk niet aan een lekkere geur parfum. En tóch is het broer en zus Boye en Noëlle van Ruik gelukt om deze uitersten te verenigen, in een bijzondere parfumlijn. De ondernemers achter RUIK waren in 2017 finalist bij de ASN Bank Wereldprijs en hebben sindsdien hard gewerkt aan de productontwikkeling. “Een wereld vol geuren mogen we niet opgeven maar moeten we redden.”

Gedumpte rozen bij het afval

Na een parfum van sinaasappelschillen (jaarlijks worden er miljarden weggegooid) en een kerstboom heeft RUIK zich over een nieuwe afvalstroom gebogen: rozen. Je denkt misschien dat rozen vooral tijdens een date worden afgedankt, maar helaas gebeurt dat ook al veel eerder, vertelt Noëlle. “Wist je dat te jonge, te rijpe en te rauwe rozenknoppen gewoon bij het groenafval belanden? Wij halen bij meerdere kwekers duizenden rozenknoppen op zodat ze niet bij het groenafval belanden”. RUIK destilleert deze rozenknoppen tot olie, laat dit rijpen en gebruikt het als hoofdingrediënt in het parfum. “Met het dragen van dit parfum red je hun liefdevolle geur”.

KNOP gemaakt van rozen KNOP gemaakt van rozen | Foto: RUIK

Geen waste, geen geur

Bij het maken van parfum van afval komen wel wat extra uitdagingen kijken, vertelt Boye aan Voor de Wereld van Morgen: “Bij het maken van KNOP zijn we bijvoorbeeld afhankelijk van het afval van de rozenkwekers. Als de rozen niet bloeien, door te koud weer bijvoorbeeld, valt er voor ons weinig tot geen afval te redden. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd enorm veel zon gehad. Het is een beetje paradoxaal, maar er is nu dus genoeg afval om te redden voor RUIK!”. Voor het parfum DEN zijn Boye en Noëlle afhankelijk van de 90-jaar oude kerstboom op de Dam, die anders na de feestdagen zou worden versnipperd. Een goede samenwerking met de gemeente is daarbij dus essentieel.

Parfum van sinaasappelschillen VERSCHIL  Parfum van sinaasappelschillen VERSCHIL | Foto: RUIK 

Parfum zonder naar luchtje

Om van de reststromen een parfum te maken, experimenteren Boye en Noëlle volop in hun RUIKlab. In tegenstelling tot schadelijke reguliere parfums, gebruiken ze geen parabenen, UV-filters en schadelijke oplosmiddelen.  Daarnaast is minimaal 90% van de ingrediënten biologisch en zijn de parfums 100% vegan en cruelty free. Aan de parfums hangt dus geen naar luchtje.

Van frisdrankdop tot parfumdop

Ook over het design van de flesjes, doppen en verpakking is nagedacht. Alle drie de parfums, KNOP, DEN en VERSCHIL, hebben een verpakking van gerecycled papier en een dop van gerecyclede frisdrankflesjes. “Water- en frisdrankflessen zijn de grootste bron van plasticvervuiling; alleen al in Nederland worden er miljoenen flessen per dag weggegooid. Hier werden we mee geconfronteerd toen we in januari met ons RUIKlab verhuisden naar het Upcyclecentrum in Almere, waar letterlijk het afval binnenstroomt. We willen met onze nieuwe parfumdop de schoonheid van afval laten zien.”, vertelt Boye.

Boye en Noëlle in het RUIKlab Boye en Noëlle in het RUIKlab | Foto: RUIK 

Red een dop in ruil voor geur!

Om zoveel mogelijk doppen te redden roept RUIK op om frisdrankdoppen te sparen en in te leveren bij, of op te sturen naar, het RUIKlab. “Doordat we van oude doppen iets nieuws maken voelt een frisdrankdopje opeens zo waardevol. En dat is precies het gevoel wat wij willen oproepen.” Als bedankje krijgen de eerste 100 ‘doppenredders’ een sample van het nieuwe parfum KNOP. Boye: “Hoe mooi is het om heerlijk te ruiken en daarmee iets goeds te doen voor de wereld. Wij willen laten zien dat consumenten zelf de oplossing zijn.” Meer informatie over RUIK vind je op de website, waar je ook de parfums kunt bestellen.

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs