afbeelding van Tobias
Tobias Auteur

Deze lunchroom geeft slachtoffers van mensenhandel een nieuwe kans

Lunchroom Dignita steekt alle winst in een leerbedrijf voor mensen die zijn ontsnapt uit de moderne slavernij

Jorrit Looijenga en Toos Heemskerk van stichting Not For Sale

Jorrit Looijenga begon aantal jaar geleden als vrijwilliger met het geven van een wekelijkse soepcursus in een opvanghuis op de Amsterdamse Wallen. De bedoeling was om slachtoffers van mensenhandel perspectief op een beter leven te geven. Het bleek een schot in de roos. In 2014 werd de soeppan verruild voor de luxe broodjes van lunchroom Dignita, met Jorrit als directeur.

‘Ik noem ze nooit slachtoffers’, verbetert Jorrit meteen. ‘We proberen mensen weer een gevoel van eigenwaarde te geven, dan moet je ze als mens en niet als slachtoffer behandelen.' Wie bij de lunchroom naar binnen loopt moet ook allesbehalve het gevoel hebben dat er een sociale doelstelling achter zit, legt hij uit. 

Trendy lunchroom

‘We zijn een gewoon bedrijf. We hebben een hele goede chef aangenomen uit Nieuw Zeeland, en er loopt professionele bediening.’ De uitstraling van Dignita is onmiskenbaar die van een typische trendy Amsterdamse lunchroom, met bijbehorende biosmoothies en Latte Macchiato’s. En net als de meeste Amsterdamse lunchrooms zitten ze doorgaans – vooral in de weekenden - stampvol. Jorrit: ‘Het lekkerste is wat mij betreft de Zalm Royale..., al is de hamburger ook wel echt een aanrader.’

Een gewoon bedrijf of niet. Achter de luxe broodjes – die volgens Tripadvisor overigens 4,5 van de 5 sterren waard zijn – zit een leerbedrijf voor de kwetsbaarste leerlingen denkbaar. Alle winst van Dignita gaat via de stichting Not For Sale hier naartoe. Inmiddels zijn er 120 trainees afgeleverd. En er wordt samen met het ROC gepionierd met een speciaal leerprogramma, afgestemd op deze groep.

Moderne slaven

Het landelijke Coordinatie Centrum voor mensenhandel (CoMensha) kreeg in 2015 ruim 1300 meldingen van mensenhandel binnen. Dat kunnen vrouwen in de seksindustrie zijn, maar ook gedwongen arbeiders in restaurants of de tuinbouw. Het zijn mensen die, als ze weten te ontsnappen, vaak grote problemen hebben om zich aan te passen aan een gewoon leven. Jorrit: ‘De eerste opvang is hier goed geregeld, maar er is eigenlijk geen vervolg om die mensen ook perspectief in de maatschappij te bieden. Daar hebben ze hulp bij nodig. In dat gat zijn wij gesprongen.’

En in dat gat valt nog veel te ontdekken. ‘Onze trainees hebben meestal niet de ontwikkeling gehad die wij normaal vinden. Dat maakt het soms best lastig om ze klaar te stomen voor een baan; bij ons of ergens anders.’ Door de complexe problematiek van veel leerlingen moet er geëxperimenteerd worden in het lesprogramma. Zo komt er binnenkort een nieuwe module bij waarin burgerschap centraal staat. 'Het is heel erg de balans zoeken tussen iemand voorbereiden op een baan en het integreren in de maatschappij.'

Op eigen benen

Het belangrijkste doel van Dignita – dat nu nog deels functioneert met externe steun - is om de komende jaren zoveel mogelijk op eigen benen te kunnen staan, zegt Jorrit. ‘Met drie restaurants zouden we zelfvoorzienend kunnen zijn’.

Dat doel komt in april al een stuk dichterbij met de opening van een tweede vestiging in het centrum van Amsterdam. ‘We kunnen hiermee bewijzen dat dit echt een succesvolle formule is.’ Het is de vraag of Dignita, alhoewel nog jong, dat al niet deels bewezen heeft. Jorrit trots: 'Er liggen wel al de nodige aanvragen uit andere Europese steden om het format te importeren'

Lunchen bij Dignita

‘Je kan nog gewoon binnen komen vallen hoor!’, zegt Jorrit over de drukte. Dignita ligt aan de koninginneweg (nr. 218), vlakbij het Vondelpark. Het menu ziet er in ieder geval al heel goed uit!

afbeelding van Tobias
Tobias Auteur

Freelance journalist en filmmaker | 27 | liefhebber van biologische aardappelen met jus

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.551 blogs