afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Deze helden maakten 2016 een stukje mooier

Kende jij deze gave projecten al?

Afbeelding: De Kinderen van Juf Kiet

Het afgelopen jaar schreven wij (van hetkanWel) met veel liefde over allerlei inspirerende projecten, producten en initiatieven. Het leek ons wel mooi om voor het einde van het jaar een lijstje te maken van onze favoriete inspiratieblogs van 2016. Natuurlijk (en gelukkig) zijn er nog veel meer gave initiatieven en mensen op te noemen, maar deze superhelden verdienen volgens ons een ereplekje. 

Duurzame & groene helden

De plastic vissers van Plastic Whale begonnen 5 jaar geleden als eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Een social enterprise met een missie: ‘s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval. Ze begonnen met een échte designersloep gebouwd van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten. Hier kan je samen met je familie of collega’s in rondvaren en de grachten schoonvissen terwijl je geniet van het uitzicht.

Tiny house pionier Marjolein Jonker kwam je het afgelopen jaar overal tegen. De eerste helft van het jaar ging het vooral over de bouw van haar tiny house de tweede helft van het jaar over het wonen in dat bijzondere duurzame huisje.  We spraken met Marjolein over de aantrekkingkracht van tiny houses en over of we die in Nederland nog meer gaan zien.

In onze 12 provincies wordt hard getimmerd aan de wereld van morgen. Zo zijn alle provincies druk bezig met de energietransitie en werken ze hard aan duurzame en gave innovaties. Zo wekken ze in Zeeland bijvoorbeeld groene stroom op met de Oosterscheldekering en zetten ze in Zuid-Holland in op een nieuw warmtenet, slimme wegen en elektrische- en waterstofauto’s. 

Sociale helden

De kinderen van Juf Kiet is een film over een bijzondere juf en haar klas. Alle kinderen uit de klas van juf Kiet zijn nog maar kort in Nederland. De documentaire volgt het perspectief van de kinderen. Je ziet hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal. Verder zie je nieuwe vriendschappen en liefdes ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en de toewijding van juf Kiet ontstaat er uiteindelijk een krachtige en liefdevolle gemeenschap.

De helden van Doneer je deken besloten vorig jaar om een kijkje te nemen in de Jungle van Calais. Zij schrokken daar zo van de leefomstandigheden dat ze een grote actie op touw zetten. Zij zamelden dekens en spullen in op festivals en in allerlei grote steden. Ook dit jaar sloeg het team de handen ineen om spullen in te zamelen voor vluchtelingen, deze keer in Griekenland. Daarnaast gaven zij deze mensen een gezicht door hun verhalen te vertellen en te delen op hun site en social media. 

De eerlijke kledingmakers van Afriek. Afriek is een kleurrijk modelabel dat Nederlands ontwerp samenbrengt met de creativiteit en het vakmanschap van kleermakers in Rwanda. Zo produceren ze de meest unieke kleding op een eerlijke manier. Hun mannen- en vrouwencollectie worden voornamelijk gemaakt met Afrikaanse printstoffen die ze op lokale markten kopen. We spraken oprichtster Sivan Breemhaar dit jaar over Afriek zelf, maar ook over waar je allemaal op moet letten als je zelf een eerlijk kledinglabel wilt beginnen. 

 

Culinaire helden

Als het aan de De Vegetarische Slager ligt wordt iedereen vegetarisch. Daarom werkt hij (Jaap Korteweg) werkt samen met chef-kok Paul Bom en conceptmaker Niko Koffeman en een toegewijd team aan een ideaal: de vleesliefhebbers te laten proeven dat ze niets hoeven te missen als ze stoppen met vlees eten. 

De helden van RotterZwam kweken oesterzwammen op koffiedik in het oude Tropica in Rotterdam. Bovendien hebben zij een echte RotterZwam-growkit gemaakt waarmee je op je aanrecht oesterzwammen kunt kweken en een echte aanrechtagrariër worden. Zo heb je thuis altijd de meest verse oesterzwammen én heb je minder afval doordat je je koffiedik omzet. 

 

Wij zijn erg benieuwd naar alle mooie ontwikkelingen die in het nieuwe jaar op ons te wachten staan! Verder wensen wij iedereen alvast een gelukkig en sprankelend nieuw jaar!

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs