afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Deze groene festivals maken de wereld een stukje mooier

Naar welk festival ga jij dit jaar?

Het festivalseizoen is weer begonnen! De afgelopen weken zagen we al een hoop nieuwe namen, duurzame snufjes en sprankelende programma-onderdelen voorbij komen. Wij zijn eigenlijk vooral heel blij om te horen dat festivals steeds groener worden. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, wordt afval fanatiek gerecycled en proberen festivals zo bewust mogelijk om te gaan met de omgeving, energie, water en voedsel. Dat is een hele fijne ontwikkeling die wat ons betreft niet vlot genoeg kan gaan. 

Wij delen daarom graag een aantal voorbeelden met je van festivals die hun best doen om de wereld een stukje mooier te maken. Natuurlijk zijn we ons er van bewust dat er veel meer gave festivals zijn, maar wat ons betreft zijn dit de koplopers:

 

DGTL

Op DGTL kan je genieten van elektronische muziek en groene innovaties. Dit festival ging er afgelopen jaar vandoor met de Greener Festival Award. Deze award wordt sinds 2015 uitgereikt aan festivals die grote stappen hebben gezet richting duurzaamheid. DGTL lanceerde namelijk een boel duurzame projecten en initiatieven. Zo serveren ze sinds 2016 bijvoorbeeld alleen maar vegetarisch eten. Daarmee bespaart het festival enorm op CO2-uitstoot en waterverbruik gerelateerd aan de productie van vlees. Verder gebruiken ze hard-cups systemen i.p.v. wegwerpbekers, herwinnen ze fosfaat uit urine en zetten ze zonne-energie in op het podium. Daarnaast kon je er vorig jaar zelf ter plekke plastic flessendoppen recyclen tot skateboards.

Dit jaar kan je er o.a. alles leren over duurzaam en organisch voedsel in The Growroom, algen laten groeien met je adem in Alga’s Bar en alles leren over voedseltrends en voedsel van de toekomst in het Tastelab. DGTL is op 15 en 16 april in Amsterdam.

Make The World Great Again Festival

Make The World Great Again Festival staat in het teken van goede muziek, fijne mensen en positieve actie. Op dit festival kan je namelijk al die dingen doen die je misschien al lang van plan was: overstappen van bank en/of energieleverancier en meedoen met allerlei activiteiten op het gebied van  privacy, pers en bewusteconsumptie. Dit festival wordt gehouden op een prachtige locatie in Amsterdam met allerlei verschillende woonbootjes: duurzame broedplaats De Ceuvel. Elk bootje zal tijdens dit bijzondere festival in een ander thema staan: bijvoorbeeld groene energie, eerlijk geld, sociale cohesie en nog veel meer. 

Rondom deze thema’s zullen er allerlei interactieve sessies plaatsvinden. In andere bootjes, op de steiger, in het cafe en het restaurant kan je genieten van een drankje en (live)muziek. Make The World Great Again Festival is op 13 mei in Amsterdam en is gratis te bezoeken.

MorgenVandaag

MorgenVandaag is het jaarlijkse festival over duurzaamheid van de ASN Bank. Voor wie de wereld een beetje mooier wil maken. En voor wie groots droomt zonder de ogen te sluiten voor de realiteit. Met inspirerende sprekers, colleges, workshops, discussies, verhalenvertellers, ondernemers en muzikanten. MorgenVandaag vindt elk jaar begin september plaats en de locatie is wisselend. Zo creërt het festival elke editie een unieke feel. Vorig jaar streek MorgenVandaag neer in de MetaalKathedraal in Utrecht en waren onder andere Denis Mukwege (Congolese gynaecoloog/held), Jan Terlouw en Sinan Çankaya te gast. Het festival werkt onder andere samen met Movies that Matter en Into the Great Wide Open. Ook is er elke editie ruimte voor innovatieve projecten die op Voor de Wereld van Morgen staan!

Bekijk de aftermovie van vorig jaar:

Welcome to the Village

De organisatoren van Welcome To The Village zien een festival als een tijdelijke mini-maatschappij. Daarom vinden zij het belangrijk dat alles er logisch en slim geregeld wordt. Ze dromen er hardrop over hoe het festival er in de toekomst uit zou zien. Dan is het bijvoorbeeld fossielvrij, bestaat er geen afval meer en weten ze precies waar hun voedsel vandaan komt. En als die droom op hun festival werkelijkheid wordt, dan kan het ook in de echte maatschappij werken. Op dit festival kan je niet alleen een goed muziekprogramma vol internationale talenten vinden, maar ook lekker en (bio)logisch eten en design vinden. 

Welcome To The Village werkt samen met Innofest. Zij zien festivals als levende laboratoria en laten veelbelovende start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten hun (maatschappelijk verantwoorde) prototypes testen. Welcome To The Village is van 21 t/m 23 juli in Leeuwarden.

Nog meer groene festivals

Het liefst bespreken we natuurlijk elk festival met je, maar dan wordt dit artikel wel erg lang. Toch wilden we deze festivals niet vergeten te noemen. Uiteraard hoort Into The Great Wide Open daar ook bij, maar aangezien dit festival elk jaar in 1 klap is uitverkocht slaan we deze even over. 

Op Mysteryland kan je niet alleen uren dansen maar ook genieten van allerlei duurzame projecten. Zo kan je kiezen uit tientallen restaurantjes met lokale producenten, verschillende biologische gerechten en Fairtrade eten. Daarnaast draait een deel van het festival op de duurzame variant van fossiele brandstof, namelijk biodiesel gemaakt van gerecyclede vetten zoals frituurvet. Het festivalterrein schoongehouden door een green team en er zijn punten waar je afval kunt scheiden.

The Living Village Festival is voor iedereen die wil ontdekken hoe ze stappen kunnen maken naar een duurzamer en leuker leven. Op het festival is er bijvoorbeeld niet alleen ruimte voor (live) muziek, maar kan je ook een Future Lab vinden met de meest moderne technologieën en innovaties die bijdragen aan een betere, bewuste en duurzame leefomgeving. Verder zijn er workshops en lezingen over alle dat met zelfvoorzienend leven te maken heeft en kan je er meebouwen aan het eerste levende dorp ter wereld. 

Welcome To The Future is een klein en gemoedelijk muziekfestival dat er om bekend staat erg groen te zijn. Zo is het podium gebouwd van gerecyclede materialen, draaien alle generatoren deels op afval van plantaardige olie, wordt er gratis water uitgedeeld in herbruikbare flessen en komt bijna al het eten (95%) van biologische bronnen. Daarnaast stimuleren ze bezoekers om op de fiets te komen om uitlaatstoffen te verminderen.

MadNes is een groen festival op Ameland. Op dit festival kan je surfen, skaten, luisteren naar live muziek en nog veel meer. Zo kan je je telefoon opladen op bananenschillen, groene thee drinken gezet op biogas en is de LED verlichting op bio-energie. Als klap op de vuurpijl hebben ze zelfs een podium dat geheel van energie wordt voorzien door wind, zon en fietsende bezoekers.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.478 blogs