afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Deze gave ecodorpen kan je (straks) in Nederland vinden

Kende jij deze bijzondere dorpen al?

Ecodorp Boekel door architect Huub van Laarhoven
Ecodorp Boekel door architect Huub van Laarhoven

In ons land wordt er hard getimmerd aan allerlei duurzame woonvormen. Onlangs maakten we al een lijstje van een paar tiny houses die je in ons land kunt vinden. Deze keer delen we graag een aantal ecodorpen met je die op dit moment gebouwd worden. Natuurlijk begrijpen we dat je ook graag iets wilt lezen over een dorp dat al af is. Daarom sluiten we af met een enorm gaaf ecodorp waar al een boel mensen wonen en waar je ook zelf mag komen kijken.

Ecodorp Boekel

Ecodorp Boekel (te zien op de afbeelding bovenaan het artikel) wordt een circulaire wijk waarin bewoners samen oplossingen aandragen voor klimaatverandering, milieuvervuiling en de uitputting van hulpbronnen. In deze bijzondere wijk komen 35 duurzame woningen, een buurthuis, een werkplaats en kantoren. De bewoners gaan zichzelf voorzien van voedsel, energie en drinkwater. Verder zal er ruimte zijn voor duurzame ondernemingen, een natuurlijke speeltuin en hopen ze op termijn een maandelijkse streekmarkt te organiseren. Op dit moment wonen ze met 14 volwassenen en 5 kinderen op het terrein. Veel van hen kan je terugzien in de documentaire van HUMAN. Klik hier voor de website en bezoekersinfo.

ReGen Village

De makers van het ReGen Village in Almere hebben als missie om het makkelijker te maken om voor een duurzame levensstijl te kiezen. Daarom worden alle woningen in dit dorp energiepositief en komt er een biologische voedselproductie met verticale landbouw en aqua- en aeroponics en een waste to resource systeem. Bewoners zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen. Daarnaast gaan ze elektrische auto’s delen en opladen, komt er een biogasinstallatie die al het niet-composteerbare huishoudelijk afval in energie en water om zal zetten en wordt er (regen)water verzameld in een opslagsysteem zodat het weer in de tuin gebruikt kan worden. Klik hier voor meer info.

De Kiem

In de Arnhemse wijk Schuytgraaf wordt er druk gebouwd aan ecowijk De Kiem. Hier ontwerpen zes groepjes architecten en kleine bouwpartijen een prachtige en nieuwe woon- en leefomgeving. Zo komt er in de wijk o.a. een straatje met Scandinavische woningtypen, een straatje met nul-op-de-meter woningen en is er plek voor TinyFlex huisjes. Naast de huizen moet ook al het andere in de wijk duurzaam zijn: van de verlichting tot de speelplaatsen, van de buurt(moes)tuin tot het vervoer. Op dit moment is er al heel wat voorwerk gedaan, maar er is nog genoeg ruimte om mee te doen, denken en ontwerpen. Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe wijk.

De aardehuizen in Olst

In Olst ligt een ecologische wijk van 22 aardehuizen (waarvan een te zien is op de afbeelding hier boven) met prachtige bloementuintjes en frisgroene daken. De bewoners bouwen, werken, wonen en leven er in harmonie met de natuur. Alle huizen zijn daarom zelfvoorzienend en gebouwd van gerecyclede en natuurlijke materialen. Zo bestaan de muren bijvoorbeeld uit autobanden en leem. Deze combinatie zorgt er voor dat de warme in huis goed binnen blijft. Bovendien hebben alle huizen grote ramen op het zuiden waardoor het zelfs in de koudste periode nooit kouder dan 15 graden in huis is. Klik hier voor de website en bezoekersinfo.

De afbeeldingen bij dit stuk zijn (van boven naar beneden) gemaakt door of eigendom van: architect Huub van Laarhoven, ReGen Villages, Effekt, Ecodorp de Kiem en hetkanWel.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Ad
Update van Ecodorp Boekel: De documentaire is verplaatst naar: https://www.human.nl/we-doen-het-zelf-wel/kijk/afleveringen/aflevering-2.html We wonen nu met 18 volwassenen en 8 kinderen op het terrein en we gaan 30 woningen bouwen. We zijn een certificatenactie gestart waarbij je ons ondersteunt door certificaten te kopen tegen 2% jaarlijkse rente. Binnen 5-10 jaar wordt je certificaat teruggekocht: https://www.ecodorpboekel.nl/korte-uitleg-over-onze-certificatenactie-en-ons-project/ Tot ziens, Ad Vlems (voorzitter Ecodorp Boekel)
afbeelding van Koen
Beste mensen Dit is een mooi overzicht van de ecodorpen in ontwikkeling. Als bestuurslid van het ecodorpennetwerk in Nederland, GEN-NL, ken ik de meeste persoonlijk. Graag wil ik jullie informeren dat er nog een ecodorp op dit moment wordt gebouwd. In Nijmegen, in de uitbreidingswijk Zuiderveld, bouwen wij samen met woningcorporatie Talis, een buurt van 46 woningen en een gemeenschapshuis en veel gezamenlijke voorzieningen. We zijn daar de afgelopen drie jaar druk mee bezig geweest en zijn nu blij dat zelfs in deze tijd we het voor elkaar hebben gekregen om de bouw te starten. Wij verwachten eind november de eerste mensen een woning te bieden en het hele project voor ruim 80 mensen op te leveren in maart 2021. We bouwen ecologisch minder ver dan andere ecodorpen (met name omdat we aan sociale huurbouw doen met Talis), maar we zorgen wel voor de voorbeelden hoe je in sociale huur een mooie gemeenschap kunt bouwen, met aandacht voor sociale duurzaamheid en zorg voor elkaar. Er is bij ons ruimte voor meer alleenstaande mensen met kinderen, die behoefte hebben aan een vertrouwde samen-leving. Er is ook ruimte voor mensen die een zorgvraag hebben, die door de gemeenschap wordt gedragen. En we hebben samen een grote tuin en een gemeenschappelijke schuur. Graag vertel ik een keer verder over onze gemeenschap. Koen de Kruif, Vereniging Ecodorpen in Gelderland, info(a)cveg.nl
INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.285 blogs