afbeelding van Jeroen
Jeroen Auteur

Deze 360 graden film brengt de textielindustrie in beeld

Jeroen en Reinier willen de textielindustrie inzichtelijk maken middels een 360 graden film
Jeroen en Reinier willen de textielindustrie inzichtelijk maken middels een 360 graden film

Het t-shirt dat jij op dit moment draagt is waarschijnlijk gemaakt van katoen. Maar waar? Grote kans dat het in China, Portugal, Bangladesh, India, Turkij of Cambodja gemaakt is. Maar waar komt de katoen vandaan? Hoogstwaarschijnlijk uit Amerika, China of India want deze drie landen zijn goed voor 73 procent van de wereldbehoefte aan katoen.

Objectief beeld

De ramp in 2013 in Bangladesh, het instorten van de Rana Plaza, kunnen we ons allemaal herinneren. Het was de grootste ramp in een textielfabriek in de geschiedenis, meer dan 1000 mensen kwamen om het leven. Sindsdien is de controle op textielfabrieken en productiefaciliteiten sterk verbeterd. Gelukkig maar. Met Cotton Joe willen we hier een verdere bijdrage aan leveren. We willen een objectief beeld geven van de verschillen tussen Amerika, China en India en daarbij kijken naar mens, milieu en productieproces.

Een blauwdruk

Afgelopen jaar heb ik een blauwdruk ontwikkeld. Met gebruik van foto, film en verhaal wil ik het verhaal van katoen vertellen. Ik wil praten met de werknemers op de plantages, maar ook in de boardrooms waar het product vehandeld wordt. Tijdens het onderzoek naar deze blauwdruk heb ik al met verschillende mensen uit de industrie gesproken. Hieruit werd duidelijk dat er behoefte is aan transparantie en communicatie. Wat doen textielbedrijven wereldwijd nu echt op het gebied van duurzaamheid en innovatie?

360 graden film

En daar komt Cotton Joe; from plantations to boardroom in het vizier. Wij gaan naar India, China en Amerika om plantages te bezoeken en de werknemers te portretteren en te interviewen. Door middel van een 360 graden film willen wij de kijker de ervaring geven zelf rond te lopen op de plantage. Van al onze bevindingen wordt een boek gemaakt, een boek dat de verschillen tussen de drie landen laat zien. Het project wordt gepresenteerd tijdens de Amsterdam Denim Days 2018. Dit doen we middels een expositie van alle gemaakte portretten, de verhalen van de mensen, de 360 graden film en het boek.

We need your help!

We hebben al heel veel in de steigers staan om aan de slag te kunnen. Zo hebben we een goed contact in Amerika om daar plantages te bezoeken. We hebben toezeggingen van verschillende bedrjiven om ons te helpen met goederen gedurende de reis. Ook hebben we het vervoer in de drie landen geregeld. Waar het ook zeker niet aan ontbreekt is zin om dit project tot een succes te maken! We zijn van plan om in april onze eerste reis naar India te maken. Maar we missen ook nog een aantal zaken en daar zoeken we hulp bij.

  • Vergoeding voor verblijf- en reiskosten
  • Vergoeding voor drukkosten van het boek
  • Filmapparatuur (voor de 360 grafen film en de dagelijkse vlogs)
  • Contacten binnen China en India voor katoenplantages; we weten waar we moeten zijn maar een goed netwerk is handig

Wil jij helpen om Cotton Joe: from plantations to boardroom tot een succes te maken? Kun je ons attenderen op een fonds? Heb je interesse om zelf bij te dragen of kun je ons helpen aan interessante contacten? Neem dan snel contact met ons op!

afbeelding van Jeroen
Jeroen Auteur

Afgelopen jaar ben ik mezelf tegen gekomen, ik studeerde al bijna 9 jaar en ik vond het mooi geweest, ik moest iets doen voor de wereld, iets relevants. Maar wat? Na een aantal goede gesprekken met mensen in de mode industrie ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mij moet gaan richten op het inzichtelijk maken van productieketens en de communicatie van dit naar de consument.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs