afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Deze 3 vrouwen geven spullen een tweede leven

De drie meiden van Driefout. Van links naar rechts: Nicole, Hanneke en Angelique

Zet drie creatieve vrouwen bij elkaar aan een keukentafel en er ontstaat iets. Zeg maar gerust: er ontstaat van alles! Dit is zeker het geval bij Driefout. Deze drie vrouwen gebruiken materialen met een verhaal die ze een nieuw hoofdstuk geven.

Bijzondere hoeden, bijzondere vrouwen

Ik was, zoals velen met mij, aan het rondsnuffelen op de Wijvenkraam in Arnhem, een vintagemarkt overgewaaid uit Duitsland. Het is een walhalla voor vrouwen die van tweedehands kleding houden en een neusje hebben voor zelfgemaakte creaties. Daar tussen al die kramen waren drie vrouwen met opvallende hoeden op hun hoofd. Hoeden met allemaal gekleurde bollen wol erop. Zij waren anders en dat maakte mij nieuwsgierig, maar ik vond geen aanleiding om een gesprekje te beginnen. Totdat mijn oog op een zeer fraai afgewerkt krukje viel. Met stof bekleed, het leek nieuw, maar dat was het niet. Ik vond het verfijnd en het leek bijna kunst. Ik raakte aan de praat en toen het woord recycle viel was ik verkocht. Het bankje heb ik nooit gekocht, maar wel inspiratie gekregen om dit opvallende drietal te interviewen.

Upcycling, hergebruik en recycling

Ik stel deze drie creatievellingen graag aan je voor: Angelique, Hanneke en Nicole. Angelique is een doener en tevens duizendpoot. Niet praten, niet zwijmelen, maar aanpakken en kijken hoe het loopt. 'Ik ben degene die uitzoekt hoe de wereld van social media werkt en hoe wij onszelf op de kaart kunnen zetten met Driefout. Waar we onszelf kunnen verkopen als kunstenaar.' Een voorbeeld van een gekregen opdracht was voor het Charles Dickens festival in Velp. 'De kleding voor dit festival maakten we door tweedehands kleding te verfraaien in de Dickensstijl. Heel leuk om te doen. In mijn kamer heeft toen een hele grote hoed gestaan. Eentje waar je echt omheen moest lopen. Mijn kinderen zitten soms middenin mijn creaties. Ze laten mij mijn ding doen omdat ze weten dat ik er blij van word. Mijn achtergrond als decorbouwer en stoffeerder komt erg goed van pas.' Haar liefde voor kunst brengt ze over op een MBO- opleiding bij het maken van decorstukken.

Iets blijvends nalaten

Hanneke is de dromer van het stel. 'In de stilte van de nacht leeft mijn brein als kunstenaar op. Dan kent het geen grenzen. Heerlijk, de rust om me heen, terwijl mijn hoofd borrelt en mijn handen het werk doen.' Hanneke wil iets nalaten aan de wereld. 'Dat is misschien ook de reden dat ik architectuur ben gaan studeren. Een gebouw kan jaren en jaren staan.' Het vrij zijn is iets wat ze ook mee geeft aan haar dochter. 'Ik probeer haar mee te geven hoe het is om je vrij te voelen, al is het niet letterlijk vrij zijn, maar wel in je hoofd.' Een paar jaar heeft Hanneke als zelfstandige gewerkt. Het beviel haar steeds minder goed om alles alleen te doen. In een groepje van drie wordt ze geïnspireerd, aangemoedigd en heeft ze er lol in om haar creatieve geest te delen. Dat de zakelijke kant ook zijn zorg vraagt, ervaart ze nu als minder stress. Het is goed zo. 'We inspireren elkaar enorm. Hoe dat precies werkt is niet uit te leggen, het gebeurt. In mijn eentje zou ik niet zo snel durven. Maar met de sterke verbinding van onze 3-hoek durf ik wel.'

DRI3FOUT: Een fout is nooit een fout

Nicole, de laatste van de drie met interieurstyling als achtergrond, denkt in mogelijkheden. 'Kunst ligt op straat als je er de schoonheid van inziet. Elke dag en overal.' Zelf neemt ze ook regelmatig spullen mee van straat. 'Zelfs in mijn eigen kast als een kinderspel niet compleet is en een ander het allang weggegooid zou hebben, maak ik er wat van. Ik schuif, ik verander, ik probeer net zolang tot ik tevreden ben. Ik zie kunst in alles! Dat maakt het niet altijd gemakkelijk omdat je er voortdurend mee bezig kunt zijn'. Het is een soort way of life geworden. Het werken in de gezondheidszorg paste haar niet meer. Je kunt gerust zeggen dat ze honger heeft naar kunst. Daarom heeft ze nu een eigen bedrijfje dat Niekstyling heet.

Ik schuif, ik verander, ik probeer net zolang tot ik tevreden ben

De dames geven ook workshops, zoals de workshop Delfstblauw schilderen. Dan nog als laatste een tip van de meiden voor andere vrouwen (en mannen). Durf jij te dromen? Heb jij het lef? Ga het dan gewoon doen!

Driefout is te volgen op www.driefout.nl en op Facebook!

afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Mijn naam is Kathy van Gemeren. Samen met mijn Lief, twee ondernemende meiden Emma (8) Sofie (5), onze poezen en Labradoodle pup Saartje wonen we in het fijne Huissen. Ik werk al vele jaren als juf op een basisschool en word blij om kinderen te begeleiden. Velen typeren mij als een bezig bijtje. Ik ben altijd wel in voor leuke dingen en naast het moederschap waar ik intens van geniet, geniet ik ook van creatief bezig zijn, fotograferen, taarten bakken, mijn huis gezellig maken en houd ik een eigen blog bij: http://emm-sofie.blogspot.nl/ Met onze VWT3 camper reizen we graag rond op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur. Sinds december 2014 schrijf ik blogs VDWVM. Een leuke en zeker boeiende uitdaging! In het kader van duurzaamheid en oog hebben voor degene die het minder goed hebben, heb ik in 2011 het project Geefhetdoor! opgezet. Babyspullen die iemand anders niet meer nodig heeft, worden samengesteld tot babypakketten die naar gezinnen gaan die het niet breed hebben. Te volgen op:https://www.facebook.com/geefhetdoorarnhem

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs