afbeelding van Merel
Merel Auteur

Dear Mister President,

Nee, ik ga geen sexy liedje zingen à la Marilyn Monroe, ik zet mijn pen op papier en schrijf: “I plea for clemency for Chelsea Manning”. Deze Amerikaanse soldaat toonde moed door naar voren te komen met beelden die misstanden in het leger pijnlijk duidelijk maakten en betaalde hier rijk voor met haar vrijheid. DIt vind ik verschrikkelijk en daarom schrijf ik met vele anderen op 10 december een brief aan President Obama voor haar vrijlating. 

Chelsea Manning, kent u haar nog? Ze lekte geheime informatie naar de klokkenluiderssite Wikileaks over mogelijke mensenrechtenschendingen door Amerikaanse troepen in het buitenland. Er werden schokkende videobeelden gepubliceerd van een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad waarbij achttien burgers werden doodgeschoten. Chelsea werd tot 35 (!!) jaar gevangenis veroordeeld om deze actie. 

Amnesty Schrijfmarathon

Ik ben niet de enige die schrijft voor de vrijlating van Chelsea, het hoofdkantoor van Amnesty in Amsterdam zit propvol. Naast Chelsea schrijven mensen voor de vrijlating van Raif, Erkin, Liu Ping, Yevgeniy en Moses. Allemaal personen die vastzitten omdat ze misstanden aan de kaak stellen. Iets dat zelfs in het vrije (?) Amerika bestraft wordt. Naast een brief aan Obama schrijf ik een kaart aan Chelsea: "My heart is with you, it took so much courage to do what you did and you don't deserve to be treated the way you are". 

Helpt het? 

Een vrouw komt naar mijn tafel en vertelt hoe ontroerd haar vader alle kaarten las die hij kreeg door een Amnesty schrijfactie. En Yorm Bopha uit Cambodje werd vrijgelaten mede door een Amnesty schrijfactie: “Jullie inzet heeft tot succes geleid, zo blijkt uit mijn vrijlating”. Ik koester niet de illusie dat Obama mijn brief leest, maar een stapel van 1545 handgeschreven brieven kan zijn assistent toch niet negeren? De wereld kijkt mee en vindt dat de klokkenluider veel te hard gestraft wordt, laten we hopen dat dit het hart van de president raakt. 

Ook schrijven voor vrijheid van gewetensgevangenen en voor berechting van daders van mensenrechtenschendingen? Of meedoen met andere acties van Amnesty? Dat kan hier

Deze blog is geschreven door Merel Segers. Zij is freelancer Communicatie voor Duurzaamheid en is aangeloten bij duurzaamheidscollectief Except

afbeelding van Merel
Merel Auteur

Ik ben een rasechte idealist onderwezen om via communicatie aan een duurzame wereld te werken. Naast dat ik blog voor Voor de Wereld van Morgen werk ik als zelfstandig ondernemer Communicatie voor Duurzaamheid. Ik ben aangesloten bij duurzaamheidscollectief Except Integrated Sustainability en samen werken we aan het fundament voor een duurzame samenleving. Wil je nog meer van me weten? Bezoek dan mijn blog, zoek me op op LinkedIn of volg me op twitter!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs