afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

De zoete belofte van suikerriet: van chocolade tot duurzame brandstof

Waarschijnlijk gebruik je veel meer suiker dan je denkt. In Nederland eten we per persoon wel 38 kilo suiker per jaar ( 85 procent zit verborgen in bewerkte levensmiddelen). Solidaridad leert ons dat we suiker op veel meer manieren kunnen gebruiken. Suikerriet kan ook als grondstof dienen, voor bijvoorbeeld vliegtuigbrandstof en parfum.

Recepten voor een duurzame toekomst

Ik zit op het kantoor van Solidaridad. Voor me ligt een boekje van papier gemaakt uit suikerriet, met 21 recepten voor verschillende toepassingen van suikerriet. Van suikerriet maak je natuurlijk suiker, maar ook rum, spijkerbroeken en verf. Sven Sielhorst, coördinator van de suikerriet campagne van Solidaridad, vertelt over de berg aan mogelijkheden die dit gewas ons biedt voor een duurzame toekomst.

Suikerriet is, net als bamboe, een gewas dat heel snel groeit. Maar in tegenstelling tot bamboe bevat suikerriet veel sucrose. En met die grondstof kunnen we (door het om te zetten in ethanol) allerlei producten maken waar we normaal aardolie voor gebruiken. Suikerriet kan dus een belangrijke rol spelen in een nieuwe, groene economie. Want omdat het gewas zo snel groeit is een hoge opbrengst met relatief lage milieu-impact haalbaar. Daarnaast is suikerriet, in tegenstelling tot aardolie, geen eindige bron: we kunnen het in principe altijd blijven telen.

Minder water, meer suiker

Suikerriet is dus een duurzame grondstof die we voor allerlei toepassingen kunnen gebruiken. Maar de productie van suikerriet in de (sub-)tropische landen kan nog wel wat beter. De opbrengst van suikerriet kan omhoog: waar boeren nu soms 40 ton per hectare oogsten is 80 ton haalbaar. Ook wordt er nog onnodig veel water gebruikt bij de irrigatie van het gewas. Solidaridad helpt en biedt suikerrietboeren cursussen om hun werkwijze te verduurzamen, maar ondersteunt boeren bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van een lening voor een zuinig irrigatiesysteem. Daarnaast werkt de organisatie samen met grote levensmiddelenproducenten in Europa, om samen met hen de inkoop van suiker te verduurzamen.

Wereldwijde groei door suikerriet

Sven heeft zelf een aantal suikerrietplantages mogen bezoeken. Wat is hem daarvan het meest bijgebleven? 'In Malawi heb ik gezien dat hoe dichter je bij de suikerfabriek en bijbehorende plantages komt, hoe sterker de economische ontwikkeling is. Op de weg ernaartoe zie je rieten daken veranderen in daken van zink, muren zijn niet meer van leem maar van steen, en ineens verschijnen er huizen met een waterput. Er hangt een enorme economische potentie rond zo’n fabriek, die er bijvoorbeeld ook voor zorgt dat kinderen in die buurt naar school kunnen.' Sven herinnert zich ook een boer uit India: 'Die man had zijn opbrengst met onze hulp flink kunnen verhogen en had daarna zelf verder geëxperimenteerd, waardoor hij een enorm productief bedrijf had. Vol trots wandelde hij met ons door zijn velden. Ook in het dorp was zijn aanzien gestegen. Die man had zo veel plezier in zijn werk gekregen, en dat is nog veel meer waard dan een eerlijk inkomen alleen.

En zo draag je door producten van suikerriet te kopen dus niet alleen bij aan die groene economie hier, maar ook nog eens aan armoedebestrijding in andere delen van de wereld.

Solidaridad steunen? Word donateur, ambassadeur of doneer je airmiles.

afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

Ik ben voedingskundige en werk momenteel bij Food Cabinet: een project- en campagnebureau gespecialiseerd in voedselvraagstukken. We schrijven inhoudelijke adviezen voor allerlei partijen, maar initiëren ook grote campagnes zoals Damn Food Waste en Big Bang Broccoli. Ik was ook één van de oprichters van YFM Groningen. Ik hou van koken, zingen en ben aan het trainen voor een marathon. Tijdens mijn studie Voeding en Gezondheid kwam ik erachter dat er niet alleen veel te verbeteren valt op het gebied van gezonde voeding, maar ook op het gebied van duurzame voeding. Nu probeer ik die twee te verbinden. Iedereen heeft dagelijks met eten te maken. Wat en hoe we eten heeft een enorme impact op onze omgeving. Je eetpatroon aanpassen is een van de makkelijkste en meest tastbare manieren om je in te zetten voor een duurzamere wereld. Ik wil graag helpen om mensen hier bewust van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs