afbeelding van Dine
Dine Auteur

De Wereldprijs schept een band

Hoe mooi zou het zijn als alle initiatieven op elkaar aansluiten?

Niet alleen wij als team voelen ons betrokken bij de Wereldprijsdeelnemers. Zij helpen elkaar ook graag! Welke samenwerkingen zien we -in het verleden en misschien in de toekomst - ontstaan uit deze wedstrijd? Op MorgenVandaag hoorden we op het podium al leuke ideeën:

Kleding

LENA the fashion library, deelnemer van de Wereldprijs 2015, werkt al een poosje samen met Seepje: LENA promoot het duurzame wasmiddel, zodat niet alleen het delen van kleding duurzaam is, maar ook het wassen ervan! Seepje kwam vorig jaar tot de finale van de Wereldprijs, maar won helaas niet. In de toekomst werkt LENA misschien wel samen met modemerk Afriek, een fairtrade deelnemer van dit jaar die tot de top 25 kwam. Of misschien wel met mededeelnemer de Breihub voor gebreide kleding! Met de techniek van de Breihub wordt minder materiaal verspild tijdens de productie en kan het textiel lokaal gemaakt worden.

Bouwen

De Tra-Digitale Hybride is de oplossing voor het veiliger maken van sloppenwijken. Daarvoor wordt beton gebruikt, maar hoe maak je dat nou duurzaam? Daar heeft onder andere Olifantsgras een oplossing voor. Olifantsgras kwam dit jaar ook tot de top 25, maar wij zien de mogelijke samenwerking alsnog als een ware winst voor het project. Ook Koos van SlimBreken (The SmartCrusher) kan helpen bij het verduurzamen van beton. Zo wordt het beton gemaakt van CO2 neutraal cement. Dit idee won vorig jaar de Wereldprijs in de categorie Duurzame Energie, Milieu en Natuur.

Electriciteit

Duracycle geeft accu's en grote batterijen een tweede leven. Dit jaar doet Duracycle mee aan de Wereldprijs in categorie Duurzame Energie, Milieu en Natuur samen met Sustainer homes en E-trailer. Sustainer Homes, die volledig zelfvoorzienende zeecontainers als woon- of werkplek aanbieden, kunnen zo een gerecyclede batterij goed gebruiken voor de energievoorziening. Ook voor de E-Trailer zouden de batterijen een duurzaam middel kunnen zijn, om zo caravans aan te drijven. Dit zorgt ervoor dat mensen met een kleine, electrische of hybride auto ook een caravan kunnen trekken. We zien hier dus goede mogelijkheden voor samenwerkingen!

Onderwijs

Vorig jaar deden Ik circuLEER en aGreenStory mee aan de Wereldprijs. Toen zagen wij al de magie van het samenwerken. Ik CircuLEER wil graag het onderwijs verduurzamen. Daarbij zijn duurzame schoolspullen natuurlijk onmisbaar. En die kun je weer via aGreenStory.nl kopen. Zo verkopen ze handige whiteboard schriften die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Het is het laatste schrift dat je ooit hoeft te kopen! Zie hoe mooi deze twee projecten samensmelten op een eerdere blog van ons.

Eten

Chef het Samen van Keet Smakelijk doet dit jaar mee aan de Wereldprijs, en wil graag kinderen stimuleren meer groente te eten. Spireaux kan daar een goed hulpmiddel voor zijn! Spirulina is namelijk een voedzame en haast smaakloze substantie die je door het eten kunt mengen. Ook Spireaux doet dit jaar mee aan de Wereldprijs. Kunnen zij misschien helpen kinderen gezonder te laten eten?

 

 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs