afbeelding van Willard
Willard Auteur

De Warmtekaravaan verdrijft de kou waar het echt nodig is

Zes Utrechtse vrienden gaan op pad naar Slovenië om vluchtelingen de winter door te helpen

De winter is aangebroken en de temperatuur daalt. Voor ons Westerlingen geen probleem: we gaan lekker warm bij de kachel zitten of trekken een extra deken over ons heen. Voor veel vluchtelingen is de winter echter een hel. Om de kou te verdrijven, hebben 6 Utrechtse vrienden 'De Warmtekaravaan' opgericht. Op 17 december vertrekken zij met busjes vol winterspullen naar Oost-Europa om een beetje warmte te brengen. Ik sprak met een van de initiatiefneemsters, Vivian Hartlief.

Willard Bouwmeester: Hoi Vivian, wat is De Warmtekaravaan?

Vivian Hartlief: De Warmtekaravaan is een onafhankelijk initiatief van 6 Utrechtse studenten. Wij gaan van 17 tot 21 december met een karavaan van busjes gevuld met warme dekens, jassen, schoenen en sokken naar Slovenië rijden om daar warmte te brengen voor vluchtelingen die het hard nodig hebben.

Dat klinkt inspirerend. Hoe is dit idee ontstaan?

We liepen allemaal rond met ideeën om zelf iets te doen met de problemen met vluchtelingen. We besloten de handen ineen te slaan en samen iets groots op te zetten. Even later was De Warmtekaravaan een feit!

Een karavaan, dat klinkt indrukwekkend. Met hoeveel busjes gaan jullie op pad?

We vertrekken (hopelijk) met 10 busjes vol warme winterspullen. We zijn hard op zoek naar een bedrijf dat onze busjes wil sponsoren. Onze crowdfundactie loopt al ontzettend goed, maar het liefst gebruiken we dat geld natuurlijk enkel voor bezinekosten. Volgens de planning komen we op 18 december aan in Slovenië. Daar blijven we volgens plan 2 á 3 dagen om als vrijwilligers te helpen.

Hoe koud is het momenteel eigenlijk in Slovenië?

Koud. Deze week daalt de temperatuur in Slovenië tot onder het vriespunt, waardoor de situatie voor vluchtelingen nog nijpender wordt. De ‘vluchtelingencrisis’ is geen nieuws meer, en de aandacht zakt weg, terwijl de problemen nog lang niet zijn opgelost en er dringend hulp nodig is.

Waarom Slovenië?

Op basis van informatie van onze contacten met lokale hulporganisaties blijkt dat de nood daar erg hoog is. Bovendien kunnen we in Slovenië het beste hulp bieden. We houden nauw contact met onze contacten in het land en zijn flexibel genoeg om onze plannen aan te passen als de situatie in de tussentijd verandert.

Stel: ik wil jullie helpen. Hoe kan ik dat doen?

Mensen kunnen De Warmtekaravaan op 3 manieren steunen:

  1. Op 12 december houden we een inzamelingsactie. Doneer je warme spullen bij het ophaalpunt Van Sijpensteijnkade 27 in Utrecht (vlak naast het Centraal station). We zijn hierbij op zoek naar: sokken, herenschoenen (maat 39-44), jassen, truien/vesten, handschoenen, mutsen, sjaals, regenkleding (geen paraplu’s!), dekens, telefoon opladers en babyflesjes.
  2. Heb je niks warms over? Draag dan financieel bij via onze crowdfundingsactie.
  3. Kan jij of jouw bedrijf ons misschien steunen met busjes, of partijen schoenen of jassen? Wil je zelf iets doen of meerijden in de Karavaan? Stuur een berichtje naar dewarmtekaravaan@gmail.com!

Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt in de korte periode dat jullie dit initiatief zijn gestart?

Het is echt hartverwarmend om te zien hoeveel positieve reacties we krijgen. Kindjes die hun zakgeld aan ons geven, iemand die ons honderden gesorteerde kledingpakketten aanbood. Ontzettend fijn om te merken dat er zo veel mensen zijn die iets willen doen om De Warmtekaravaan mogelijk te maken!

Wat verwachten jullie te bereiken?

We hopen dat - nu de winter voor de deur staat - we vluchtelingen een beetje warmte kunnen bieden, en dat dat paar stevige schoenen of die warme winterjas hun situatie net wat draaglijker maakt.

Dank, Vivian. En heel veel succes!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs