afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

De VN is van ons allemaal

Foto: Theguardian.com

Op het moment ben ik in New York met mijn collega Ties om het HLPF te volgen bij de VN. Het HLPF, oftewel het High-Level Political Forum, is het vervolg op de duurzaamheidscommissie van de VN die een aantal jaar geleden werd afgeschaft. Het gesprek dat over duurzaamheid wordt gevoerd binnen de VN gaat voornamelijk over de Sustainable Development Goals (SDGs), die de Millenniumdoelen zullen vervangen. Waar de Millenniumdoelen zich voornamelijk hebben gericht op mensen (armoede, gezondheid, etc.), zullen de SDGs een bredere blik op de wereld nemen en wordt natuurbeleid integraal ingevoerd in de agenda. Over de SDGs wordt op dit moment nog onderhandeld, maar je kunt hier alvast wat informatie vinden. De doelen mogen dan nog niet vast staan, maar tijdens het HLPF nemen we alvast de tijd om te kijken hoe we ze überhaupt in kunnen voeren. Het is namelijk heel makkelijk om te zeggen dat je een eind wil maken aan armoede, of dat we klimaatverandering op moeten lossen, maar dat zegt nog niet precies wat je plan de campagne dan is.

De 'gewone mens' en millenniumdoelen

Eén van de belangrijkste gesprekken die wordt gevoerd over de implementatie van de SDGs is het gesprek over ‘civil society participation’. Er is geen mooie Nederlandse vertaling voor civil society, maar het omvat alles van jij en ik tot je buurtvereniging, de lokale afdeling van Greenpeace en alle andere initiatieven waar mensen vrijwillig deel van uitmaken en die geen onderdeel zijn van het marktwezen of de overheid. Er leeft hier een realisatie dat de Millenniumdoelen niet zo succesvol geweest zijn als ze hadden kunnen zijn - precies omdat ‘de gewone mens’ er zo slecht bij betrokken is geweest. En dus is het tijd om het met de SDGs anders te doen. Hier zijn inmiddels al een aantal manieren voor ingevoerd. Er zijn bijvoorbeeld de ‘Major Groups and other Stakeholders’, die een vast plaatsje aan de tafel krijgen bij het HLPF. Eén van die groepen is de Major Group on Children & Youth, waar Ties en ik mee samenwerken. Daarnaast zijn er een aantal online consultaties gehouden, waar iedereen aan bij kon dragen. Een voorbeeld hiervan is het World We Want-platform. Neem zeker eens een kijkje op de site, want ook jij kunt daar je mening geven.

Elke speler een stoel

Anwarul Chowdhury, voormalig onder-Secretaris-Generaal van de VN, is van mening dat het integreren van civil society in het VN-proces op dit moment de grootste uitdaging is. Hij sprak over het belang van een driepoot van landen, het secretariaat én civil society - en dat hij nog niet erg onder de indruk is van de huidige structuren om civil society bij het gesprek te betrekken. Hoewel ik zelf toch meer van de positieve insteek ben (het is écht heel veel beter dan zelfs een paar jaar geleden, en het gesprek wordt nog steeds gevoerd), heeft de beste man wel een punt. Heel leuk dat een platform als the World We Want wordt opgezet, maar dan moet je wel iets doen met wat je daar dan van leert. En dát is dus precies wat niet gebeurt, want het zijn nog steeds de landen die besluiten hoe de SDGs - of elke andere VN-tekst - er dan uit gaan zien. Zijn voorstel zou dus zijn dat niet alleen de landen hierover mogen besluiten, maar ook NGOs en civil society. Praktisch gezien wordt dat nog een leuke uitdaging, zeker als we bij het huidige systeem van ‘elke speler een stoel’ blijven. De zalen hier zijn al groot genoeg, maar als iedereen vanuit civil society ook mee mag gaan besluiten dan kun je gaan vergaderen in de Amsterdam ArenA (of het equivalent in New York - Madison Square Garden).

De wereld is van ons allemaal

Om deze reden zijn er vanuit civil society een aantal nieuwe initiatieven gestart die dit proces wel mogelijk gaan maken, zoals het platform Pathway to Paris. In aanloop naar de klimaattop in Parijs kan iedereen die een goed idee heeft over de VN-klimaatonderhandelingen ze op deze site kwijt. Via ontzettend veel manieren: discussion boards, concrete VN-tekstsuggesties of zelfs een filmpje. Je kunt het direct in de onderhandeltekst zetten, of een aparte discussie starten om te kijken of andere wereldburgers het met je eens zijn (of juist niet), of misschien wel een heel goed idee hebben waar jíj nog wat van kunt leren. Zo kunnen we als civil society over de hele wereld samenwerken, elkaar versterken en elkaar inspireren. En dan maakt het - denk ik - niet eens meer zo heel veel uit wat de VN daar nou mee doet. Met zo’n platform hebben we de VN over een paar jaar namelijk niet meer nodig. De VN zou van ons allemaal moeten worden, maar de wereld is het al. Maak er dus goed gebruik van!

afbeelding van Soscha en Max
Soscha en Max Auteur

Soscha en Max zijn de huidige Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de Verenigde Naties. Vanuit NJR zijn zij actief om de stem van de Nederlandse jongeren te horen en te laten horen. Daarvoor reizen ze het hele land door om op scholen en evenementen te spreken en de mening van de jongeren te horen. Ook zetten ze projecten op met de werkgroep Jong en Duurzaam om jongeren te betrekken bij het thema duurzaamheid en de VN. Zowel bij het High-level Political Forum on Sustainable Development, als bij de jaarlijkse Klimaattoppen en in de Nederlandse politiek en het bedrijfsleven, zorgen zij dat de stem van jongeren goed gehoord wordt!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs