afbeelding van Thiemo
Thiemo Auteur

De verkeerde vraag

Ik heb altijd de verkeerde vraag gesteld. Is duurzaamheid een elite ding? Inmiddels vraag ik: waarom is duurzaamheid een elite ding?

Nog steeds maak ik me zorgen wanneer ik op duurzaamheidsevenementen ben en zie dat het publiek en de organisatie niet een afspiegeling van de maatschappij zijn.

Zoals een paar weken geleden toen we met Fawaka Nederland en Pakhuis de Zwijger een evenement organiseerden met als centrale vraag: is duurzaamheid voor iedereen of een speelbal van de elite? Ik miste diversiteit. Diversiteit die nodig is omdat we, met de groene en sociale uitdagingen waar we voor staan, állemaal in actie moeten komen. Als we de hele samenleving willen vergroenen, moeten we ook iedereen bij het debat betrekken. Wit en zwart, jong en oud, vrouw en man. Fietsenmaker en filosoof.

De duurzaamheidswereld is een mannelijke 50+'er

Als we de Duurzame 100 van Trouw als uitgangspunt nemen is de duurzaamheidswereld vooral man (61%), 50+’er (50%), bezig met groene duurzaamheid (96%), randstad (74%) en heeft maar 4% een niet-Westerse migratieachtergrond (zie onze analyse). Wat ik om me heen zie is dat de duurzaamheidsbeweging veelal hoogopgeleid is, weinig etnisch divers is en een sterke maatschappelijke positie heeft.

Maar waarom mist die diversiteit binnen de duurzaamheidsbeweging? Ik denk dat wat we zien het gevolg is van een ingewikkelde overlap van factoren. Verschillen in kansen, kennis, geld, herkenbaarheid, (maatschappelijke) status en identiteit, om er maar een paar te noemen. Maar eigenlijk weet ik het antwoord niet.

Let's find out!

En omdat ik eigenlijk het antwoord niet weet ben ik heel blij dat we met Fawaka Nederland eindelijk zover zijn dat we dat kunnen gaan onderzoeken. Ik wil de groepen die ondervertegenwoordigd zijn in de duurzaamheidswereld in kaart brengen, een stem geven en uiteindelijk deze groepen verbinden. Het eerste onderzoek gaat over wat Nederlanders met een niet westerse migratie-achtergrond nou eigenlijk van duurzaamheid vinden.

Een deel van het verhaal wordt gemist. We zijn begonnen met het uitsturen van een enquête over duurzaam handelen en de motieven daarachter. Hopelijk help je mee om het volledige verhaal te vertellen. Deel het onderzoek dan onder je vrienden en geef hen ook een stem! Op weg naar duurzaamheid voor iedereen.

afbeelding van Thiemo
Thiemo Auteur

Fawaka Nederland strijdt voor een duurzaam Nederland met een bewuste samenwerkende jonge generatie. Een generatie die gelooft in eigen kunnen om zichzelf en de wereld te verbeteren. De missie van Fawaka NL is om kinderen en jongeren van alle etnische achtergronden en opleidingsniveaus te inspireren tot bewust handelen, door hen te betrekken bij de maatschappelijke én groene uitdagingen van deze tijd.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs