afbeelding van
Auteur

De veranderende trend bij waterprojecten

Taufik wijst naar een plas met troebel water, waar een klein steigertje bij staat: 'Daar doen mensen hun behoefte in, maar we vissen ook uit dit water.' We zijn in Ganjarsari, een klein, lastig bereikbaar dorp op West-Java, Indonesië. In het dorp werken verscheidene organisaties en lokale overheden aan een duurzaam waterproject.

Het Bandung Barat-project is een waterproject in Ganjarsari zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet. De nadruk bij het waterproject ligt op samenwerking met lokale overheden en bevolking. Organisaties als RotaryItergoWMD en Simavi zijn bij het project betrokken. De ‘hap-slik-weg’-projecten maken plaats voor duurzame projecten: de lange termijn-oplossing.

Bandung Barat-project

Het Bandung Barat-project zorgt ervoor dat arme woongemeenschappen (desa’s) in de Bandung Barat-regio toegang krijgen tot een functionerend watersysteem, goede sanitatie en schoon water. Daarnaast - en dit is erg belangrijk - richten mensen in de woongemeenschappen waterorganisaties op, zodat de lokale bevolking in de toekomst het watersysteem zelf kan beheren.

Taufik is als juridisch medewerker betrokken bij het Bandung Barat-project. Hij zegt dat als de lokale bevolking het belang van goede hygiëne beseft, zij het watersysteem zullen gebruiken en onderhouden. 'We moeten de gewoonte veranderen,' vat Taufik samen.

De doelstellingen

Het ultieme doel van dit waterproject is het terugdringen van dodelijke ziektes door blootstelling aan vervuild water, op de korte en de lange termijn.

Geen beschikking over schoon water is nog altijd een mondiaal probleem. Ook in veel gebieden in Indonesië dit een issue. Eén van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties is om het aantal mensen dat niet beschikt over schoon water en basale sanitaire voorzieningen, voor 2015 te halveren. De verwachting is dat deze doelstelling in Indonesië niet wordt behaald.

Waterorganisatie

In een houten woning, gelegen aan de hoofdstraat van Ganjarsari, staat het ‘kantoor’ (een open woonkamer) van de waterorganisatie. Op de bouwplannen is te zien dat in Ganjarsari acht nieuwe publieke tappunten en vijftien toiletgebouwen worden gebouwd. Elke familie die gebruik maakt van de voorzieningen gaat ongeveer 5000 tot 10.000 Roepiah (30 tot 60 eurocent) per maand betalen.

'De waterorganisatie bestaat uit mensen van de lokale bevolking,' legt Josien Ruijter, programmamanager van het project, uit. Hulp van buitenaf moet in de toekomst niet meer nodig zijn, dus loopt het opzetten van de waterorganisatie parallel aan de constructiefase. Na afronding van het project krijgt de waterorganisatie nog drie jaar nazorg.

Zelfonderhoudend op lange termijn

Het Bandung Barat-project is slechts één van de vele projecten rondom de wereldwijde waterproblematiek. Zo werkt de IRC aan toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen in 2030.

'De duurzaamheid van de projecten wordt belangrijker. Met name de grote NGO’s geven daar steeds meer aandacht aan,' zegt een woordvoerder van het IRC. 'De lokale bevolking krijgt een grotere rol bij het onderhoud van watersystemen.' De aanpak bij waterprojecten is dus flink aan het veranderen. Een goede stap in het verder terugdringen van de mondiale waterproblematiek.

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.473 blogs