afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De start van de energietransitie

Hoe zit dat nou met die energietransitie? Windmolens draaien niet op subsidies, waarom zijn we dan nog zo afhankelijk van ouderwetse, vervuilende energiebronnen? Tijdens 'de week van de energie' in Pakhuis de Zwijger toonde Clean Drinks voorbeelden van energietransitie die tot de verbeelding spreken. De transitie is geen mislukking, maar een realiteit. De oude, vastgeroeste garde moet er alleen nog even aan wennen (en hop hop van het pluche).

Bij de 2e pinguïn start de revolutie

Jan Rotmans was weer in vorm. 'Van de overheid en de elite hoeven we niks te verwachten,' verwees hij naar de troonrede en de financiële beschouwingen. Ruim tien jaar lang lobbyen voor energietransitie zonder de gewenste resultaten behalen zou menigeen de moed in de schoenen doen zakken. Zo niet Rotmans. Als eerste pinguïn die zich losmaakt uit de hechte groep blijft hij medestanders zoeken en verbinden. En die vindt hij steeds meer. In zijn rol als kantelaar en hoogleraar blijft hij vragen stellen. De antwoorden en acties zijn aan ons.

 Windmolens draaien niet op subsidies, waarom zijn we dan nog zo afhankelijk van ouderwetse, vervuilende energiebronnen?

Van relschoppen tot gevestigde orde

Rotmans haalde zelf het voorbeeld van de solidaire pinguïns aan. Het vergt moed om van de gebaande paden af te wijken, vooral als de zittende elite (in dit geval politiek, grote industrie en machtige energiebedrijven) nogal comfortabel in het zadel zit. Dat zal ze zuur komen te staan waarschuwt Rotmans, bevlogen vuurt hij cijfers op ons af. We zijn te afhankelijk van Rusland, China wordt allesbepalend, de VS is van gasimporteur getransformeerd in gasexporteur. Ik verwijs even naar de presentatie van Rotmans voor inspiratie en cijfers. In je eentje begin je geen tegenbeweging, nummer 2 en 3 zijn allesbepalend, zonder hen geen groep. Uiteindelijk groeit een nieuwe macht die de zittende elite de deur wijst. Maar zoals bij elke revolutie, de eens vernieuwende relschoppers verzanden uiteindelijk in een status quo. 'En wordt dus aangezien als vastgeroest en aangevallen,' merkt iemand in de zaal op. 'Klopt,' antwoordt Rotmans, 'maar dan wél op een hoger niveau.' Alles voor de betere wereld.

De zittende elite zit comfortabel in het zadel, maar dat zal ze zuur komen te staan

De derde pinguïns

Rotmans was helaas niet aanwezig bij het diner voorafgaand aan zijn vlammende betoog. We kregen niet alleen een goed maal, maar ook pitches van organisaties die hun incentive voor energietransitie deelden. Blijkt dat enkele 'oude vastgeroeste reuzen' flink bezig zijn met de transitie. Waternet bereidt zich al jaren voor op een nieuwe rol. Van waterschap naar energieleverancier (water om te verwarmen en te koelen). Zij zijn nog zoekend naar de vorm en nodigen initiatieven uit mee te denken of gebruik te maken van hun infrastructuur. TNO roept op tot een sterke overheid die decentrale energieopwekking stimuleert, het Deense model. 95% van de kabinetsleden stemde in Denemarken voor de transitie naar duurzame energie. Noord-Koreaanse toestanden. Met als resultaat een bloeiende decentrale energiemarkt, banen en het halen van klimaatdoelstellingen.

Enkele Nederlandse 'oude vastgeroeste reuzen' zetten al flink in op de energietransitie

Klant is koning

Voor de NS bleek de wens van de klant doorslaggevend. Na flink wat marktonderzoek besloot de directie een lange termijn contract met Eneco aan te gaan om nieuwe windmolenparken te ontwikkelen. Hiermee wordt treinvervoer klimaatneutraal. En dat heeft impact: de vervoerder haalt de top 3 als het gaat om energieverbruik. De NS roept andere grote spelers op om ook de transitie te maken: 'De treinreizigers beoordelen deze ambitie met een 7,' vertelt Carola Wijdoogen enthousiast. 'Inderdaad, eindelijk een hoge waardering voor de NS,' grapt zij erachteraan.

Dromen komen uit

De energietransitie waar Rotmans van droomt lijkt al begonnen, maar mag echt nog sneller. Het energieplan van Rotmans uit 2001 werd weggehoond, maar met Urgenda werkt hij aan een nieuw energieplan. En daar zijn wij voor nodig. Om mee te denken en input te leveren vanuit de praktijk. Ik kon het plan zo snel niet vinden op hun sites, dus meneer Rotmans en mevrouw Minnesma: zullen we het plan online zetten en met de crowdsourcing beginnen?

Van energietransitie naar klimaattransitie

Zondag organiseren Urgenda en partners overigens de Nederlandse People's Climate. Wereldwijd roepen mensen zoals jij en ik, hun leiders op om te luisteren naar de nieuwe garde en maximaal in te zetten op duurzame energie. Voor ons klimaat, voor onze toekomst.

Ben jij die 4e pinguïn die de groep aanvult?

Kom 21 september om 18.00 uur naar EYE Amsterdam en marcheer mee!

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.389 blogs