afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

De Sint en zijn vrienden

Lespakket over Sinterklaas zorgt voor open discussie over een gevoelig onderwerp

Dichter Jerry Afriyie trad op bij MorgenVandaag in de Metaalkathedraal in Utrecht
Jerry Afriyie op MorgenVandaag 2016. Foto: Susanne Eskens

Dichter Jerry Afriyie wil dat Sinterklaas weer een feest wordt voor alle kinderen. Met zijn stichting Nederland Wordt Beter ontwikkelde hij daarom een lespakket over Sinterklaas. Door de historische kennis over het kinderfeest te vergroten gaat Jerry op een open manier het gesprek aan met leerlingen. 

De hele ontstaansgeschiedenis

Met de naderende decemberdagen laait ook de discussie over het Sinterklaasfeest weer op. De stichting Nederland Wordt Beter wil het Sinterklaasfeest een feest voor alle kinderen maken. Om de kennis over het kinderfeest bij scholieren te vergroten heeft de stichting ook een lespakket ontwikkeld voor groep zeven en acht en voor middelbare scholieren. “De discussie over Sinterklaas en Zwarte Piet wordt vaak gevoerd zonder de juiste historische kennis. Het lespakket dat wij hebben gemaakt, is gebaseerd op onderzoek van verschillende universiteiten door experts op dit gebied. Het geeft inzicht in de hele ontstaansgeschiedenis,” zegt oprichter Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter.

Een goed gesprek

Met het lespakket bezocht hij vorig jaar tientallen scholen in onder meer Utrecht, Rotterdam, Enkhuizen, Amsterdam en Den Bosch. “Vaak ontstaat hierdoor een gesprek in plaats van een discussie. Leerlingen staan open voor ons verhaal. We krijgen ook mooie reacties, dat bepaalde groepen leerlingen zich eindelijk begrepen een gehoord voelen.”

Afriyie benadrukt dat hij niet op de scholen komt om streng te wijzen op fouten. “Ik wijs geen dader en slachtoffers aan. We voeren juist een open gesprek, over wat er zo leuk is aan het Sinterklaasfeest of wat er wel of niet goed is aan Zwarte Piet.”

Afriyie ziet een duidelijke oplossing voor het afbeelden van wat nu de ‘zwarte knecht’ is. “Noem het niet: ‘Sinterklaas en zijn knechten’, maar ‘Sinterklaas en zijn vrienden’. Dat sluit ook goed aan bij de verbeeldingskracht van kinderen.”

Een gezellige traditie voor iedereen

Hoe het feest er in de toekomst moet uitzien, daar is hij nog niet helemaal over uit, maar één ding is duidelijk. “We moeten begrijpen uit welke geschiedenis dit voortkomt. Ik zou graag willen dat Sinterklaas een gezellige traditie wordt voor alle kinderen en volwassenen. Een kinderfeest hoort in ieder geval geen enkel kind te kwetsen.”

Soms wordt Afriyie ook benaderd door scholen waar de spanning al hoog is opgelopen over het onderwerp. “Dan laat ik de gemoederen liever eerst bedaren en kom ik in januari nog een keer terug. Zo kun je op een rustige manier de discussie voeren, zonder die hoogopgelopen emoties.”  

afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Journalist, schrijver en docent. Ik werk als copywriter voor veel duurzame bedrijven en organisaties, waaronder ASN Bank, Natuur & Milieu en OneWorld. Ook maak ik journalistieke verhalen voor o.a. Flair en Het Parool. Daarnaast geef ik les op de HvA en HU.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs