afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

De schaamte voorbij: wij willen een doggybag!

Een belangrijke fase is aangebroken bij de ASN Bank Wereldprijs. De 5 finalisten per categorie zijn bekend, en de prijsuitreiking komt langzaam dichterbij. Ik sprak met Nelske Thalen van Tas-Toe, één van de finalisten in de categorie ‘Duurzame energie’.

De doggybag sociaal geaccepteerd maken in Nederland: dat is de missie van Tas-Toe. Dit doet de stichting door restaurants te enthousiasmeren om het eten dat klanten niet meer op kunnen mee naar huis te geven. Nelske snapt niet dat er nog zo’n taboesfeer rond de doggybag hangt: “Het past bij onze cultuur. Iedere Nederlander vindt het leuk om iets gratis te krijgen. Dus waarom durven we dan toch nog niet te vragen of we het eten waar we al voor hebben betaald mee naar huis mogen nemen? We moeten af van die gêne, mensen zouden zich juist moeten schamen om eten te verspillen!”

Nederlanders houden van gratis, dus waarom nemen we dan toch niet de leftovers mee waar we al voor hebben betaald in een restaurant?

Waarom kleinere porties voedselverspilling in de horeca niet tegengaanMet mijn suggestie dat het misschien beter zou zijn te streven naar kleinere porties in de horeca, waardoor een doggybag niet meer nodig is, is Nelske het niet helemaal eens. “Tas-Toe ondersteunt zeker het aanbieden van kleinere porties. Er bestaan bijvoorbeeld al sam-sam concepten waarbij je halve porties kunt bestellen. Maar wat je dan ziet is dat sommige mensen 3 gerechtjes bestellen omdat ze niet kunnen kiezen. En als die mensen al dat eten dan niet op krijgen, is de doggybag nog steeds nodig. Daarnaast zijn sommige restaurants niet zo happig op het verkleinen van porties, bang dat klanten dan niet meer het gevoel hebben dat ze waar krijgen voor hun geld.”

Het gevaar van kleinere porties is dat gasten denken dat ze niet meer waar krijgen voor hun geld, of dat ze juist meer gaan bestellen om overal van te proeven.

De ‘early-adopters’ en de conservatievenDe restaurants die snel enthousiast zijn om zich aan te sluiten bij Tas-Toe, komen vaak uit het lagere segment. Denk aan de pizzeria of de Griek op de hoek. Chique restaurants hebben wat meer tijd nodig om aan het idee van een doggybag te wennen. Dit segment is vaak bang voor imagoschade, alsof een doggybag alleen voor hebberige mensen is. Andere argumenten om niet mee te doen zijn bijvoorbeeld “als mensen ons eten mee naar huis nemen hebben we geen zicht meer op voedselveiligheid” en “dat het eten dat wij serveren wordt gegeten in ons restaurant hoort bij de beleving, we willen niet dat klanten het later nog ergens anders eten.” Overigens zijn restaurants niet aansprakelijk als een klant het eten thuis te lang bewaard waardoor het bederft en iemand er ziek van wordt.

Restaurants zijn niet aansprakelijk voor de houdbaarheid van voedsel dat mee naar huis genomen wordt.

Eén battle gewonnen maar nog een hele strijd te gaanTas-Toe is geen nieuw gezicht op Voor de Wereld van Morgen: eerder won het concept al de Foodbattle. Met de 2700 euro die dat opleverde, wil de stichting een online platform opzetten voor restaurants en consumenten. Als Tas-Toe de 10.000 euro van de Wereldprijs wint, gaat ook dit geld hier naartoe. En als ze zelf niet zouden winnen, welke concurrent gunnen ze de prijs dan het meest? Nelske: “Ik hoop dan vooral dat iemand wint die het geld echt nodig heeft. Wij kunnen ook blijven bestaan zonder de Wereldprijs, voor andere initiatieven geldt dat misschien niet. Maar ik ga er natuurlijk gewoon vanuit dat wij wel winnen!”

afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

Ik ben voedingskundige en werk momenteel bij Food Cabinet: een project- en campagnebureau gespecialiseerd in voedselvraagstukken. We schrijven inhoudelijke adviezen voor allerlei partijen, maar initiëren ook grote campagnes zoals Damn Food Waste en Big Bang Broccoli. Ik was ook één van de oprichters van YFM Groningen. Ik hou van koken, zingen en ben aan het trainen voor een marathon. Tijdens mijn studie Voeding en Gezondheid kwam ik erachter dat er niet alleen veel te verbeteren valt op het gebied van gezonde voeding, maar ook op het gebied van duurzame voeding. Nu probeer ik die twee te verbinden. Iedereen heeft dagelijks met eten te maken. Wat en hoe we eten heeft een enorme impact op onze omgeving. Je eetpatroon aanpassen is een van de makkelijkste en meest tastbare manieren om je in te zetten voor een duurzamere wereld. Ik wil graag helpen om mensen hier bewust van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs