afbeelding van Willard
Willard Auteur

De positieve kant van boorplatformen

De positieve kant van boorplatformen is de onderwater-kant

Emily Callahan: “Ik duik al 15 jaar, en heb nog nooit zoiets fascinerends gezien.'

Het is een ware hersenbreker: wat te doen met 30 immense en ongebruikte boorplatformen? Het veilig demonteren kost miljarden en bovendien wordt het materiaal dan als oud ijzer verkocht. Natuurliefhebbers hebben een beter idee: De platformen laten staan.

Levend beton

Dit probleem doet zich voor in Zuid-Californië, waar vlak voor de kust een groep staat van bijna 30 immens grote olieplatformen. De bronnen raken uitgeput en dus zijn de platformen overbodig. Het “Rigs 2 Reef exploration” project wil van de boortorens alleen het topje afbreken, zodat de rest gespaard blijft.

Want wat veel mensen zich niet realiseren is dat er onder het water een fascinerend ecosysteem is ontstaan met een grote verscheidenheid aan zeeleven. Emily Callahan, mede-oprichter van het “Rigs 2 Reef exploration” project: “Je kijkt naar een constructie zo groot als het Empire State gebouw, maar met ongelooflijk veel zeeleven. Anemonen, mosselen en zeeleeuwen, overal om je heen, en het geheel leeft en ademt.”

Goed voor het milieu?

Tegenstanders wijzen op de gevaren van lekkende (giftige) stoffen, maar het project wordt breed gesteund door wetenschappers die denken dat het laten staan van de platformen milieuvriendelijker is dan ze af te breken. Komende tijd gaat het team achter dit project hier meer onderzoek naar doen.

Doen wat we kunnen om de oceanen te redden

De zorgen om de oceanen nemen toe. En dat is heel erg terecht. Onderzoek wijst uit dat er in 2050 waarschijnlijk meer plastic dan vis in de oceanen zit. Soms zelf onzichtbaar. Gelukkig wordt daar steeds meer aan gedaan, bijvoorbeeld door onze eigen Boyan Slat en Marius Smit. Het “Rig to reef exploration” is ook een van die mooie projecten. Gaan dit soort projecten het leven in de oceanen redden?

Foto afkomstig van het Instagram account van Rig2ReefExplorers

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs