afbeelding van Gertie
Gertie Auteur

De Piccalilly van Majoor Bosshardt

Het Leger des Heils alleen voor daklozen en verslaafden? Mooi niet! Vrijdag 22 februari bezocht ik 'Bij Bosshardt'. Dit is een landelijk initiatief van het Leger des Heils dat ook in Nijmegen zijn plek heeft verworven. In deze huiskamer is iedereen uit de wijk welkom om te praten, luisteren, activiteiten te ondernemen, doorverwezen te worden of mee te eten. En voor dat laatste ben ik aangeschoven.

Shoppen

Met in mijn gezelschap de jongste ( 4,5 maand) en de oudste (990 maanden) bezoekers deed ik mee aan de middagmaaltijd. We lopen langs een 'babbelbankje' en worden hartelijk ontvangen door de coördinator, de stagiaire en de vrijwilligers. Een superfrisse, sfeervolle ruimte die sinds medio 2012 dienst doet als ontmoetingsruimte. Andy Warholl-achtige portretten van de Majoor sieren de wand, naast een expositie van een lokale kunstenares. Daarnaast is een groot deel van de ruimte ingericht als tweedehandskledingzaak: shoppen wordt weer leuk voor maar €0,50 per kledingstuk.

Iedereen is welkom in de huiskamer van Bij Bosshardt. Om te praten, luisteren, activiteiten te ondernemen, doorverwijzingen te vragen en om mee te eten

Volle tafel

Mensen uit de wijk druppelen binnen en begroeten elkaar vriendelijk. Het is meteen duidelijk dat ze geen onbekenden meer zijn voor elkaar en dat zorgt voor een leuke gezellige sfeer. Voor mijn dochter is er zelfs een kinderstoel en een kleurplaat geregeld. Die hoeft dus al niet meer overtuigd te worden van de gezelligheid van Bij Bosshardt. Een heerlijk drie gangen diner volgt. De gastkok heeft zelfs grote wekpotten met eigengemaakte piccalilly -die ten minste 3 weken is ingetrokken- van huis meegenomen. Waar vind je dat nog? Hier dus! En dat voor 3,50 per persoon.De gesprekken gaan over verschillende onderwerpen: van gebitsreparaties tot aan de kapucijners op het bord. Aan tafel zitten 14 personen, maar het zouden er net zo goed meer kunnen zijn, zo populair is Bij Bosshardt. Maar aan deze tafel passen precies 14 personen, dus dat past mooi. Zo blijft er ook voldoende mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Van alles wat

Je kunt Bij Bosshardt terecht voor een (persoonlijk) gesprek, of voor zinvolle acitiviteiten. Mensen die liever niet veel praten maar dingen willen doen, kunnen terecht bij het activiteitencentrum in de wijk. Dit is een plek waar vrijwilligers aan de slag kunnen door mee te helpen met de maaltijd of met de kledingverkoop. Ook zorgt de organisatie dat iedereen uit de wijk welkom is en zich welkom voelt door mensen met een zorgvraag te koppelen aan andere bezoekers.Een mooie mix van mensen en hopelijk een mooie aanzet  om buurtbewoners naar elkaar om te laten zien en elkaar te helpen.

afbeelding van Gertie
Gertie Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs