afbeelding van Dine
Dine Auteur

De ongemakkelijke waarheid

Je voelt je na het nieuws over klimaatproblemen altijd een beetje machteloos. Kan ik zelf iets doen? Natuurlijk!

Koop een lekkere warme trui bij de kringloopwinkel! Je hoeft de verwarming niet aan te zetten en je ziet er cute uit!
Koop een lekkere warme trui bij de kringloopwinkel! Je hoeft de verwarming niet aan te zetten en je ziet er cute uit!

Het klimaat verandert. We kunnen daar lang of kort over praten, maar feit is dat je zelf kan bijdragen aan een leefbaar klimaat! Na de film van Al Gore 'An Inconvenient Truth' werden al een hoop mensen wakker geschud. Nu met een klimaatwet in zicht wordt Nederland opnieuw op scherp gesteld. Benieuwd wat het klimaatprobleem inhoudt? Ik leg je dat in een andere blog uit.

Duurzamer leven

Elk intiatief, hoe klein ook, maakt een verschil. Als je je licht en verwarming uit doet als je weggaat, hoeft daar geen energie voor opgewekt te worden. Dat scheelt! Waarom je beter wat minder vlees kunt eten kent tal van redenen, waarbij het verminderen van CO2-uitstoot ook een grote rol speelt. En 'nee' zeggen tegen plastic zakjes, flesjes en verpakkingen scheelt de productie en recycling van plastic. Recycling kan lastiger zijn dan het lijkt, maar wij helpen je een handje met tips. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen: Hergebruik of leef afvalvrij!

Nóg veel duurzamer leven!

Deze tips kende je natuurlijk al, maar ken je de volgende verrassende tips al?

Energiebesparen met water

Breng waterbesparende aanpassing aan in het toilet en de douche. In de wc helpt een met zand verzwaarde fles in de spoelbak en in de douche een speciale waterbespaar douchekop. Niet alleen goed voor het milieu - waterzuivering kost namelijk erg veel energie - maar ook goed voor je portemonee. En controleer of alle kranen goed dicht zitten; een kraan die nog druppelt kan 50 liter water per dag verspillen!

Maak gebruik van je warmte

Droog je kleren aan een wasrek of waslijn in plaats van in de droger. Scheelt energie en ziet er gezellig uit. Een andere tip is je huis goed te isoleren door kieren en gaten met oude kranten te dichten bijvoorbeeld. Een niet goed geïsoleerd gebouw verliest ongeveer 20% van zijn warmte door tocht.

Voedselproductie = CO2 uitstoot

Voedselverspilling is niet meer van deze tijd. Maak een eetplan voor de week. Het klinkt een beetje gek, maar je weet dan voor het boodschappen precies wat je nodig hebt en hoeveel. Je kunt dan ook nog even kijken wat je in huis hebt. Lekker ouderwets met je boodschappenlijstje naar de supermarkt! Of nog beter, naar de lokale markt op het marktplein :-) Gebruik overgebleven keukenvet en voedselresten in de wintermaanden in voedselballen voor de vogels. Dat scheelt afvalverbranding en zo krijgen musjes genoeg te eten, weer een win-win situatie! Schillen kun je ook op zes andere manieren gebruiken.

Vervoer

Rij gezellig samen met anderen mee naar werk, evenementen of school. Auto's vormen een groot gedeelte van de CO2 uitstoot. Je kunt natuurlijk ook altijd met de trein, fiets of bus. En ga met de trein in plaats van het vliegtuig op vakantie! Interrailen is hip, hartstikke relaxed door Europa heen.

Kopen

Ga eens wat vaker naar de kringloopwinkel. Ze hebben verrassend leuke dingen en het bespaart productie van nieuwe spullen. Wil je toch nieuwe schoenen online bestellen? Je kunt bij allerlei soorten aankopen (boeken, pizza's, koelkasten, schoenen) van je favoriete winkel gratis doneren via 4MORGEN.nl. Je mag zelf je goede doel kiezen, bijvoorbeeld het Wereldnatuurfonds! Is je aankoop kapot? Ga dan naar een repair café en laat het gratis maken!

Palmolie

Let op met wat je koopt in de supermarkt: in producten als nutella, calvé pindakaas en cosmetica- en schoonmaakproducten zit palmolie. Voor palmolie worden junglegebieden platgebrand, zoals in Indonesië en in de Amazone. Daarnaast wordt het water daar vervuild en sterven diersoorten uit zoals de oerang-oetan en tijgers. Probeer palmolie-vrije producten te kopen. Dat scheelt dus ook voor het klimaat: grote bossen vol bomen worden niet meer verbrand, waardoor ze CO2 op kunnen vangen. 

Wil je nog heel veel andere tips lezen? In 2014 zonden onze lezers hun beste tips in! 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.369 blogs