afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De mooiste zomeruitjes voor sociale helden

Ben jij dol op gezellige en sociale uitjes? Dan zijn de volgende zomeruitjes iets voor jou!

Kletsen op straat
Afbeelding: BankjesCollectief door Cathelijn de Reede

We geven je de leukste tips voor uitjes die de wereld mooier maken, en ook nog eens hartstikke leuk zijn. Deze zomer is er weer een hoop moois te beleven in ons land. Van bruisende steden tot dagjes in het groen, van kleurrijke musea tot avontuurlijke plekken. Om een overzicht te krijgen van al die fijne zomeruitjes schrijven we een vierdelige serie waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het vierde deel: uitjes voor sociale helden.

Ben jij helemaal dol op gezelschap en vind je het belangrijk om iets voor je medemens te betekenen? Of ben je juist nieuwsgierig naar sociale helden uit het verleden? Dan zijn deze uitjes echt iets voor jou. We selecteerden een aantal prachtplekken en activiteiten buiten én binnen de stad waar je menslievende kant helemaal tot z’n recht komt.

 

1. De mooiste musea

Als sociale held kan je je hart ophalen bij de volgende musea en tentoonstellingen:

In het Verzetsmuseum Junior maken jongeren kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hier leven ze mee met jongeren die tijdens de tweede wereldoorlog leefden en leren ze alles over het verzet en wat oorlog nu nog betekent.

In Het Dolhuys kan je zien hoe Nederland door de eeuwen om ging met waanzin. Ben jij nieuwsgierig hoe het is om stemmen in je hoofd te horen? Of hoe het is om de greep op je leven te verliezen? In Het Dolhuys kom je in aanraking met echte mensen en hun verhalen.

Het Nationaal Reddingsmuseum vertelt de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen op zee. Verder kan je er ervaren hoe windkracht 10 aanvoelt, de wilde zee beleven op een vaarsimulator en zelf een morse bericht versturen.

2.  De groenste plekken

Deze groene plekken moet je absoluut eens gaan bezoeken:

Tijdens de Filosofische wandeling op Radio Kootwijk stellen filosoof Diana Blanken en bioloog Jettie van den Houdt allerlei vragen aan je. Ze zetten de natuur in om jouw inzichten te verdiepen. Je gaat met andere wandelaars in gesprek over filosofische vragen rond een actueel thema. De natuurlijke omgeving zorgt voor extra inspiratie en onderweg staat er koffie en thee en iets lekkers voor je klaar. (Eenmalig op zondag 11 september)

Je kunt regelmatig een middagje strandjutten met je kinderen op het Noordzeestrand bij Westenschouwen. Dit doe je samen met een gids van Staatsbosbeheer. Tijdens de wandeling tref je van alles aan: wrakhout, wieren en eieren van vissen en schelpdieren. Na een middag vol speurwerk langs de waterkant kan je je vondsten tentoonstellen in de Juttershut. Na afloop kan je met een kopje koffie of thee napraten in de excursieschuur.

3.  Avontuurlijke uitjes

Op deze uitjes ben je niet alleen onder de mensen, je doet dat ook nog op een hele actieve manier:

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert regelmatig uitjes voor ouderen. Dat is erg belangrijk, want in Nederland zijn er wel 200.000 ouderen extreem eenzaam. Om deze uitjes een succes te maken zoeken ze regelmatig vrijwilligers. Bijvoorbeeld om een praatje te maken of ouderen met een strandrolstoel over het strand te rijden. Wil jij graag helpen om iemand anders een mooi uitje te geven? Dan kan je kijken wanneer de volgende uitjes zijn.

Zinnige Zaken organiseert teamuitjes waarbij je je inzet voor de lokale samenleving. Je gaat  samen met je collega’s iets doen voor een ander. Zo maak je op een heel simpele manier het verschil voor een groep mensen die het minder heeft getroffen dan jullie zelf.

Het BankjesCollectief ziet de stoep als een gezellige ontmoetingsplek. In de zomermaanden nodigen ze iedereen uit om hun bankje voor de deur te zetten en mee te doen. Jij kunt zelf heel makkelijk mee doen en zo een leuk uitje creëeren voor jou en je buren. Klik hier voor een overzicht van de komende Bankjesdagen.

4. Borrelende plekken

Gelukkig zijn er veel sociale helden in ons land. Op de volgende plekken kan je er een aantal vinden:

Hotspot Hutspot benut leegstand in een aantal Rotterdamse wijken door er kookactiviteiten te organiseren voor tieners en vrijwilligers. Hier leren ze alles over gezond eten, hoe het groeit en wat je er mee kunt. Samen met een kok zetten ze de meest heerlijke maaltijden op tafel. Voor slechts 8 euro kunnen buurtbewoners (en gasten) komen genieten van een verse drie gangen menu. 

Oma’s Pop-up is een initiatief van een aantal Rotterdamse studenten. Zij besloten aandacht te besteden aan eenzaamheid door een restaurant te openen waar senioren de lekkere maaltijden bereiden en nuttigen met (veelal) jonge mensen. Je kunt er regelmatig aanschuiven voor een heerlijke maaltijd.

 

Ben je benieuwd naar de andere uitjes uit de serie? Klik dan hier voor de uitjes voor eerlijke levensgenieters, enthousiaste onderzoekers en natuurliefhebbers.Afbeeldingen: BankjesCollectief door Cathelijn de Reede, Radio Kootwijk door Jac. Jansen, BankjesCollectief door Wardie Hellendoorn en Hotspot Hutspot door Joep Kroes Photography.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs