afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De mooiste zomeruitjes voor eerlijke levensgenieters

Ben jij dol op eerlijke mode, voeding en producten? Dan zijn de volgende zomeruitjes iets voor jou.

Deze zomer is er weer een hoop moois te beleven in ons land. Van bruisende steden tot dagjes in het groen, van kleurrijke musea tot avontuurlijke plekken. Om een overzicht te krijgen van al die fijne zomeruitjes schrijven we een vierdelige serie waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het tweede deel: uitjes voor eerlijke levensgenieters.

Ben jij helemaal dol op prachtige kleding, heerlijke maaltijden en mooie producten, maar vind je het belangrijk dat die op een eerlijke manier tot stand gekomen zijn? Dan moet je echt eens bij de volgende plekken gaan kijken. We selecteerden een aantal eerlijke adresjes en activiteiten buiten én binnen de stad waar je met een gerust hart langs kunt gaan.

 

De mooiste musea

Als eerlijke levensgenieter kan je je hart ophalen bij de volgende musea en tentoonstellingen:

In de Chocolate Makers Fabriek maken ze (h)eerlijke chocola. Hier kan je een rondleiding krijgen waar je in 1,5 uur alles leert over het productieproces van chocolade maken. Je kunt deze rondleiding ook combineren met een workshop. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen reep maken!

Share a Seed is een reizende foto-tentoonstelling van Oxfam Novib. Zaden zijn het begin van het leven. Onze hele voedselproductie is er van afhankelijk. Maar van wie zijn die zaden eigenlijk? Sasha de boer maakte een prachtige fotoserie van de boeren uit Zimbabwe en hun gewassen.

Humanity House brengt situaties die zich ver weg in de wereld afspelen dichterbij. Hun missie is om humanitaire thema’s bespreekbaar en invoelbaar te maken. Zo hopen ze mensen te inspireren om een positieve bijdrage te leveren aan een leven in vrede en vrijheid voor iedereen.

2.  De groenste plekken

Deze groene plekken moet je absoluut eens gaan bezoeken:

Uitjeeigenstad in Rotterdam en UF002 De Schilde in Den Haag zijn twee prachtvoorbeelden van de opmars van stadslandbouw. De eerste is de grootste en de tweede de hoogste. Op de zesde etage van het voormalige kantoorgebouw ‘De Schilde’ wordt namelijk vis gekweekt. Een etage hoger, op het dak, is een grote kas gebouwd om knapperige sla en sappige tomaten te telen. Er wordt geëxperimenteerd met gezond eten, je kan er zien hoe het groeit en je kan er verse producten kopen en proeven.

Het Plantenhuis in Utrecht staat vol met allerlei kamerplanten die je zomaar mag komen adopteren. Sommigen zijn gevonden op straat, anderen werden langs gebracht en een enkel is geadopteerd uit het huis van een overleden dame. Femke van der Rijst begon met een handje vol kamerplanten, ondertussen is het Plantenhuis uitgegroeid tot een kleine stadsjungle. Je kunt deze bijzondere plek vinden in creatieve broedplaats DRUK aan de Westerkade.

 

3.  Avontuurlijke uitjes

Op deze uitjes ben je niet alleen op de eerlijke tour, je draagt er ook nog een steentje aan bij:

GEEF Café is een restaurant volgens het “pay as you can” principe. Je kunt hier van gezonde en lekkere maaltijden genieten en zelf bepalen wat je daar voor betaalt. Zij vertrouwen er op dat iedereen eerlijk geeft en ontvangt. Als jij iets meer geeft kan iemand die het minder breed heeft daar weer van mee genieten.

Het Pieperpad is een fietstocht van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant. Het traject leidt je langs ongeveer 30 biologische aardappeltelers, restaurants en B&B’s. Onderweg kun je afstappen op de verschillende pleisterplaatsen en je laten informeren over aardappels, kennismaken met de mensen die de piepers voor je verbouwen, smullen van heerlijke gerechten en logeren bij een boer.

4. Borrelende plekken

Gelukkig zijn er veel duurzame denkers in ons land. Op de volgende plekken kan je er een aantal vinden:

LENA - The Fashion Library is een hele bijzondere bibliotheek in Amsterdam. Hier kan je namelijk geen boeken lenen, maar mode & accessoires. Drie zusjes met een grote liefde voor mode besloten een ander geluid te laten horen in de mode wereld. Samen met een vriendin verzamelen ze mode pareltjes om die vervolgens uit te lenen aan allerlei modeliefhebbers. Op deze manier creëren ze een nieuw bewustzijn rondom kleding en hergebruik. Je kunt er de mooiste kleding lenen en als je ergens écht gek op bent mag je een item ook kopen. 

In de IJ-Hallen vind je maandelijks de grootste tweedehands markt van Nederland: De IJ-Hallen. Deze plek is een waar walhalla voor alles en iedereen die van tweedehands houdt: je vindt er rekken vol kleding, prullaria, verzamelingen, boeken en de mensen achter de kraampjes zijn eigenlijk altijd even leuk als hun kraam zelf. Hou je niet van spullen kijken: ga er dan vooral heen om mensen te kijken. 

Pakhuis De Zwijger fungeert als thuisbasis voor mensen uit de creatieve industrie die op hun eigen manier de stad mooier maken. Het programma bestaat uit bijeenkomsten en lezingen over urgente en complexe stedelijke vraagstukken van deze tijd.

 

Volgende week geven we je de mooiste zomertips voor enthousiaste onderzoekers. Bijvoorbeeld over waar je de leukste educatieve activiteiten en interessante hotspots kunt vinden.

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.388 blogs