afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De mooiste zomertips voor natuurliefhebbers

Wil jij nog een dagje weg deze zomer? Met deze tips maak je er een gezellig en groen uitje van.

Doe Mee, Verlos De Zee
Afbeelding: Doe Mee, Verlos De Zee

Deze zomer is er weer een hoop moois te beleven op allerlei plekken in ons land. Van bruisende steden tot groene gebieden, van avontuurlijke plekken tot kleurrijke musea. Om een overzicht te krijgen van al die fijne zomeruitjes maken we een vierdelige serie waarin er elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het eerste deel: de mooiste uitjes voor natuurliefhebbers.

Wist jij dat een natuurlijke omgeving op verschillende manieren kan bijdragen aan je gezondheid? De natuur kan je helpen te herstellen van stress, het kan je socialer maken, je helpen bij zelfontwikkeling, je zingeving bevorderen en je stimuleren om te gaan bewegen. Het is dus niet alleen leuk maar ook heel gezond om een dagje de natuur op te zoeken. We selecteerden een aantal prachtplekken en activiteiten buiten én binnen de stad waar je volop in het groen kunt duiken.

1. De mooiste musea

Als natuurliefhebber kan je je hart ophalen bij de volgende musea en tentoonstellingen:

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de wonderschone tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten. Het hele jaar door zijn er verschillende evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekoptredens en bijzondere rondleidingen. 

Het Kröller-Müller is een prachtig museum midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier vind je o.a. de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld en topstukken van Monet, Picasso en Mondriaan. Verder is er een mooie beeldentuin en kan je dit museum goed combineren met een picknick, wandeling of fietstocht.

Into Nature is een bijzondere kunstexpeditie in de Drentse natuur. Van 2 juli t/m 18 september kom je verschillende kunstwerken tegen van 35 kunstenaars. Drie maanden lang kan je op ontdekkingstocht gaan langs 17 culturele locaties uitgestrekt van Assen tot aan de grens van Groningen. Per fiets, te voet of vanuit de lucht.

2.  In het groen

Deze groene plekken moet je absoluut eens gaan bezoeken:

Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt niet voor niets de groene schatkamer van Nederland genoemd. Het park beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen en is het leefgebied van onder andere herten, moeflons en wilde zwijnen. Wandelend of op een gratis Witte Fiets kan je alle landschappen ontdekken en je bezoek combineren met het Kröller-Müller museum of het leerzame bezoekerscentrum.

Wildernis Amsterdam en STEK de Stadstuinwinkel zijn prachtige winkels met een liefde voor groen.  De initiatiefnemers delen een missie: de stad groener maken. Zo verkopen ze de mooiste planten, tuinspullen en andere groene schatten. Verder geven ze workshops, cursussen en kan je gezellig bij de aanschuiven voor een kop koffie of thee. Hier kan je genoeg inspiratie op doen om jouw huis in een groene oase om te toveren.

3.  Avontuurlijke uitjes

Op deze uitjes ben je niet alleen volop in de natuur, je draagt er ook nog een steentje aan bij:

De Grondstofjutters hebben iets heel gaafs bedacht. Zo kan je bij verschillende strandpaviljoens een juttas ophalen om afval te verzamelen tijdens je strandwandeling. Ben je uitgewaaid, uitgewandeld en uitgejut? Dan kan je je tas weer inleveren bij het strandpaviljoen en krijg je een kopje koffie, taartje of ijsje als bedankje. Alle grondstoffen worden gebruikt om nieuwe strandproducten van te maken in een échte zonnewerkplaats.

Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld. Je kunt er varend door de Amsterdamse grachten een bijdrage leveren aan de gracht en de zeeën in het algemeen. En dat dat terwijl je geniet van de leukste highlights van de stad!

De Boskalis Beach Cleanup Tour is begonnen. Stichting De Noordzee maakt van 1 t/m 14 augustus samen met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. Er zijn nog vrijwilligers nodig om deze geweldige missie te voltooien. Doe jij ook mee?Wil je het strand opruimen maar kan je deze data niet? Dan kan je altijd kijken op de site van Doe Mee, Verlos de Zee. Zij plaatsen jutbakken bij verschillende strandopgangen om zo samen het strand schoon te houden.

4. Borrelende plekken

Gelukkig zijn er veel groenliefhebbers in ons land. Op de volgende plekken kan je er een aantal vinden:

Dakakker in Rotterdam is het eerste grote oogstbare dak in Nederland. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en er worden honingbijen gehouden. Je kunt er langs komen om te genieten van de daktuin, het dakcafé en allerlei leuke activiteiten.

PopinnPark is het eerste binnenpark in Amsterdam. Je kunt er lekker luieren in het gras en genieten van een rijke programmering. Zo zijn er lezingen, workshops, presentaties, tentoonstellingen, kampvuur-concerten en nog veel meer moois te beleven.

The Living Village Festival is een groen festival waar mensen kunnen meebouwen aan het eerste levende dorp ter wereld. Daarnaast kunnen ze genieten van een rijke programmering met o.a. live muziek en (kinder)theater, lezingen en workshops. Deze workshops gaan bijvoorbeeld over thema’s zoals zelfvoorzienend leven. Het festival is van 16 t/m 18 september in Wierden.

 

Volgende week geven we je de mooiste zomertips voor eerlijke levensgenieters. Bijvoorbeeld over waar je duurzame en eerlijke mode, maaltijden en producten kunt vinden.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.483 blogs