afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De mooiste zomertips voor enthousiaste onderzoekers

Ben jij dol op uitjes waar je iets van leert? Dan zijn de volgende zomeruitjes iets voor jou.

Kinderen die leren
Afbeelding: Villa Zebra door Hester Blankestijn

We geven je de leukste tips voor uitjes die de wereld mooier maken, en ook nog eens hartstikke leuk zijn. Deze zomer is er weer een hoop moois te beleven in ons land. Van bruisende steden tot dagjes in het groen, van kleurrijke musea tot avontuurlijke plekken. Om een overzicht te krijgen van al die fijne zomeruitjes schrijven we een vierdelige serie waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het derde deel: uitjes voor enthousiaste onderzoekers.

Ben jij helemaal dol op uitjes waar je wat van op steekt? Of vind je het belangrijk dat je kinderen op een leuke wijze nieuwe vaardigheden leren? Dan zijn deze uitjes echt iets voor jou. We selecteerden een aantal prachtplekken en activiteiten buiten én binnen de stad waar je brein op volle toeren kan draaien. Uiteraard zitten daar deze keer extra veel musea bij, want daar kan je nou eenmaal een boel leren!

 

1.De mooiste musea

Als enthousiaste onderzoeker kan je je hart ophalen bij de volgende musea en tentoonstellingen:

In NEMO Science Museum kan iedereen ontdekken hoe interessant wetenschap en technologie zijn. Er zijn maar liefst 5 verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops waar je kunt ervaren hoe bijzonder alledaagse dingen zijn. Zo kan je er in het laboratorium allerlei gave experimenten en proefjes doen.

In Het Openluchtmuseum ga je op een reis door de laatste twee eeuwen tot niet zo lang geleden. Je kunt er van alles ontdekken en leren. Zo kan je bijvoorbeeld een historische tram pakken of kijken hoe de bakker zijn brood bakt. In elk seizoen zijn er allerlei activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Deze zomer kan je er o.a. komen dwalen in het doolhof, kijken hoe wol geverfd wordt en leren handboogschieten.

Villa Zebra is een kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst. De tentoonstellingen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Hier kunnen kinderen met hun ouders aan de hand van uitdagende vragen en opdrachten verassende ontdekkingen doen. Daarna kunnen ze zelf aan de slag als kunstenaar in een gratis workshop.

2.  De groenste plekken

Deze groene plekken moet je absoluut eens gaan bezoeken:

Bij Het Bezoekerscentrum van De Hoge Veluwe kan je alles leren over natuur, landschap, wild, cultuur en de geschiedenis van het park. Je kunt er bijvoorbeeld komen kijken naar natuurfilms of in het Museonder ontdekken wat er onder het aardoppervlak leeft en heeft geleefd. De toegang tot dit eerste onderaardse museum ter wereld krijg je gratis bij een entreeticket voor het park.

In Olst kan je Vereniging Aardehuis vinden. Hier bouwen, werken, wonen en leven een aantal mensen in harmonie met de natuur. Er zijn regelmatig rondleidingen die je gratis kunt bezoeken. De eerstvolgende rondleidingen staan gepland op zondag 21 augustus en zondag 4 september om 14.00. Tijdens die rondleidingen mag je zelf rond stappen door de wijk, een kijkje nemen in de woningen en allerlei vragen stellen over duurzaam wonen en bouwen.

 

3.  Avontuurlijke uitjes

Op deze uitjes ben je niet alleen volop aan het leren, je doet dat ook nog op een hele actieve manier:

In het Nationaal Fruitpark Ochten kan je alles leren over fruitteelt. Het is een echt doe-park voor jong en oud. Zo kan je er bijvoorbeeld terecht voor een workshop snoeien voor volwassenen en een leuke kinderspeurtocht met leuke en leerzame vragen. Hoeveel tenen heeft een kip, hoe groot is een bijenvolk en uit hoeveel treden bestaat de uitkijktoren? Bovendien zit er een kinderboerderij en een midgetgolfbaan in het park.

In Museum TwentseWelle gaat het allemaal over de vindingrijkheid van nieuwsgierige en creatieve mensen. Hoe komen wij eigenlijk aan al onze moderne uitvindingen? En wat heeft een weefgetouw met een USB-stick te maken? Kinderen kunnen een speurkoffertje ophalen en proberen vragen en opdrachten op te lossen. Daarnaast zijn er allerlei leuke spelletjes waar ze aan mee kunnen doen.

In Het Scheepvaartmuseum voel je hoe het vroeger was op een VOC-schip. Je kunt de lading hijsen, door het ruim kruipen of een kanon afschieten. De zee wordt natuurlijk niet alleen bevaren door schepen, maar ook bewoond door dieren. Je kunt er kennis maken met de walvis in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis of opklimmen tot kapitein met een levensgroot bordspel.

4. Borrelende plekken

Gelukkig is er van alles te doen en ontdekken in ons land. Op de volgende plekken bruist het van de ontdekkingen en ontdekkers:

Op BouwLab kan je nog tot 23 september langs om te kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van wonen, leven en stadmaken. In een aantal bijzondere en wisselende objecten en tiny houses nodigen zij bezoekers uit om alternatieven te beleven. Daarnaast hebben ze een programma dat bestaat uit lezingen, exposities en debatten.

Op Schiphol kan je kijkje achter de schermen van de luchthaven met een multimedia tour. De tour brengt je op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Bijvoorbeeld bij de brandweer, de sneeuwvloot, de grote hangar, het platform op Schiphol Oost en nog veel meer.

Het Tropenmuseum is een museum over mensen van over de hele wereld. In de zomervakantie kan je er mee doen met allerlei activiteiten. Zo kan je er o.a. leren hoe je de lekkerste couscous maakt of op dierenspeurtocht door het museum.

Volgende week geven we je de mooiste zomertips voor sociale helden. Bijvoorbeeld over waar je de leukste educatieve activiteiten en gezelligste hotspots kunt vinden.Afbeeldingen:  Villa Zebra door Hester Blankenstijn, Aardehuis in Olst door hetkanWel en BouwLab door Stichting Fabricaat.

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs