afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De mooiste winteruitjes voor in de kerstvakantie

Wat ga jij doen met kerst?

Wil jij graag op pad in de kerstvakantie en zoek je nog wat inspiratie? Wellicht heb je dan iets aan deze tips. Zo kan je je bijvoorbeeld komen warmen aan een kampvuur na een van de winterwandelingen of lekker komen schaatsen in het openluchtmuseum. We verzamelden de mooiste uitjes voor je en wensen je alvast een fijne kerst(vakantie) en een gelukkig nieuwjaar.

Winterse uitjes in de buitenlucht

Op vrijdag 23 december kan je mee doen aan een van de lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer. Tijdens deze wandelingen kan je de weg vinden door de lichtjes door het landschap te volgen. Bij de meeste edities is er ook een gezellig kampvuur. Hier mogen kinderen marshmellows smelten of een oliebol oppeuzelen terwijl ze luisteren naar het spannende verhaal van de verhalenverteller. Klik hier voor een overzicht van de verschillende edities.

De komende tijd kan je mee doen aan een paar bijzondere winterwandelingen. Zo is er op dinsdag 27 december bijvoorbeeld een Snertwandeling in de Pelen. Tijdens deze wandeling vertelt de gids van Staatsbosbeheer je alles over het gebied en wat er zoal op het pad komt onderweg. Na afloop kan je nog even nagenieten met een kop soep in het bezoekerscentrum. Klik hier voor een overzicht van activiteiten van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Kunnen de vogels bij jou in de tuin of op het balkon wel wat extra lekkers gebruiken? Dan kan je wellicht een aantal vogelsnacks komen maken op de verschillende locaties van Natuurmonumenten. Maak bijvoorbeeld een snoepje voor roodborstjes, versier een echte vogelzaadcupcake en ontdek hoe je een gewone dennenappel omtovert in een heerlijke snack voor de vogels.

Op ontdekkingstocht in het museum

In Het Stedelijk Museum kan je nog t/m 31 december inspiratie op doen bij de groepstentoonstelling Dream Out Loud. In deze tentoonstelling dromen 26 ontwerpers hardop over een betere wereld en zoeken zij naar oplossingen voor problemen van nu. Deze ontwerpers bewijzen allemaal op hun eigen manier dat het anders kan. Zo kan je o.a. het werk van Studio Drift, Studio Roosegaarde en Boyan Slat komen bewonderen.

In het NEMO Science Museum kunnen kinderen alles leren over wetenschap en technologie. In de tentoonstelling Energierijk kan je bijvoorbeeld zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water vangen. Daarmee zet je allerlei bijzondere objecten in beweging. Hoe efficiënter de energie wordt omgezet, hoe sneller het object in beweging komt. Een wandvullende illustratie met bewegende elementen geeft informatie over het verschil in impact op het milieu tussen fossiele brandstoffen en nieuwe energiebronnen.

Het is winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Dat betekent dat je er winters uit onze geschiedenis kunt komen ervaren en allerlei gezellige activiteiten kunt ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld komen schaatsen en sleetje rijden en je laten verwarmen door winterverhalen terwijl je smult van koek en zopie. (t/m 15 januari)

Inspiratie opdoen de bioscoop

In Les Saisons maak je als kijker een beeldschone reis door de geschiedenis van de Europese wildernis. Zo zie je oerbossen vol wonderlijke wezens in de eeuwige wisseling van de seizoenen: van wolven tot herten, van lynxen tot wilde paarden en nog meer moois. De film is een echte aanrader voor natuurliefhebbers en vertelt een bekende maar erg belangrijke boodschap. 

De Kinderen van Juf Kiet is een liefdesverklaring aan een geweldige juf en haar leerlingen. Alle kinderen uit deze klas zijn nog maar kort in Nederland. De documentaire volgt het perspectief van de kinderen. Je ziet hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal. Verder zie je nieuwe vriendschappen en liefdes ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en de toewijding van juf Kiet ontstaat er uiteindelijk een krachtige en liefdevolle gemeenschap.

De documentaire Down To Earth gaat over Rolf Winters en Renata Heinen. Zij besloten op een dag om samen met hun drie jonge kinderen uit het westerse leven te stappen om op zoek te gaan naar een nieuw perspectief op het leven. Ze begonnen aan een reis die vijf jaar zou duren en hen op maar liefst 6 continenten bracht. Daar verzamelden zij de mooiste wijsheden van een aantal bijzondere mensen. 

 

Dwalen in een andere (belevings)wereld

KNGF Geleidehonden heeft de deuren van haar geleidehondenbeleving in Amstelveen opengesteld voor het publiek. Hier kan je ervaren hoe het is om blind met een virtuele geleidehond door Amsterdam te lopen. Het doel van deze ervaring is om het bewustzijn te vergroten van wat de toegevoegde waarde van een geleidehond is.

Wil je het bos in maar blijft het grauw en nat buiten? Wellicht kan je dan met je kinderen naar de nieuwe tentoonstelling van Villa Zebra: Diep in het bos. Hier kunnen kinderen samen met hun ouders dwalen, fantaseren en onderzoeken terwijl zij stap voor stap dieper in het bos komen. Hier ontdekken zij kunstwerken en ervaren ze dat je bij ieder kunstwerk verschillende verhalen kunt bedenken.

Afbeelding onder: Suzanne Eskens - Ervaar hoe het is om blind te zijn in de KNGF experience. 

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs