afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

De magie van de creatieve broedplaats

Op allerlei plekken werken mensen samen aan de wereld van morgen. Wat doen ze daar allemaal en hoe werkt dat eigenlijk?

Foto: Impact Hub Amsterdam
Foto: Impact Hub Amsterdam

In de meeste grote steden kan je ze vinden: creatieve broedplaatsen. Soms verscholen achter een doodnormale voordeur, soms recht voor je raap in een oud subtropisch zwembad. We duiken met alle liefde in de wereld van deze bijzondere initiatieven en plekken. Omdat ze borrelen van inspiratie, omdat ze bewijzen dat 1+1 meer dan 2 kan zijn en omdat ze de wereld een stukje mooier maken.

“Door een werkplek te delen doe je een aanspraak op vriendelijkheid, vertrouwen en wederzijdse waardering.”, vertelt Christofer G. Franzen van Hoffice. “ Als een gemeenschap dit begrijpt dan groeit het sociale kapitaal. Dat geeft mensen kracht en vertrouwen om nieuwe werkwijzen te onderzoeken en verbindingen te leggen. Er ontstaat een plek waar mensen elkaar helpen, inspireren en motiveren om hun dromen te realiseren.”

Een aantal voorbeelden

In ons land zijn er tal van creatieve broedplaatsen te vinden. Een aantal mooie voorbeelden zijn:

Impact Hub Amsterdam wil een sociale impact maken door sociaal en duurzaam ondernemers te laten groeien en hen daar de juiste middelen voor aan te bieden. In de Westergasfabriek bieden ze een gemeenschap, flexibele werkplek, kantoorfaciliteiten, vergaderruimtes en een wereldwijd netwerk van meer dan 81 locaties waar meer dan 15.000 pioniers dagelijks werken, vergaderen, brainstormen, netwerken en elkaar inspireren. Je kunt er voor een bepaald bedrag per uur, dag of maand komen werken.

Daarnaast kan je er deel nemen aan evenementen, lezingen en workshops. Je betaalt na dan afloop wat het jou waard was.

In het oude Tropicana in Rotterdam werken zo’n 50 enthousiaste ondernemers die hun businessplannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen. Samen werken ze hard aan de transformatie van een subtropisch zwemparadijs naar een ecosysteem van ondernemers.

“Als je in het pand rondloopt dan loopt de inspiratie uit je poriën. “, vertelt initiatiefnemer Siemen Cox. “Er is een vergaderlocatie in een oud bubbelbad en de oude balzaal [met uitzicht op het zwembad en de maas] wordt een plek waar we filmavonden, meetups, netwerkbijeenkomsten, congressen en meer gaan organiseren. Op deze bruisende plek maken we samen de circulaire economie.”

Op de kop van het Java-eiland in Amsterdam timmeren nieuwe makers, onderzoekers, kunstenaars, studenten en bedrijven 10 weken lang aan de mooiste oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Directeur en initiatiefnemer Egbert Fransen vertelt enthousiast:

“We willen kennis overdragen en mensen bewust maken dat dingen anders kunnen. We willen mensen inspireren en hoopvolle toekomstperspectieven bieden. Tot slot willen we mensen uitdagen om zelf mee te gaan doen. Iedereen kan iets bijdragen aan de stad van de toekomst.” FabCity is nog tot 26 juni gratis te bezoeken.

Het voormalig bedrijventerrein van Phillips is omgetoverd tot een waar walhalla van creatieve ondernemers. In de oude fabriekspanden zitten open ateliers waar enthousiaste mensen samenwerken aan nationale en internationale projecten. Verder zit er o.a. horeca, een kunstruimte, filmhuis en verschillende studio’s en expo ruimtes. Kinderen kunnen op Strijp-S spelenderwijs kennismaken met wetenschap, techniek en design in De Ontdekfabriek.

De initiatiefnemers van Hoffice realiseerden ook dat onze huizen prachtige werkplekken zijn die veel te weinig werden gebruikt. Zij zijn toen een eerste Hoffice (home office) gestart om uit te testen hoe het is om thuis te werken met een klein groepje mensen.  Ondertussen is Hoffce uitgegroeid tot een netwerk van gratis werkplekken waar mensen samenwerken aan de mooiste plannen. 

De kracht van de community

In de laatste podcast van The Social Entrepreneurship Diaries onderzoekt Andrea Barbosa de relatie tussen de community en sociaal ondernemerschap en wat het zo wenselijk maakt. Ze vond een een artikel van de Amerikaanse socioloog Steven Brint waarin hij wijst op de interessante sociale kenmerken van een gemeenschap: 

“Er is een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid, wederzijdse zorg en ondersteuning. Er is zelfs de mogelijkheid dat je gewaardeerd wordt voor jouw persoonlijkheid en jouw bijdrage aan het groepsleven i.p.v. je rang en prestaties.” Deze bijzondere kenmerken zorgen er voor dat mensen graag onderdeel willen zijn van een community. Een creatieve broedplaats vormt dan ook een vruchtbare voedingsbodem voor een community om haar projecten te laten floreren.

De magie van de creatieve broedplaats

De kracht van de creatieve broedplaats schuilt precies in al het bovenstaande. Probeer maar eens niet enthousiast of geïnspireerd te raken van al die prachtige initiatieven en plekken. Als je mensen bij elkaar brengt die gepassioneerd aan allerlei projecten werken dan kan het haast niet anders dan dat er vonken overspringen. De magie zit hem in de synergie, in de ontmoeting, in het aansteken en motiveren van elkaar op één plek. Als een soort creatieve mierenhoop waarin alle kleine beetjes bij elkaar groot worden en samen de wereld mooier maken. Egbert Franzen bevestigt dit:

“Die hele constellatie van al die verschillende partijen en de hoeveelheid mensen die met elkaar werken maakt het super bijzonder en een kracht in zich. Het is geweldig als je mensen elkaar treffen en vleugeltjes krijgen. Dat mensen elkaar ontmoeten die elkaar nog nooit tegen het lijf gelopen zijn en dat daar uit nieuwe dingen ontstaan. Dat is de magie van de creatieve broedplaats.”

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs