afbeelding van Lodewijk
Lodewijk Auteur

De lente is begonnen!

Er is niets mooiers dan de lente waarbij de tuin weer tot leven komt.

Groen

Langzaam komen de narcissen weer tot bloei en beginnen vogels te fluiten, tenminste als je niet alles bestraat hebt en schuinen hebt in plaats van hagen, want dan merk je niets van al dat moois. Ik noem dat soort tuinen ook wel eens dode tuinen en daar wordt niemand gelukkig van. Groen in jouw directe leefomgeving zorgt er ook voor de je minder gestrest bent, je huis meer waard wordt en je een positieve bijdrage kan leveren aan een nieuwe betere wereld. Dit roep ik niet alleen, maar tal van kenners en wetenschappers en natuurlijk de ASN Bank die als enige bank biodiversiteit als hoofdthema omarmt. Het voorjaar is het perfecte moment om in de tuin aan de slag te gaan en planten zullen gelijk aanslaan.

Ik adviseer altijd om vaste planten te gebruiken, bijen en vlinders zijn er gek op.  

Rommel 

Ook mag je de tuin best een beetje minder netjes houden, het is geen woonkamer! Juist blad en wat rommel hier en daar zorgt voor een levende tuin en een ecologische kringloop. Planten worden vitaler van de aanwezigheid van schimmels en bacteriën en je hebt minder last van plagen. Wist je bv dat oorwurmen luizen eten?

Regenwater

Verder kun je letten op natuurlijke infiltratie van regenwater, zo stroomt schoon water niet onnodig in riolen. Geen kunstmest want dat hoort niet thuis in de natuur, liever organische meststof. Als je wormen in de grond vindt en er komen bijen vlinders in de tuin weet je dat je goed bezig bent!

Hout

Zelf vind ik het onwijs leuk om iets te bouwen, bv schuttingen tafels enz. Daarvoor heb je vaak hout nodig en het liefst zo duurzaam mogelijk natuurlijk. Een FSC logo hoeft niet perse te betekenen dat het ok is, tropisch hardhout komt toch vaak van de andere kant van de wereld.

Eiken, kastanje en Robin zijn Europese hardhout soorten die je uitstekend kunt gebruiken en Douglashout is zachter maar gaat ook onbehandeld jaren mee. Zo zie je dat je altijd een bewuste keuze kan maken bij alles wat je doet in de tuin.

Zo wordt tuinieren een stuk natuurlijker, leuker en beter voor de wereld.

 Dus ga lekker naar buiten en geniet van die heerlijke lente en die prachtige levende tuin!

Lodewijk

Lodewijk Hoekstra was te gast bij ASN Live in Groningen en gaf daar inzichten en tips over het belang van verduurzamen van tuinen.

Meer lezen?Bekijk de videoBekijk het artikel

 

afbeelding van Lodewijk
Lodewijk Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.388 blogs