afbeelding van Simone
Simone Auteur

De harde realiteit van een vluchteling in een aaibare vorm

Moving People
Begin september vind je de miniatuurvluchtelingen overal in Den Haag en Amsterdam

Vanaf september kom je ze in Den Haag en Amsterdam overal tegen: miniatuurvluchtelingen. De beeldjes, gemaakt met 3D scans van 10 echte mensen, vertellen het verhaal van de 59 miljoen vluchtelingen wereldwijd die er op dit moment zijn. De miniaturen vertegenwoordigen de harde realiteit, maar dan in een aaibare vorm. Saskia Stolz, creative director van het Power of Art House, vertelt meer over dit guerilla street art project, én over hoe jij een bijdrage kunt leveren.

Beeldjes met een bijzonder verhaal

De naam van het project, ‘Moving People’ zegt eigenlijk al genoeg: de miniatuurvluchtelingen van het Power of Art House verspreiden een belangrijke boodschap.  “Met de beeldjes willen we vluchtelingen een positief gezicht geven en hun verhalen vertellen,” vertelt Saskia. “Zonder wijzend vingertje willen we mensen laten zien dat er leed schuilgaat achter elke vluchteling. We willen ze op een andere manier laten kijken naar vluchtelingen en medemensen, en daarmee het gesprek op straat op gang brengen.”

Er zit een bijzonder verhaal achter de beeldjes die het Power of Art House ontwerpt. Tien echte vluchtelingen stonden namelijk model. “Hun verhalen, herinneringen en gevoelens komen visueel terug in hun pose,” legt Saskia uit. “Op de kleding van het beeldje wordt verwezen naar onze website, www.movingpeople.nu, die binnenkort online komt. Hier komen alle indringende en verrassende verhalen achter de beeldjes samen.”

10 verhalen, 10.010 beeldjes

De beeldjes worden gemaakt in de sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Eerst wordt er van iedere vluchteling een 3D scan gemaakt. Daarna worden de mallen die daaruit voortkomen gevuld met speciaal gips. Vervolgens worden de beeldjes geverfd. In totaal worden er maar liefst 10.010 beeldjes gemaakt: 1001 beeldjes per vluchteling die model heeft gestaan.  Vanaf september zijn ze overal te vinden: op bankjes in het park, stations, verkeersborden, bij stoplichtingen, in vensterbanken, in winkelcentra en kantoorgebieden. Goede kans dus dat je er in Amsterdam of Den Haag eentje tegenkomt!  Bovendien is er van 10 september tot en met 31 oktober 2015 een tentoonstelling over Moving People in Den Haag. Hier vind je, naast de beeldjes en verhalen van de tien vluchtelingen die model stonden, ook feitelijke informatie over de conflicten, oorlogen en noodsituaties die mensen wereldwijd op de vlucht jagen. De tentoonstelling vindt plaats in het Humanity House.

Help mee!

Wil jij dat het verhaal van de vluchtelingen ook in andere steden wordt verteld? Neem dan een beeldje mee naar een andere stad en plaats hem op een publieke plek waar veel mensen zijn of langskomen. Je kunt het project ook op andere manieren steunen, vertelt Saskia: “Beeldmateriaal en links naar de beeldjes kun je via onze site delen met je eigen netwerk op social media, met de hashtag #MovingPeople.” Bovendien kan het project nog steeds wat extra financiële steun gebruiken, ondanks de succesvolle crowdfundingscampagne. “Het maken van de beeldjes bleek nog wat meer precisiewerk dan verwacht,” licht Saskia toe. “Daardoor lopen de uren en kosten de komende tijd best wel op. Alle inkomsten die de komende tijd nog binnenkomen, zijn dus meer dan welkom!” Wil je graag een donatie doen? Kijk dan op de website van het Power of Art House. Het bedrag dat je stort wordt volledig gebruikt om het project te steunen.

Wil je meer weten over de vluchtelingen die model stonden voor de beeldjes, of over vluchtelingen wereldwijd? Ga dan naar de expositie in het Humanity House. Je kunt ook kijken op de website van het Power of Art House. Bovendien wordt binnenkort www.movingpeople.nu gelanceerd, de officiële website van het project.

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Simone
Simone Auteur

23 | Corporate Communication | Universiteit van Amsterdam | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank | Utrecht

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs