afbeelding van
Auteur

De glimlach van Lukas

Stel je voor, je beste vriend wordt op je 15 neergeschoten waar jij bij bent....

© Esther van houwelingen
© Esther van houwelingen

Overal in Brazillië leven mensen in armoede. Zo ook in São Paolo, waar de favela’s (sloppenwijken) blijven groeien en de criminaliteit blijft stijgen. Een ongewenst bijverschijnsel van armoede. Ik was voor Beyond Your World in Brazilië en raakte in gesprek met Lukas. De 18-jarige Lukas zet zich in tegen de criminaliteit in zijn favela Heliopolis en werkt bij Unas, een buurthuis.

Verkeerde vrienden

Een bezwete maar vrolijke Lukas stapt Unas binnen. Buiten is het 30 graden en hij is al de hele dag druk in de weer. ‘Ik kom net van de straat,’ legt hij verontschuldigend uit. ‘De gesprekken die ik vandaag had met mensen liepen een beetje uit.’ Lukas woont al zijn hele leven in Heliopolis en heeft de nodige dingen gezien en meegemaakt. ‘Op mijn 13e kreeg ik verkeerde vrienden en raakte verslaafd aan alcohol en drugs. Toen ik 15 was zag ik hoe mijn vriend werd neegestoken door drugdealers. Hij had een enorme schuld en werd daarvoor gestraft. Ik stond naast hem en zag hem op de grond vallen. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Hij heeft het gelukkig overleefd, maar ik vergeet het nooit meer.’ Lukas was door zijn verslaving onaanspreekbaar en zijn ouders maakten zich veel zorgen. Hun band was erg slecht, maar zij zagen hem elke dag achteruit gaan. Een diepe rimpel staat op het voorhoofd van Lukas. ‘Ik denk daar liever  niet meer aan terug.’

Toen ik 15 was zag ik hoe mijn vriend werd neergestoken door drugsdealers. 

Ommekeer

‘Na de steekpartij ben ik gaan nadenken over het leven en mijn leven. Ik wilde dit nooit meer meemaken en belandde bij dit buurthuis. De medewerkers gingen met mij in gesprek over mijn verslavingen en mijn leven. Zij verboden mij niet drugs en alcohol te gebruiken, maar door te praten lieten zij mij zien welk effect mijn verslavingen hadden op mijn leven en hoe mijn toekomst eruit zou zien als ik zo door zou gaan.’ Nu staat er weer een ontspannen lachje op het gezicht van Lukas, ‘Unas heeft mijn leven gered. Ik ben nooit meer weggegaan en help nu zélf mensen om van hun verslaving af te komen.’ Lukas gaat de straat op en praat met mensen die hulp nodig hebben. Na het gesprek nodigen hij en de andere medewerkers van Unas de mensen uit bij Unas. Door middel van activiteiten en projecten proberen zij hen van hun verslaving af te helpen. ‘We helpen ze aan een baan en laten ze voorlichting geven op scholen.’

Na de steekpartij ben ik gaan nadenken over het leven en mijn leven. Ik wilde dit nooit meer meemaken.

Glimlach

De vrienden van vroeger ziet Lukas niet meer: ‘Toen ik naar Unas ging en van mijn verslaving af was wilde ik mijn vrienden ook graag helpen. Ik wilde ze laten zien hoe goed je je voelt zonder een verslaving, maar zij wilden niks meer met mij te maken hebben. De laatste woorden die ik tegen ze heb gezegd weet ik nog precies: Ik accepteer dat jullie niet naar Unas willen komen, maar als jullie hulp willen, zijn jullie altijd welkom.’ De band met zijn ouders is dankzij de zorg van Unas weer helemaal hersteld. Lukas woont thuis en helpt mee in het gezin. ‘We zorgen weer goed voor elkaar,’ vertelt Lukas met een hele grote glimlach op zijn gezicht.

Als jullie hulp willen, zijn jullie altijd welkom

Esther is een van de deelnemers van Beyond Your World: een programma voor jonge betrokken journalisten. Op VDWVM schrijft zij over wat zij heeft meegemaakt op haar reis door Brazilië. Meer weten over Beyond Your World? Kijk dan hier.

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs