afbeelding van Ben
Ben Auteur

De fundering voor dakloze moeders in Kabul

In Kabul, Afghanistan leven vrouwen op straat onder gevaarlijke omstandigheden.

Stichting Nahid zet zich in voor dakloze vrouwen en moeders en wil hen kansen bieden op een gezonde en veilige toekomst. VDWVM blogger Ben van der Ven vroeg Janny Beekman naar haar beweegredenen:

Met welk project doet Stichting Nahid mee met de Wereldprijs?

"Kort gezegd, wij willen heel graag een gebouw neer zetten om dakloze moeders in Kabul, Afghanistan een veilige werkomgeving bieden. Hiervoor hebben we al een begin gemaakt, maar we hebben nog financiering nodig om het helemaal rond te krijgen." 

Het leven op straat in Afghanistan is heel gevaarlijk, zeker voor dakloze moeders. 

En uitgebreid?

In Afghanistan leiden dakloze moeders en hun kinderen een heel gevaarlijk leven. Ze leven in grote armoede, kinderen zoeken in vuilnishopen naar eten en gaan niet naar school. Deze moeders en kinderen zijn overgeleverd aan de wensen van de omgeving. Zij worden vaak mishandeld en misbruikt en hebben geen toegang tot medische hulp. "Wij bieden deze vrouwen een rustplek en begeleiden hen naar werk. Alles kan, als het maar veilig is. Dit werk brengt nog niet genoeg op om zelfstandig verder te leven. Daarom hebben een aantal vrouwen gevraagd om een veilige ruimte waar zij hun eigen bedrijfje kunnen opstarten. Wij hebben al de begane grond van het gebouw af en proberen nu de bedrijfsruimtes in te richten." Het naaiatelier wordt het eerste bedrijf wat de vrouwen gaan opstarten.

De fundering is dus al gelegd, waarom doe je mee met de Wereldprijs?

"We hebben behalve financiering voor het afbouwen ook veel behoefte aan bekendheid. De Wereldprijs biedt ons de gelegenheid om kritisch naar onze projectplannen te kijken en deze te verbeteren. Het voelt ook goed om in dit netwerk uit te leggen waar wij voor staan en wat wij willen bereiken. Daarnaast staan we in een heel mooie lijst deelnemers, die inspireren, ook ons."

Wat maakt het project van Nahid bijzonder?

"Wij voorzien in een belangrijke behoefte van Afghaanse vrouwen. Onze acties komen voort uit de vragen van vrouwen en vrouwenbeweging, dus wat wij doen is relevant. Dat merken we ook aan de resultaten. Vrouwen nemen zelf het heft in handen, ze hebben alleen een zetje van ons nodig. De positie van vrouwen in Afghanistan is zo slecht dat alles wat je eraan kan doen om deze te verbeteren noodzakelijk is. Er is geen andere organisatie in Nederland of Afghanistan die doet wat wij doen. Vrouwen op straat laten leven is voor ons echt geen optie."

Een aantal vrouwen vroegen om een veilige ruimte om een eigen bedrijfje op te starten.

Wat zijn je verwachtingen?

"Alle deelnemers, ook die in onze categorie, hebben mooie inspirerende projecten. Dus verwachtingen heb ik niet. Ik heb wel hoop. Het zou betekenen dat enkele vrouwen al op redelijke termijn kunnen beginnen met de start van hun nieuwe, zelfstandige leven. Als deze vrouwen in hun eigen inkomen kunnen voorzien, krijgen ze meer gevoel voor eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. Bovendien zijn zij een goed voorbeeld voor hun kinderen en hun omgeving. Deze kinderen kunnen straks naar school. Zo wordt de positieve boodschap verspreid."

afbeelding van Ben
Ben Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs