afbeelding van
Auteur

De eetbare stad

Wanneer je 27 april door Utrecht fietste, zag je op overal mensen in de weer in moestuintjes en bezig met groenten, fruit en ander voedsel. De Publieksdag Stadslandbouw promootte op deze dag voedsel in en langs de stad. Overal in Nederland organiseerden stadslandbouw activiteiten voor het publiek. Ik maakte een rondje langs de Utrechtse initiatieven.

In de stad groenten, fruit of bloemen verbouwen is over de hele wereld populair. Ook in Utrecht blijken veel verschillende urban farming initiatieven te bestaan. Hier heette de Publieksdag Stadslandbouw dan ook toepasselijk Proef Eetbaar Utrecht. De Utrechtse wethouder van Volksgezondheid en Welzijn, Victor Everhardt (D66) is trots op dit initiatief en pleit voor een gezonder en groener Utrecht: "Het is belangrijk dat we van jongs af aan herkennen wat we eten." Ruim 30 boeren, ondernemers en andere iniatiefnemers delen deze ambitie en hielden open huis, nee, tuin dus!

Lokaal wordt groot

Marijke Orthel is mede-oprichter van Stichting Stadslandbouw Utrecht en initiator van Proef Eetbaar Utrecht. Zij vertelt dat het belangrijk het is om kennis te maken met lokale producenten. "Het idee van het platform Eetbaar Utrecht ontstond naar aanleiding van de Stadslandbouwdag en blijkt in een grote behoefte te voorzien. Mensen kennen lokale producten niet goed maar hebben wél interesse," legt Marijke uit terwijl zij om zich heen wijst. Op een grote kaart staan alle deelnemende initiatieven aangegeven en door het Griftpark lopen mensen enthousiast door elkaar.

Minder kilometers, meer smaak

Ook voor de bewuste horecaondernemers en de lokale producenten is deze dag een enorme boost. "Het is lastig om aan lokale ingrediënten te komen," vertelt Louis de Jel van Stichting Lekker Utregs, "maar het scheelt enorm in kilometers." Dat duurzaamheid een belangrijk aspect is voor lokale producenten bevestigd Marijke Orthel. "Veel lokale producenten zijn kleinere bedrijven en kunnen vaak geen certificaat betalen, terwijl ze in veel gevallen wel op een duurzamere manier produceren als hun reuzachtige concurrenten." Stichting Lekker Utregs heeft daarom een eigen keurmerk ontwikkeld. Deze beoordeling betekent dat de producten niets te maken hebben met gentech, bio-industrie en uit de regio komen. Om de lokale voedselketen nog meer te versterken hopen zij op een groothanddel of winkel in het Utrechtse stadscentrum speciaal voor streekproducten. Zo komen vraag en aanbod makkelijker bij elkaar.

Ontdekkingsreis door de stad

De Utrechtse Dag van de Stadslandbouw werd een ware ontdekkingsreis voor mij. Bij de Metaal Kathedraal kon je meebouwen aan het grootste bijenhotel van Nederland. Een professionele imker zorgde ervoor dat je niet gestoken werd en liet de binnenkant van de bijenkasten zien. Bij zorgboerderij Nieuw Bureveld huppelden de koeien voor het eerst naar buiten en bij Food for Good hielpen bezoekers een handje mee met tuinieren voor de voedselbank. Ook waren er demonstraties over koken met voedsel uit je eigen tuin en was er een speciale fietsroute langs restaurants die koken met producten uit de regio.

Lokaal voedsel is zeker bekender geworden tijdens deze dag en ik heb genoeg inspiratie en kennis op gedaan om zelf meer lokaal voedsel te gebruiken.

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs